مصرف آب شهر جوشقان قالی به اندازه جمعیت 41 هزار نفری است!
جوشقان قالی منطقه ای با چهار هزار نفر جمعیت در روزهای اخیر مصرف آب آن رکورد زد و به اندازه جمعیت 41هزار نفر مصرف آب داشت که این یک هشدار برای منطقه است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از کاشان، جوشقانقالی، شهری با جمعیتی حدود چهار هزار نفر، تنها در چهار روز منتهی به تعطیلات تاسوعا و عاشورا به اندازه مصرف یک شهر 41 هزار نفری آب مصرف کرد؛ آماری بیسابقه که حتی کارشناسان و مدیران باتجربه حوزه آب را به تأمل واداشت.
در شرایط عادی، جوشقانقالی روزانه بین یک هزار و 100 تا یک هزار و 200 مترمکعب آب مصرف میکند؛ آبی که از سه حلقه چاه تأمین میشود اما در ایام تاسوعا و عاشورا، همزمان با افزایش شدید دما، ورود گسترده مهمانان و زائران، و البته مدیریت نامطلوب مصرف، ناگهان میزان مصرف، جهشی بیسابقه را تجربه کرد.
تأمین آب با وحود حجم بالای مشرف آب در منطقه جوشقان قالی حتی برای یک ساعت نیز قطع نشد.
این پایداری اما به هیچوجه تصادفی نبود چراکه ذخیرهسازی منابع آبی برگ برندهای در دست آبفای کاشان است.
آنچه مانع از بروز بحران شد، نه معجزهای در دل کوهستان، بلکه مدیریت پیشگیرانه آبفای کاشان بود؛ اجرای سیاستهای ذخیرهسازی استاندارد بر مبنای شاخصهای جهانی،حدود هشت دهم تا یک مترمکعب ذخیره برای هر اشتراک، باعث شد حتی با رشد 30 درصدی مصرف نسبت به سال گذشته، شبکه پایدار بماند.
با این وجود، کارشناسان هشدار میدهند که چنین وضعیتی نمیتواند برای همیشه ادامه پیدا کند و اگر مصرف از ظرفیت شبکه فراتر رود، حتی بهترین تمهیدات فنی نیز تاب نمیآورند.
دادههای بهدستآمده و بررسیهای انجام شده، واقعیتی تلخ را نشان میدهد و این داده نشان میدهد شستوشوی خودرو، آبیاری در اوج گرما و مصرف بیملاحظه در ساعات پرمصرف، همچنان رایج هستند.
مصرف غیرضروری، حتی در مناطقی با منابع مطلوب، نگرانکننده است و این میزان مصرف منابع آب در شهری مثل جوشقانقالی با منابع محدود به هیچ عنوان قابل توجیه نیست و این رفتارها میتواند ما را وارد بحرانهای زودهنگام کند.
دمای هوای جوشقانقالی در این روزها به 36 درجه سانتیگراد رسیده و پیشبینیها از تداوم گرما در هفتههای آینده خبر میدهند.
اما اگر اصلاح رفتار مصرفی جدی گرفته نشود، بروز افت فشار یا اعمال محدودیت منطقهای دور از انتظار نخواهد بود.
با وجود همه تهدیدها، جوشقانقالی تا این لحظه از بحران عبور کرده اما عبور از خطر، بهمعنای پایان راه نیست؛ آینده منابع آبی شهر، همانطور که مورد تاکید است نه در گرو چاههای بیشتر، بلکه در رفتار هوشمندانه مردم نهفته است.
هرچند جوشقانقالی در ابتدای تابستان، آزمونی واقعی را پشت سر گذاشت اما این داستان، داستان یک شهر نیست بلکه هشداری برای همه مردم منطقه استجایی است که آب، دیگر فقط یک مایع حیاتبخش نیست، بلکه شاخصی برای سنجش مسئولیتپذیری، آگاهی و همدلی اجتماعی شده است.
یادداشت از سیدرضا کرمانی، رئیس اداره آب و فاضلاب جوشقان قالی
انتهای پیام/801