خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

چهارشنبه، 25 تیر 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

عملیات دریایی «آسپیدس» طرحی بی‌نتیجه

مشرق | بین‌الملل | دوشنبه، 23 تیر 1404 - 06:40
دريايي،اروپا،يمن،درگيري،حملات،جنبش،عمليات،افزايش،ماموريت،عمل ...

به گزارش مشرق، کانال تلگرامی مطالعات یمن مطلبی با عنوان اروپا از درگیری با یمن پرهیز می‌کند؛ عملیات دریایی «آسپیدس» طرحی بی‌نتیجه منتشر کرد که از آینده نامعلوم ماموریت دریایی آسپیدس در دریای سرخ پس از بی‌تاثیری در ماه‌های گذشته حکایت دارد:
با افزایش مجدد حملات جنبش "أنصار الله" در دریای سرخ، سوالات زیادی درباره کارآمدی عملیات دریایی موسوم به "آسپیدس" که در ابتدای سال 2024 توسط اتحادیه اروپا با شعار "حمایت از آزادی دریانوردی" راه‌اندازی شد، به‌خصوص پس از موفقیت جنبش انصارالله در غرق کردن کشتی‌های "ماجیک سیز" و "اترنیٹی سیز" در چند روز گذشته مطرح شده است.
ناظران معتقدند در حالی که اتحادیه اروپا نگران بروز درگیری با یمن به‌ویژه پس از شکست چندین تلاش آمریکا از جمله همکاری "حارس الازدهار" و حملات هوایی در دوران دو رئیس‌جمهور، بایدن و ترامپ است، طرح عملیات دریایی اروپا بیش‌تر به نمادین بودن نزدیک است تا به یک ائتلاف بازدارنده و واقعی.
در مقابل، یمن توسعه قابل‌توجهی در توانایی‌های دریایی خود نشان داده است که این امر چالشی مستقیم نه تنها برای مسیرهای دریایی بلکه برای جایگاه اروپا به عنوان یک بازیگر امنیتی در این منطقه است.
غرق شدن این دو کشتی نشان‌ دهنده وجود شکاف عملیاتی مشخص است، زیرا هیچ ناو یا قایق نظامی مستقیماً برای نجات خدمه یا دفاع در برابر حملات وارد عمل نشد و این موضوع، سوالاتی درباره اثربخشی قواعد درگیری و محدودیت‌های ماموریت عملیاتی آسپیدس را برانگیخته است.
گزینه‌های محدود پیش رو باعث شده است که درخواست‌ها در محافل سیاسی و دیپلماتیک اروپا برای توقف فوری درگیری در غزه بیشتر شود، چراکه این اقدام گام حیاتی و ضروری برای کنترل تنش‌های فزاینده در منطقه خاورمیانه و از جمله بحران‌های یمن و دریای سرخ محسوب می‌شود.
چند تن از وزیران خارجه اتحادیه اروپا نگران ادامه عملیات‌های نظامی هستند، زیرا جنگ مداوم در غزه بحران‌های منطقه‌ای را تشدید می‌کند و خطر احتمال گسترش درگیری‌ها در مناطق دیگر را افزایش می‌دهد.
لازم به ذکر است که بین کشورهای عضو، نظرات متفاوتی درباره این موضوع وجود دارد، بعضی حمایت محدود از اسرائیل نشان می‌دهند و برخی مواضع بی‌طرفانه‌تر یا حمایت شده از فلسطینی‌ها دارند.
فشار بر کشورهای اروپایی برای ارائه پاسخ‌های روشن درباره سرنوشت عملیات دریایی "آسپیدس" روز به روز افزایش می‌یابد.
به گفته ناظران، شکست از بدو شروع ماموریت این طرح عملیاتی در پی ناتوانی آنها در توقف حملات یمنی‌ها به کشتی‌ها، به‌ویژه آن‌هایی که با اسرائیل مرتبط نبودند، مشهود بود.
در مراحل قبلی فعالیت "آسپیدس" در دریای سرخ، نشانه‌هایی از وجود هماهنگی غیرمستقیم یا تفاهمات پنهان میدانی با جنبش "أنصار الله" دیده شده است.
این برآوردها بر اساس خودداری این جنبش از هدف قرار دادن کشتی‌های مرتبط با اروپا در ابتدای شروع فعالیت آن، در حالی که حملات به کشتی‌های آمریکایی و بریتانیایی در آن زمان در حال افزایش بوده است، مطرح شده است.
ناظران این نوع رفتار و سلوک محتاطانه دو طرف را نوعی "قواعد درگیری غیرعلنی" می‌دانند که از طریق رفتارهای میدانی محتاطانه و اجتناب متقابل از تشدید درگیری، قابل استنتاج است.
همچنین گزارش‌ها نشان می‌دهد که عملیات دریایی اروپایی از ارائه حفاظت مستقیم برای کشتی‌هایی که با اسرائیل ارتباط دارند، اجتناب می‌کرده است، که این اقدامات به عنوان پاسخ غیرمستقیم به درخواست‌های "أنصار الله" و تمایل به عدم تحریک این جنبش تفسیر شده است.
در این فضا، فشار بر کشورهای اروپایی برای ارائه پاسخ‌های واضح درباره سرنوشت طرح عملیاتی "آسپیدس" رو به افزایش است: آیا این طرح فقط نقش پوششی سیاسی داشته است؟
یا طرحی واقعی و با قدرت‌های جنگی واقعی بوده که بتواند امنیت دریانوردی در یکی از پرخطرترین مسیرهای دریایی جهان را تامین کند؟
لازم به ذکر است که واشنگتن، با قدرت‌های نظامی فراوان و امکانات اطلاعاتی عظیم، نتوانسته است راه‌حلی قطعی در یمن پیدا کند؛ پس وضعیت اروپا که در مجموع توانمندی‌های نیروهای نظامی آمریکا را ندارد، چگونه خواهد بود؟
به نظر می‌رسد ناتوانی در مقابله با تهدیدهای یمنی و تنها نظاره‌گر بودن، باعث شده است که برخی خواستار بازنگری در ادامه ماموریت و کارایی فعلی آن باشند.
*بازنشر مطالب شبکه‌های اجتماعی به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان از فضای این شبکه‌ها منتشر می‌شود.