سفر فرستاده ویژه آمریکا به لبنان، دیپلماسی تسلیم یا بازگشت به جنگ؟ - تسنیم
یکصد و دومین اپیزود از پادکست «در عمق» به سفر تام باراک، فرستاده ویژه رئیس جمهور آمریکا در امور سوریه و لبنان، به بیروت و طرح و برنامه اسرائیل و آمریکا برای آینده لبنان اختصاص پیدا کرده است.

به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم ـ صد و دومین شماره از پادکست «در عمق» که به بررسی مهمترین روندها، تحولات و همچنین شخصیتها در غرب آسیا میپردازد، روز دوشنبه 23 تیر ماه 1404 ضبط و منتشر شد.
در این شماره «منصور براتی»، میزبان «محمدحسین امیدی»، کارشناس مسائل لبنان است.
در نخستین روزهای تابستان 2025، لبنان بار دیگر به کانون تحولات ژئوپلیتیک منطقه تبدیل شد.
واشنگتن و تلآویو با جدیت به دنبال تکمیل پروژه قدیمی خلع سلاح حزبالله هستند.
در مقابل، مقاومت اسلامی لبنان با اتکا به جایگاه و قدرت احیاشده خود در ماههای گذشته، سرسختانه از سلاح مقاومت دفاع میکند.
در این چارچوب، آمریکا و اسرائیل اخیراً سندی پنج صفحهای با محوریت خلع سلاح حزبالله به سران لبنان ارائه کردند.
این سند، علاوه بر درخواست خلع سلاح، بر عادیسازی روابط لبنان و اسرائیل بر اساس مدل سوریه، انجام اصلاحات اقتصادی و مالی به عنوان اهرم فشار، و تهدید به اعمال تحریمهای هدفمند علیه اشخاص و نهادهای مخالف این سند تمرکز دارد.
سند فوق عملاً بر تسلیم بیقید و شرط حزبالله و مقاومت تأکید دارد و تخصیص کمکهای منطقهای و بینالمللی برای لبنان را به تحقق این امر منوط کرده است.
آمریکا و اسرائیل اما نه تنها در عرصه سیاسی و اقتصادی بلکه از طریق جنگ روانی و تشدید فضای متشنج علیه حزبالله میکوشند مشروعیت سیاسی، حقوقی و مردمی حزبالله را تضعیف کنند.
آنها سعی دارند با برافروختن اعتراضات مردمی و تشدید فشارهای خارجی، فضای داخلی علیه حزبالله را بحرانی سازند و آن را به سمت خلع سلاح سوق دهند.
طرفهای غربی در عین حال تهدید کردهاند در صورت عدم قبول این سند، تحریمهای وسیع اقتصادی و عملیاتی جدیدی علیه لبنان اعمال خواهند کرد.
همچنین، واشنگتن موفق شده کشورهای عربی و غربی را از کمک به فرایند بازسازی لبنان منع کند، با این شرط که بدون اجرای خواستههای آمریکا،آغاز روند بازسازی امکانپذیر نیست.
با این وجود، مقامات آمریکایی و اسرائیلی میدانند خلع سلاح مقاومت به سادگی ممکن نیست؛ لذا هدف میانمدت آنها بیش از هر چیز تضعیف قانونی و مردمی حزبالله و در صورت موفقیت، زمینهسازی برای یک جنگ وسیعتر در لبنان و منطقه است، تا بدین ترتیب در مواجهه آتی با محور مقاومت و ایران، دست اسرائیل را بازتر کنند.
در سطح داخلی لبنان، با انتخاب رئیسجمهور و نخستوزیری نزدیک به آمریکا، فضای کشور در این ماهها متشنجتر شده است.
اما واکنش مقاومت و حزبالله به سند پیشنهادی آمریکا قاطع بوده و در چهار محور کلیدی قابل جمعبندی است: توقف فوری تجاوز رژیم صهیونیستی به لبنان، اجرای کامل آتشبس مبتنی بر قطعنامه 1701 شورای امنیت، آزادی تمامی اسرای لبنانی در جنگ اخیر، و شروع بازسازی لبنان بدون هیچ پیششرطی.
حزبالله به وضوح تاکید کرده است تا ضمانت اجرایی و تحقق این چهار خواسته را نبیند، هیچگونه بحثی درباره خلع سلاح مطرح نخواهد بود و هرگونه مذاکرهای پیرامون این موضوع را بیمعنا میداند.
در مجموع، به نظر می رسد در حالی که جریان غربی-صهیونیستی به دنبال تحمیل اراده سیاسی، امنیتی و اقتصادی بر لبنان است، مقاومت بر اصول خود پافشاری میکند و بدون تحقق شروط اساسی، حاضر به سازش و خلع سلاح نخواهد شد.
فضای منطقهای نیز متأثر از این کشاکش در ماههای پیشرو آبستن تحولات بیشتری خواهد بود.
انتهای پیام/