حمایت از استقرار دانشبنیانها در اماکن مسکونی یا شهرکهای صنعتی
مدیرکل دفتر حمایت و توسعه شرکتهای دانشبنیان گفت: شرکتها میتوانند با معرفینامه معاونت از امکان استقرار در اماکن مسکونی یا شهرکهای صنعتی بهرهمند شوند.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری، نشست آشنایی متخصصان و فناوران کانکت پلاس با فرآیندهای حمایتی شرکتهای دانشبنیان با حضور جمعی از مدیران و کارشناسان معاونت علمی، متخصصان و کارآفرینان پلتفرم کانکت پلاس برگزار شد.
حسین حسینینژاد، مدیرکل دفتر حمایت و توسعه شرکتهای دانشبنیان معاونت علمی، در این نشست، به تشریح سرفصلهای متنوع حمایتها از این شرکتها پرداخت و به پرسشهای شرکتکنندگانی که به صورت حضوری و مجازی در این نشست حضور داشتند، پاسخ گفت.
وی با تأکید بر تنوع بالای حمایتهای معاونت علمی از شرکتهای دانشبنیان، فناور و خلاق، عنوان کرد: بستههای حمایتی متعددی برای شرکتهای دانشبنیان در نظر گرفته شده که شامل معافیتهای مالیاتی، تسهیلات گمرکی، حمایتهای بیمهای، نظام وظیفه، توانمندسازی، مشاورههای تخصصی، تسهیل فرآیند استقرار و بهرهمندی از مزایای قانون «تولید بار اول» میشود.
معافیت مالیاتی، اعتبار مالیاتی و نظام وظیفه تخصصی
مدیرکل دفتر حمایت و توسعه شرکتهای دانشبنیان افزود: معافیت مالیاتی از مهمترین حمایتهاست که بسته به نوع و سطح فناوری محصول میتواند تا سقف ۱۰ میلیارد تومان و در صورت استفاده از اعتبار مالیاتی، حتی بالاتر نیز اعمال شود.
البته استفاده از این معافیتها مستلزم ثبتنام در سامانهها و ارائه مدارک فروش و درخواست رسمی از سوی شرکتهاست.
وی همچنین از امکان جایگزینی دوره خدمت نظام وظیفه برای فارغالتحصیلان نخبه در شرکتهای دانشبنیان خبر داد و این برنامه را فرصت مغتنمی برای توسعه محصولات فناورانه دانست.
تسهیلات بیمهای و گمرکی با رویکرد تسهیلگری
حسینینژاد درباره حمایتهای بیمهای توضیح داد: قراردادهای مرتبط با فعالیت دانشبنیان مشمول ضریب صفر بیمهای میشوند، مشروط بر آنکه قرارداد به دبیرخانه ارسال و بررسی شود.
همچنین در صورت بروز اختلاف با سازمان تأمین اجتماعی، کارگروه مشترکی با حضور نمایندگان ذیربط برای حلوفصل موضوع تشکیل میشود.
در حوزه گمرک نیز معافیت از پرداخت حقوق ورودی، تسهیل در واردات تجهیزات تحقیق و توسعه، امکان واردات بدون ثبت سفارش برای موارد خاص، و استفاده از مسیر سبز گمرکی از جمله حمایتهایی بود که وی به آنها اشاره کرد.
حمایت از استقرار و صدور مجوزها
مدیرکل دفتر حمایت و توسعه شرکتهای دانشبنیان ادامه داد: شرکتها میتوانند با معرفینامه معاونت، از امکان استقرار در اماکن مسکونی یا شهرکهای صنعتی بهرهمند شوند.
همچنین این معرفینامهها به صدور مجوزهایی چون جواز تأسیس، پروانه بهرهبرداری، یا کارت بازرگانی کمک میکند.
توانمندسازی با مشاوره و خدمات متنوع
وی همچنین از وجود بیش از ۲۰۰ برنامه توانمندسازی در این دفتر خبر داد و افزود: این طرحها شامل مشاورههای تخصصی، طراحی هویت بصری و تبلیغاتی، خدمات حقوقی، مشاوره مالی، مشاوره بازاریابی، و کمکهزینه خرید نرمافزار و تجهیزات است.
قانون «تولید بار اول» و تسهیل تعامل با نهادهای دولتی
حسینینژاد ضمن اشاره به مزایای قانون «تولید بار اول» گفت: این قانون امکان خرید محصولی را که برای نخستینبار در کشور تولید میشود، بدون الزام به برگزاری مناقصه برای دستگاههای دولتی فراهم میسازد.
وی همچنین به نقش معاونت علمی، در حل اختلاف میان شرکتهای خصوصی و دستگاههای دولتی اشاره و تأکید کرد: این ستاد با اختیار صدور مصوبات لازمالاجرا، در بسیاری از موارد به نفع شرکتهای دانشبنیان ورود و چالشها را مرتفع کرده است.
حمایت از فرآیندهای استانداردسازی محصولات دانشبنیان و صدور گواهی انطباق، و نیز تخفیف در استفاده از تجهیزات و خدمات شبکه آزمایشگاهی کشور نیز از دیگر محورهای سخنان مدیرکل حمایت و توسعه شرکتهای دانشبنیان بود.
ضرورت تسلط بر دانش فنی در فرآیند دانشبنیان شدن شرکتها
میلاد سلطانی، رئیس هیئتمدیره بنیاد بهرهوری گمبا و کارگزار ترویج معاونت علمی در نشست آموزشی با فناوران و متخصصان، با اشاره به ضرورت درک نظاممند مسیر دانشبنیان شدن شرکتها گفت: امروز بهجای ارائه صرف اطلاعات، تلاش داریم یک ارتباط پایدار با فعالان فناور برقرار کنیم و در مسیر تبدیل ایدهها به محصولات دانشبنیان، همراه آنها باشیم.
او با مرور ساختار زیستبوم نوآوری کشور، از حضور نهادهایی چون شتابدهندهها، مراکز رشد، صندوقهای سرمایهگذاری جسورانه، بانکهای فناور و پارکهای علم و فناوری به عنوان اجزای کلیدی این زیستبوم یاد کرد و افزود: مسیر رشد یک ایده فناورانه از مراحل پیششتابدهی آغاز میشود و با رسیدن به شرکت دانشبنیان ادامه مییابد؛ اما در این مسیر باید تسلط بر دانش فنی، دارا بودن نمونه اولیه آزمایشگاهی و وجود خواص و کارکرد ویژه در محصول یا خدمت، بهصورت دقیق احراز شود.
سلطانی با اشاره به اصلاحات آییننامهای صورتگرفته از سال ۱۴۰۲ و تغییرات مدل ارزیابی دانشبنیانها تأکید کرد: در مدل جدید، فهرستی از کالاها و خدمات دارای سطح فناوری بالا منتشر شده و تنها محصولاتی که در این فهرست حضور دارند یا قابلیت افزوده شدن به آن را دارند، میتوانند وارد فرآیند دانشبنیان شدن شوند.
رئیس بنیاد بهرهوری گمبا همچنین با اشاره به تفاوتهای میان ایدهپردازی، مهندسی معکوس و انتقال فناوری گفت: داشتن یک محصول کافی نیست، بلکه باید چرایی و چگونگی عملکرد آن در قالب دانش فنی مستند و اثباتپذیر باشد.
او ادامه داد: انتقال فناوری باید همراه با انتقال دانش فنی صورت گیرد، در غیر این صورت محصول از سطح فناوری لازم برخوردار نخواهد بود.
سلطانی با دعوت از فناوران برای بررسی دقیق فهرست کالاها و خدمات دارای سطح فناوری بالا، از آنان خواست مستندات لازم برای اثبات سطح فناوری محصول یا خدمت خود را آماده کرده و در مسیر ارزیابی از مشاوران رسمی و کارگزاران منطقهای استفاده کنند.
در پایان این نشست، شرکتکنندگان پرسشهای خود را درباره فرآیندهای حمایتی مطرح کردند و پاسخ به آنها در بخش پایانی جلسه از سوی کارشناسان و مسئولان معاونت علمی ارائه شد.