فعالسازی رسمی "انسکتاریوم" گیلان برای شناسایی پشه ناقل تب دنگی - تسنیم
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان از آغاز به کار رسمی آزمایشگاه تخصصی شناسایی پشه ها در گیلان خبر داد و گفت: زیر نظر اساتید برجسته، رفتار، زیست شناسی و مقاومت پشه ها به دقت بررسی می شود تا از ورود بیماری به فاز بحرانی جلوگیری شود.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از رشت، سید مهدی سلیمانی، معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان امروز در نشست خبری با اصحاب رسانه با تبریک فرا رسیدن تابستان، با ابراز امیدواری نسبت به سلامتی همگان و با تاکید بر ضرورت افزایش دیدار و تعامل با رسانهها بهویژه در فصول گرم سال، اظهار کرد: مشکلات بهداشتی در این ایام افزایش مییابد و لازم است آگاهیبخشی و مسئولیتپذیری عمومی نسبت به مسائل سلامت بیش از گذشته تقویت شود.
وی با بیان اینکه آموزش باید در وجود افراد نهادینه شود، افزود: مثل تجربه استفاده از کمربند ایمنی در دهههای گذشته که با فرهنگسازی از مهدکودک تا خانه نهادینه شد، باید در حوزه بهداشت و سلامت نیز چنین رویکردی را دنبال کنیم، امروز دیگر مخاطب، متن طولانی را نمیخواند و ما باید روشهای نوین آموزشی و اقناعی متناسب با شرایط جدید را طراحی کنیم.
تب دنگی؛ ویروسی با طیف متنوع از علائم تا مرگ
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان با اشاره به اهمیت آگاهیبخشی درباره تب دنگی گفت: این بیماری ویروسی که از طریق نیش پشه آلوده منتقل میشود، علائمی شبیه آنفلوآنزا مانند تب، سردرد، درد پشت چشم، بدندرد و ضعف دارد و پاسخ بدن افراد به این ویروس متفاوت است؛ برخی بدون علامت، برخی با علائم خفیف و برخی دچار بستری در ICU و حتی مرگ میشوند.
به گفته سلیمانی، در سال گذشته در چابهار بیش از هزار مورد ابتلا به تب دنگی ثبت شد و متأسفانه یک مورد فوتی هم داشتیم که خانمی مسن با بیماری زمینهای بود.
چرخه بومی انتقال تب دنگی در ایران آغاز شده است
وی با تشریح منشأ و نحوه گسترش بیماری تصریح کرد: در ابتدا بیشتر مبتلایان سابقه سفر به خارج از کشور داشتند، اما بعد مشخص شد فردی که ویروس را در بدن داشت، در کشور نیش خورده و پشهای از منطقه خودمان ویروس را دریافت و سپس منتقل کرده است، این یعنی چرخه انتقال بومی شده و دیگر صرفاً از طریق مسافران نیست.
پشه خطرناک بومی گیلان شناسایی شد
سلیمانی با اشاره به گونههای مختلف پشه ناقل بیماری بیان کرد: در جنوب کشور پشهای به نام Aedes aegypti فعال است، اما در استان گیلان پشهای دیگر به نام Aedes albopictus شناسایی شده که همانند گونه جنوبی توانایی انتقال ویروس را دارد، ما نگران آن هستیم که این پشههای بومی ما آلوده به ویروس شوند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان با بیان اینکه تاکنون فقط یک مورد مثبت در گیلان شناسایی شده است، تصریح کرد: سال گذشته در مردادماه یک مسافر گیلانیالاصل از امارات وارد استان شد که بهدلیل هوشیاری یکی از نیروهای بهداشتی، بهسرعت تشخیص تب دنگی داده شد و فرد در پشهبند بستری شد تا پشهای از او ویروس دریافت نکند و خوشبختانه تا این لحظه مورد مثبت دیگری در گیلان ثبت نشده است.
پوشش کامل پشه ناقل در تمام شهرستانهای گیلان
وی با بیان اینکه در حال حاضر در هر 17 شهرستان استان گیلان پشه ناقل صید شده و این نشان میدهد که پشه بهصورت گسترده در مناطق مختلف حضور دارد، گفت: حتی در استانهای همجوار از غرب مازندران تا شرق اردبیل، زنجان و قزوین نیز این پشه دیده شده است.
سلیمانی با اشاره به راهاندازی رسمی آزمایشگاه تخصصی حشرهشناسی (انسکتاریوم) در استان، افزود: این مرکز از حدود 2 ماه پیش آغاز بهکار کرده و به بررسی زیستشناسی پشه، میزان آلودگی، اثر سموم و سایر عوامل مرتبط میپردازد، این آزمایشگاه تحت نظارت اساتید برجسته استانی و ملی اداره میشود.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان با تأکید بر اینکه تب دنگی یک پروژه ملی است، افزود: ما در گیلان این موضوع را به سطح بالای تصمیمگیری استان منتقل کردهایم و با تشکیل کارگروههای تخصصی در حوزههای آموزش، محیطزیست و بیماریها تلاش داریم با همراهی همه نهادها این بیماری را کنترل کنیم.
آمادگی وزارت بهداشت برای پشتیبانی کامل از گیلان
وی با اشاره به آمادگی وزارت بهداشت برای پشتیبانی کامل از اقدامات استان، گفت: هدف ما این است که اولاً ورود بیماری را تا حد امکان به تعویق بیندازیم و در صورت بروز، آن را بهسرعت کنترل کنیم تا به وضعیتی مثل کرونا با هزاران بیمار نرسیم.
سلیمانی با اشاره به تجربه تلخ پاکستان در یک ماه با بیش از 50 هزار مبتلا بیان کرد: استان گیلان از نظر ظرفیت تخت بیمارستانی یکی از ضعیفترین استانها نسبت به جمعیت است و وقوع همهگیری گسترده میتواند سیستم درمانی ما را با بحران جدی روبرو کند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان با بیان اینکه استان گیلان سالانه میزبان بیش از 10 میلیون نفر مسافر است، تصریح کرد: افزایش موارد بیماری میتواند علاوه بر آسیب به سلامت عمومی، به اقتصاد گردشگری استان نیز ضربه جدی وارد کند، اگر بیمار شود، سفر نمیآید، رستوران و بازار تعطیل میشود و اشتغال دچار اختلال میگردد.
زنجیره تکثیر پشه در کمتر از 2 هفته کامل میشود
وی با اشاره به اهمیت شناخت رفتار پشه توسط مردم گفت: پشه ناقل میتواند در کمتر از 2 هفته چرخه زندگی خود را کامل کند و هر پشه 200 تا 500 تخم میگذارد، اگر حتی یکی از آنها آلوده به ویروس باشد، زنجیره انتقال گسترده میشود، پس باید محیط تولیدمثل این حشره را خشک و نامساعد کنیم.
سلیمانی با اشاره به دشواری این اقدام در اقلیم گیلان افزود: در کتابی قدیمی از کنسول روسیه در رشت آمده که از خرداد تا شهریور هوا چنان مرطوب و پشهخیز است که فقط اردکها در آن راحت زندگی میکنند، این یعنی شرایط زیستی برای پشه بسیار مناسب است و باید هوشیار باشیم.
سلیمانی با بیان اینکه پشه ناقل عمدتاً در غروبها فعال است و اینکه مردم تصور کنند فقط شب خطر دارد، اشتباه است، گفت: در حال حاضر ما در اوج فعالیت این پشهها هستیم و لازم است همگان با بسیج عمومی و همکاری دستگاهها و مشارکت مردم، مانع از گسترش تب دنگی در استان گیلان شویم.
انتهای پیام/