خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

سه شنبه، 24 تیر 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

سفر فرستاده ویژه آمریکا به لبنان، دیپلماسی تسلیم یا بازگشت به جنگ؟ - تسنیم

تسنیم | بین‌الملل | دوشنبه، 23 تیر 1404 - 20:12
یکصد و دومین اپیزود از پادکست «در عمق» به سفر تام باراک، فرستاده ویژه رئیس جمهور آمریکا در امور سوریه و لبنان، به بیروت و طرح و برنامه اسرائیل و آمریکا برای آینده لبنان اختصاص پیدا کرده است.
لبنان،سلاح،خلع،مقاومت،سند،آمريكا،اسرائيل،فضاي،اقتصادي،بازساز ...

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم ـ صد و دومین شماره از پادکست «در عمق» که به بررسی مهم‌ترین روندها، تحولات و همچنین شخصیت‌ها در غرب آسیا می‌پردازد، روز دوشنبه 23 تیر ماه 1404 ضبط و منتشر شد.
در این شماره «منصور براتی»، میزبان «محمدحسین امیدی»، کارشناس مسائل لبنان است.
در نخستین روزهای تابستان 2025، لبنان بار دیگر به کانون تحولات ژئوپلیتیک منطقه تبدیل شد.
واشنگتن و تل‌آویو با جدیت به دنبال تکمیل پروژه قدیمی خلع سلاح حزب‌الله هستند.
در مقابل، مقاومت اسلامی لبنان با اتکا به جایگاه و قدرت احیاشده خود در ماه‌های گذشته، سرسختانه از سلاح مقاومت دفاع می‌کند.
در این چارچوب، آمریکا و اسرائیل اخیراً سندی پنج صفحه‌ای با محوریت خلع سلاح حزب‌الله به سران لبنان ارائه کردند.
این سند، علاوه بر درخواست خلع سلاح، بر عادی‌سازی روابط لبنان و اسرائیل بر اساس مدل سوریه، انجام اصلاحات اقتصادی و مالی به عنوان اهرم فشار، و تهدید به اعمال تحریم‌های هدفمند علیه اشخاص و نهادهای مخالف این سند تمرکز دارد.
سند فوق عملاً بر تسلیم بی‌قید و شرط حزب‌الله و مقاومت تأکید دارد و تخصیص کمک‌های منطقه‌ای و بین‌المللی برای لبنان را به تحقق این امر منوط کرده است.
آمریکا و اسرائیل اما نه تنها در عرصه سیاسی و اقتصادی بلکه از طریق جنگ روانی و تشدید فضای متشنج علیه حزب‌الله می‌کوشند مشروعیت سیاسی، حقوقی و مردمی حزب‌الله را تضعیف کنند.
آن‌ها سعی دارند با برافروختن اعتراضات مردمی و تشدید فشارهای خارجی، فضای داخلی علیه حزب‌الله را بحرانی سازند و آن را به سمت خلع سلاح سوق دهند.
طرف‌های غربی در عین حال تهدید کرده‌اند در صورت عدم قبول این سند، تحریم‌های وسیع اقتصادی و عملیاتی جدیدی علیه لبنان اعمال خواهند کرد.
همچنین، واشنگتن موفق شده کشور‌های عربی و غربی را از کمک به فرایند بازسازی لبنان منع کند، با این شرط که بدون اجرای خواسته‌های آمریکا،آغاز روند بازسازی امکان‌پذیر نیست.
با این وجود، مقامات آمریکایی و اسرائیلی می‌دانند خلع سلاح مقاومت به سادگی ممکن نیست؛ لذا هدف میان‌مدت آن‌ها بیش از هر چیز تضعیف قانونی و مردمی حزب‌الله و در صورت موفقیت، زمینه‌سازی برای یک جنگ وسیع‌تر در لبنان و منطقه است، تا بدین ترتیب در مواجهه آتی با محور مقاومت و ایران، دست اسرائیل را بازتر کنند.
در سطح داخلی لبنان، با انتخاب رئیس‌جمهور و نخست‌وزیری نزدیک به آمریکا، فضای کشور در این ماه‌ها متشنج‌تر شده است.
اما واکنش مقاومت و حزب‌الله به سند پیشنهادی آمریکا قاطع بوده و در چهار محور کلیدی قابل جمع‌بندی است: توقف فوری تجاوز رژیم صهیونیستی به لبنان، اجرای کامل آتش‌بس مبتنی بر قطعنامه 1701 شورای امنیت، آزادی تمامی اسرای لبنانی در جنگ اخیر، و شروع بازسازی لبنان بدون هیچ پیش‌شرطی.
حزب‌الله به وضوح تاکید کرده است تا ضمانت اجرایی و تحقق این چهار خواسته را نبیند، هیچ‌گونه بحثی درباره خلع سلاح مطرح نخواهد بود و هرگونه مذاکره‌ای پیرامون این موضوع را بی‌معنا می‌داند.
در مجموع، به نظر می رسد در حالی که جریان غربی-صهیونیستی به دنبال تحمیل اراده سیاسی، امنیتی و اقتصادی بر لبنان است، مقاومت بر اصول خود پافشاری می‌کند و بدون تحقق شروط اساسی، حاضر به سازش و خلع سلاح نخواهد شد.
فضای منطقه‌ای نیز متأثر از این کشاکش در ماه‌های پیش‌رو آبستن تحولات بیشتری خواهد بود.
انتهای پیام/