تبعات حقوقی درباره مصالحه در پرونده علیرضا بیرانوند
فدراسیون فوتبال به دنبال این است که پرونده علیرضا بیرانوند با مصالحه حل شود و این موضوع پیامدهایی برای فوتبالمان دارد.

باشگاه خبرنگاران جوان؛ مریم طایفه - پرونده علیرضا بیرانوند در مورد فسخ غیر قانونی با باشگاه پرسپولیس دارد به درازا کشیده میشود و در حالی که شکایت از بیرانوند قبل از فصل قبل صورت گرفته، اما در نزدیکی شروع فصل جدید هم هنوز رای نهایی اعلام نشده است.
این در حالی است که طبق اعلام کمیته استیناف، رای نهایی پرونده علیرضا بیرانوند اواسط اردیبهشت ماه صادر شده است، اما فدراسیون فوتبال بنا به دلایلی این رای را ابلاغ نمیکند.
گمانه زنیهایی در روزهای اخیر مطرح شده است که فدراسیون فوتبال میخواهد با مصالحه این پرونده را ببندد تا مشکلی برای بیرانوند جهت حضور در تیم ملی به وجود نیاید.
به هر حال مهدی تاج رئیس فدراسیون فوتبال که مدتی پیش جلسهای با رضا درویش مدیرعامل باشگاه پرسپولیس و محمدرضا زنوزی مالک باشگاه تراکتور در مورد پرونده بیرانوند داشته است، از مصالحه بین این ۲ باشگاه استقبال کرده است.
البته شنیده میشود باشگاه پرسپولیس در ازای مصالحه با باشگاه تراکتور در مورد پرونده بیرانوند خواستار انتقال مهدی ترابی به پرسپولیس شده، اما زنوزی مالک باشگاه تراکتور با این انتقال مخالفت کرده است.
نکته جالب توجه این است که رای نهایی پرونده علیرضا بیرانوند از سوی کمیته استیناف صادر شده است و وقتی حکمی صادر میشود امکان مصالحه و سازش از لحاظ حقوقی وجود ندارد.
در این گزارش میخواهیم بررسی کنیم که آیا پرونده علیرضا بیرانوند دروازه بان ملی پوش تراکتور از لحاظ قانونی قابل مصالحه و سازش بین باشگاههای پرسپولیس و تراکتور است یا نه!
تعامل در پرونده بیرانوند به نوعی دور زدن قانون است
آرش نجفی وکیل بین المللی ورزش درباره اینکه آیا پرونده علیرضا بیرانوند از لحاظ حقوقی قابل مصالحه بین باشگاههای پرسپولیس و تراکتور است، اظهار کرد: این حکم صادر شده است.
اگر ما میخواهیم اصل را بر این بگذاریم که آرایی که از کمیتههای انضباطی صادر میشوند، براساس اصول و موازین حقوقی و قانونی مشمول همان رای قطعی احکام میشوند بنابراین باید از مجاری قانونی مثل اجرای احکام یا خود فدراسیون فوتبال این رای اجرا شود.
اینکه بخواهد این پرونده به نحو دیگری تعامل شود، این به نوعی دور زدن قانون است.
او افزود: اگر اینها بیایند و بگویند، ما چارچوب و ساختار را نادیده میگیریم تا این پرونده به سمت داوری برود و مسالمت آمیر حل شود در آن صورت این بستگی به این دارد که رویکرد درباره این موضوع چه چیزی است.
اگر بخواهیم ما براساس اصول گرایی عمل کنیم و مقید به اصول و قوانین باشیم، به طور طبیعی فدراسیون فوتبال و کمیتههای انضباطی و حقوقی باید از یکسری چارچوبها تبعیت کنند و گرنه سنگ به سنگ بند نمیشود.
نجفی بیان کرد: اگر بخواهیم بگوییم که فدراسیون فوتبال در مقام یک نهادی هست که قرار است تمام اختلافات و مناسبتهای بین اهالی فوتبال را هم اداره کند و هم سامان بدهد و هم حل اختلاف بدهد در آن صورت میشود به این رویکرد یک مقدار نزدیک شد.
این موضوع ۲ وجهه دارد.
اگر بخواهیم به اصول و قوانین پایبند باشیم، در آن صورت وقتی رایی قطعی شده است قبل از صدور رای قطعی، طرفین میتوانند گزارش اصلاحی از کمیتههای قضایی تقاضا کنند که این موضوع را میخواهیم با صلح و سازش حلش کنیم.
وقتی رایی صادر شد اصل قطعیت آرا میگوید که این رای باید از مجاری قانونی اش اجرا شود.
یا اینکه آن ذی نفع و محکوم له یعنی کسی که حکم به نفعش صادر شده است، او میآید از موضوع انصراف میدهد در آن صورت آن بحث دیگری است و طبق قاعده اقدام هر کسی تسلط بر حق خودش را دارد که بتواند از پرونده اش صرفنظر کند.
منتهی بیایند و بگویند که این موضوع به شکل دیگری هست که دیگر حرفی نمی ماند.
من نمیدانم این مصالحه در چه مرحلهای است و شاید فقط در حد صحبت باشد.
معلوم نیست که قرار است در بحث اجرای رای، صلح و سازشی انجام شود و یا اینکه موضوع دیگری است.
باید دید رویکرد به این قضیه به چه صورت است؟
اگر بخواهیم از آن زاویه نگاه کنیم.
فدراسیون فوتبال در مقام یک نهادی که قرار است مناسبات اهالی فوتبال را هم سامان بدهد و هم حل اختلاف کند، شاید بشود به این موضوع قائل شد.
باید ببینیم داستان چی هست و مصالحه در حد حرف شفاهی است یا نه!
مماشات کردن در صدور رای بیرانوند خارج از چارچوب قوانین است
وکیل بین المللی ورزش درباره اینکه کمیته استیناف رای نهایی در مورد پرونده علیرضا بیرانوند را صادر کرده و فدراسیون فوتبال این رای را ابلاغ نمیکند، آیا بعد از صدور رای امکان مصالحه در رای وجود دارد، بیان کرد: این تخلف جنبه عمومی هم دارد یعنی صرفا این جریمه ذی نفعش پرسپولیس نیست و از این حکم مواردی صادر شده است مربوط به تخلفاتی هست که اتفاق افتاده است که اصلا در بحث حقوقی میگویند جنبه عمومی دارد.
اگر صرفا جنبه خصوصی داشته باشد، ۲ باشگاه میتوانند صلح و سازش کنند و این امکان وجود دارد.
بحث اصلی قطعیت آرا هم هست و اگر رایی قطعی شده است باید به نفع ذی النفع اجراییه صادر شود و از سوی سازمان لیگ این مفاد رای اجرا شود؛ بنابراین به نظرم این مماشات کردن خارج از چارچوب قوانین خواهد بود.
او درباره اینکه اگر پرونده علیرضا بیرانوند مسالمت آمیز حل شود در آن صورت شائبه تبعیض را به وجود نمیآورد، گفت: بله، اگر چنین امکان و ظرفیتی وجود دارد باید این امکان برای همه باشد و همه بتوانند از این ظرفیت بهرهمند شوند و غیر از این به وضعیت تبعیض آمیز تبدیل میشود که به طور طبیعی عدالت و انصاف را زیر سوال میبرد.