خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

سه شنبه، 24 تیر 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

شورای نگهبان وظیفه اعتمادسازی میان مردم را بر عهده دارد

تسنیم | استان‌ها | سه شنبه، 24 تیر 1404 - 14:53
رئیس دفتر نظارت و بازرسی شورای نگهبان استان اصفهان گفت: شورا نهادی نظارتی است که در کنار بررسی صلاحیت ها، وظیفه صیانت از جمهوریت و اسلامیت نظام و اعتمادسازی میان مردم را بر عهده دارد.
شوراي،نگهبان،اسلامي،مجلس،شورا،نظارت،اساسي،قانون،انقلاب،دفاتر ...

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اصفهان، محمدرضا جان‌نثاری در نشست خبری که در دفتر نمایندگی این شورا برگزار شد، با گرامیداشت ایام محرم و یاد شهدای انقلاب اسلامی و دفاع مقدس، گفت: شهادت فرزندان این ملت باعث توقف مسیر پیشرفت جامعه نشده بلکه به آن شتاب بیشتری بخشیده است.
خون شهیدان همواره ضامن قوام و پایداری ملت ایران بوده و خواهد بود.
وی با اشاره به فرارسیدن 26 تیرماه، سالروز تأسیس شورای نگهبان، افزود: این مناسبت فرصتی برای مرور تاریخ انقلاب و تبیین جایگاه شورای نگهبان در تثبیت ساختار جمهوری اسلامی است؛ به‌ویژه برای نسل جوان که باید با این تحولات آشنا شوند.
جان‌نثاری ادامه داد: در زمان پیروزی انقلاب اسلامی، ملت ایران به صورت یکپارچه رهبری حضرت امام خمینی (ره) را پذیرفته بودند اما ایشان با وجود این جایگاه مردمی، اصل نظام را به رأی مردم گذاشتند.
در دهم و یازدهم فروردین 1358، یعنی تنها 47 روز پس از پیروزی انقلاب، نوع حکومت به رأی عمومی گذاشته شد و 98/2 درصد مردم به جمهوری اسلامی رأی دادند.
ساختار و وظایف شورای نگهبان از نگاه رئیس دفتر نظارت اصفهان
رئیس دفتر نظارت و بازرسی شورای نگهبان استان اصفهان گفت: کمتر از دو ماه بعد از پیروزی انقلاب، نظام جمهوری اسلامی رسماً مستقر شد.
در مرداد همان سال مجلس خبرگان قانون اساسی تشکیل شد و تا آذر 58 قانون اساسی تدوین و به رأی مردم گذاشته شد و پس از تصویب، جمهوری اسلامی دارای قانون اساسی شد.
وی خاطرنشان کرد: در قانون اساسی، شورای نگهبان به‌عنوان یکی از نهادهای کلیدی برای صیانت از اسلامیت و جمهوریت نظام پیش‌بینی شده است.
این شورا از 12 عضو تشکیل می‌شود؛ 6 فقیه که توسط رهبر معظم انقلاب منصوب می‌شوند و 6 حقوقدان که با معرفی رئیس قوه قضاییه و رأی مجلس شورای اسلامی انتخاب می‌شوند.
جان‌نثاری گفت: حضرت امام خمینی (ره) در 30 بهمن 1358 شش فقیه شورای نگهبان را منصوب کردند اما تا زمان تشکیل اولین دوره مجلس شورای اسلامی، شورای نگهبان به طور کامل شکل نگرفت.
در 26 تیر 1359، مجلس شورای اسلامی نخستین بار شش حقوقدان شورا را انتخاب کرد و از آن زمان این نهاد فعالیت رسمی خود را آغاز کرد.
وی افزود: شورای نگهبان علاوه بر نظارت بر مصوبات مجلس از جهت انطباق با شرع و قانون اساسی، مسئول تأیید صلاحیت نامزدهای انتخابات هم هست و نقش مهمی در پاسداری از دستاوردهای انقلاب اسلامی ایفا می‌کند.
وی اظهار داشت: تمامی مصوبات مجلس برای قانونی شدن به شورای نگهبان ارسال می‌شود و این شورا پس از بررسی، در صورت مغایرت با اسلام یا قانون اساسی، مصوبه را به مجلس بازمی‌گرداند.
همچنین شورا نظارت کامل بر چهار دسته از انتخابات شامل ریاست‌جمهوری، مجلس شورای اسلامی، مجلس خبرگان رهبری و همه‌پرسی‌ها دارد.
جان‌نثاری ادامه داد: از دیگر وظایف شورای نگهبان می‌توان به تفسیر قانون اساسی، بررسی طرح‌های فوریتی مجلس، حضور در مراسم تحلیف رئیس‌جمهور و مشارکت در شورای بازنگری قانون اساسی و مجمع تشخیص مصلحت نظام اشاره کرد.
نقش دفاتر استانی و مسئولیت اجتماعی شورای نگهبان
رئیس دفتر نظارت و بازرسی شورای نگهبان استان اصفهان با اشاره به اهمیت دفاتر نظارت استانی، بیان کرد: این دفاتر بازوی اجرایی شورا در استان‌ها هستند که فرایند کامل انتخابات را از بررسی صلاحیت نامزدها تا اعلام نتایج تحت نظارت دارند.
بررسی صلاحیت‌ها بر اساس سوابق و استعلام‌های مختلف انجام می‌شود و ممکن است صلاحیت افراد در دوره‌های مختلف متفاوت باشد.
وی گفت: شورای نگهبان تاکنون هیچ مصوبه یا انتخاباتی را بدون رسیدگی قانونی رها نکرده و همواره سعی داشته با شفافیت و پاسخگویی، اعتماد مردم را جلب کند.
صیانت از آرای مردم از اولویت‌های جدی این شورا به شمار می‌رود.
جان‌نثاری افزود: شورای نگهبان وظیفه دارد صلاحیت داوطلبان را به صورت عادلانه بررسی کند و در کنار آن، اعتمادسازی برای مشارکت حداکثری مردم در انتخابات انجام دهد.
فعالیت شورا باید به گونه‌ای باشد که مردم مطمئن شوند کسانی که از فیلتر صلاحیت‌ها عبور می‌کنند حداقل شرایط لازم را دارند و رأی آنان به درستی حفظ می‌شود.
وی خاطرنشان کرد: جامعه سیاسی ایران زنده و پویاست و مردم حق دارند درباره عملکرد نهادها از جمله شورای نگهبان سوال و نظر داشته باشند که این خود نشانه سلامت و پویایی جامعه است.
شورای نگهبان هم تلاش می‌کند به این ابهامات پاسخ دهد و فرایندهای خود را برای نسل‌های جدید شفاف‌تر کند.
جان‌نثاری با تأکید بر لزوم ایفای نقش اجتماعی نهادها، اظهار داشت: امروز تنها انجام وظایف قانونی کافی نیست.
همه دستگاه‌ها، از جمله شورای نگهبان، باید در مسیر ایجاد امید، انگیزه و آرامش اجتماعی گام بردارند.
وقتی مردم درگیر مشکلات اقتصادی و معیشتی هستند، رسالت اجتماعی نهادها اهمیت دوچندانی پیدا می‌کند.
رئیس دفتر نظارت و بازرسی شورای نگهبان استان اصفهان گفت: نیروهای ناظر در دفاتر استانی اغلب به صورت داوطلبانه و بدون دریافت هیچ‌گونه حق‌الزحمه‌ای در ایام انتخابات فعالیت می‌کنند.
این ساختار بدون تحمیل بار مالی به بیت‌المال، در مواقع ضروری هم آماده همکاری با سایر دستگاه‌ها و نهادهای مسئول است.
وی ادامه داد: نمونه‌ای از این همکاری در جریان جنگ 12روزه اخیر بود که دفاتر شورای نگهبان در استان‌ها با هماهنگی هلال احمر و دیگر نهادهای مسئول وارد میدان شدند تا نیروی مردمی خود را برای کمک‌رسانی و پشتیبانی از اقدامات میدانی به‌کار گیرند.
این همکاری در حالی صورت گرفت که مسئولیت مستقیمی بر عهده شورای نگهبان نبود اما ظرفیت انسانی آن در خدمت کشور قرار گرفت.
جان‌نثاری تأکید کرد: ساختار شورای نگهبان یک ساختار نظارتی است و مسئولیتی در امور اجرایی ندارد، اما در چارچوب هماهنگی با نهادهای مسئول، ظرفیت‌های خود را برای کمک به مردم و نظام اسلامی در اختیار گذاشته است.
نگاه محدود به مأموریت‌های قانونی نباید مانع از نقش‌آفرینی اجتماعی نهادها در شرایط ویژه کشور شود.
وی خاطرنشان کرد: امروز باید دستگاه‌ها با احساس مسئولیت مضاعف در کنار مردم باشند.
دفاتر شورای نگهبان در استان‌ها آمادگی دارند تا در کنار وظایف ذاتی، به‌عنوان بازوی اجتماعی و پشتیبان نظام اسلامی عمل کنند.
انتهای پیام/170