هشدار معاون بهداشت اصفهان از آمار نگرانکننده سرطان - تسنیم
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با اشاره به آمار نگران کننده سرطان و تولد نوزادان نارس در این استان، گفت: آلودگی هوا یکی از مهم ترین تهدیدهای سلامت مردم اصفهان است و باوجود جلسات متعدد، هنوز تغییر محسوسی در وضعیت آلودگی مشاهده نمی شود.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اصفهان، حمید گلهداری در نشست کارگروه کاهش آلودگی هوا و مقابله با گردوغبار که با حضور مدیران و کارشناسان استانی برگزار شد، به تداوم چالشهای جدی در حوزه سلامت و آلودگی هوا در استان اشاره کرد و گفت: با وجود برگزاری جلسات متعدد و اجرای برنامههای آموزشی طی چهار سال گذشته، همچنان مسائل و موانع زیادی باقی مانده است.
وی با استناد به گزارش آژانس بینالمللی تحقیقات سرطان (IARC) اظهار داشت: آلودگی هوا به طور قطعی در گروه یکِ عوامل سرطانزا طبقهبندی شده است.
این موضوع در اصفهان اهمیت ویژهای دارد، چرا که با وجود سهم 6 درصدی از جمعیت کشور، 8 درصد از موارد سرطان ایران در این استان گزارش میشود.
گلهداری همچنین افزود: این آمار نشاندهنده اثر قابل توجه آلودگی هوا بر سلامت مردم استان است.
آلودگی هوا علاوه بر سرطان، بر سایر جنبههای سلامت نیز اثرگذار است و تحقیقات دانشگاه علوم پزشکی ارتباط آن را با افزایش نرخ تولد نوزادان نارس نشان داده است.
همچنین بیماریهای قلبی و ریوی از دیگر پیامدهای آلودگی هوا در استان محسوب میشوند.
وی با اشاره به مشکلات موجود در حوزه نظارت بر صنایع آلاینده خاطرنشان کرد: متأسفانه پس از بازرسیها و تذکر به برخی واحدهای صنعتی، فشارهایی وارد میشود تا برخوردهای قضائی کمرنگ شود.
این مسئله در مورد صنایع بزرگ و کلیدی استان مثل ذوبآهن اصفهان پیچیدگی بیشتری دارد.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با انتقاد از نتایج ضعیف اقدامات صورتگرفته در سالهای اخیر گفت: گزارشهای ارائهشده نشان میدهد که تعداد روزهای هوای پاک نسبت به گذشته کاهش یافته است.
باید مشخص شود که آیا این تغییرات ناشی از عملکرد ما بوده یا عوامل طبیعی؟
واقعیت این است که باوجود جلسات متعدد، تغییر محسوسی در وضعیت آلودگی هوا رخ نداده است.
وی همچنین با اشاره به کاهش نرخ تولد در استان عنوان کرد:طبق آمار سهماهه نخست امسال، نرخ تولد در اصفهان 13 درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش یافته است.
در حالی که سیاستهای ملی بر افزایش جمعیت تأکید دارند، اجرای این سیاستها در عمل با موانع جدی روبهرو است.
سهم ناچیز حوزه سلامت از درآمدهای مالیاتی استان
گلهداری در بخش دیگری از سخنانش گفت: در حوزه مالی، طبق گزارش مدیرکل امور مالیاتی استان، در سهماهه ابتدایی سال جاری 12.5 هزار میلیارد تومان مالیات از اصفهان به تهران پرداخت شده است.
انتظار ما این است که حداقل نیم همت از این مبلغ به حوزه سلامت استان اختصاص یابد تا بتوانیم برای پیشگیری و درمان بیماریهای غیرواگیر، بهویژه سرطان، اقدامات مؤثری انجام دهیم.
وی با اشاره به نیاز مالی گسترده برای غربالگری سرطان بیان کرد: برای اجرای برنامه غربالگری دو سرطان شایع یعنی سرطان کولون و سرطان سینه در زنان، دستکم هزار میلیارد تومان بودجه برای دو سال لازم است.
این در حالی است که از چهار سال پیش درخواست تخصیص 100 میلیارد تومان برای شروع این طرح داده شده اما حتی یک ریال هم تأمین نشده است.
گلهداری در ادامه از کم توجهی صنایع آلاینده به سلامت عمومی انتقاد کرد و گفت: صنایع آلاینده ضمن ایجاد آلودگی و آسیب به سلامت مردم، مسئولیت اجتماعی خود را بهدرستی ایفا نمیکنند.
اگر امکان تغییر خطوط تولید یا نصب فیلترهای پیشرفته وجود ندارد، حداقل باید بخشی از عوارض و مالیات این صنایع صرف حوزه سلامت و پیشگیری از بیماریها شود.
رئیس مرکز بهداشت استان اصفهان با اشاره به مشکلات در تغییر کاربری اراضی کشاورزی گفت: در مواردی، تخریب باغهای بایر و تبدیل آنها به اراضی کشاورزی یا باغهای سبز میتواند اقدامی مفید باشد، اما گاهی برخی محدودیتهای نظارتی مانع این موضوع میشود.
وی افزود: در مقابل، تغییر کاربریهای غیرمجاز به نفع صنایع آلاینده گاه بدون هیچ نظارت جدی انجام میگیرد و نتیجه آن افزایش گردوغبار و آلودگی است.
هر دستگاهی تصمیمات خود را بهصورت جزیرهای و بدون هماهنگی میگیرد و در نهایت این مردم هستند که آسیب میبینند.
گلهداری تأکید کرد: ما درخواست داریم که در حوزه اجرایی، اقدامات قاطعتر و جدیتری صورت گیرد و توسعه صنایع جدید تنها با پیوست سلامت و در نظر گرفتن ملاحظات زیستمحیطی انجام شود.
وی همچنین گفت: برخی طرحهای صنعتی بدون هیچ پیوست سلامتی و بدون رعایت ملاحظات محیطزیستی در نزدیکی مناطق مسکونی یا کانونهای آلودگی مثل مناطق شیوع سالک اجرا میشوند.
این مسائل باید در کارگروههای تخصصی از جمله کارگروه میراث فرهنگی با دقت مورد بررسی قرار گیرد.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در پایان خاطرنشان کرد: ما از همه دستگاهها انتظار داریم علاوه بر نظارت بر اجرای قوانین، صنایع آلاینده را با جدیت بیشتری ارزیابی کنند.
موضوع آلودگی هوا و اثرات آن بر سلامت مردم یک بحران جدی است که نیازمند عزم همگانی و اقدامات عملی است.
وی ادامه داد:ضروری است که پیگیرهای قانونی برای صنایع بزرگ با جدیت بیشتری دنبال شود، همچنین در فرایند نظارت بر صنایع آلاینده از 88 مورد معرفی شده به دستگاه قضائی، پلمپ شده است، اما در ادامه باید نظارتها به صورت مستمر اجرایی شود.
انتهای پیام/170