هماندیشی برای تکریم هرچه بیشتر اتباع افغانستان در مسیر بازگشت به وطن - تسنیم
نشست هم اندیشی مسئولان استان سیستان و بلوچستان با هدف تکریم و ارائه خدمات هر چه بیشتر به اتباع افغانستان در مسیر بازگشت داوطلبانه به کشورشان در فرمانداری زابل برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از زابل، نشست هماندیشی مسئولان استان سیستان و بلوچستان با هدف تکریم و ارائه خدمات هر چه بیشتر به اتباع افغانستان در مسیر بازگشت داوطلبانه به کشورشان در فرمانداری زابل برگزار شد.
علیرضا شهرکی، معاون سیاسی و اجتماعی استاندار سیستان و بلوچستان در این در جلسه اظهار کرد: اصل بر این بوده که کشور افغانستان به واسطه منابع خود شکوفا شود و دوران آوارگی و تهاجم گروههای مختلف در آنجا به پایان رسیده و این کشور صاحب یک ساختار دولتی شده که خودشان کشور را اداره میکنند.
وی با بیان اینکه بازگشت آوارگان و مهاجرین قانونی و غیرقانونی افغانستان ضروری بوده و هست، افزود: امروز شرایط برای بازگشت داوطلبانه فراهم شده است.
معاون استاندار سیستان و بلوچستان تصریح کرد: بسیاری از اتباعی که امروز با آنها مواجه هستیم و در حال خروج هستند، لایه مهاجرینی است که به صورت غیرقانونی وارد کشور شدهاند.
شهرکی با اشاره به طرح سرشماری اتباع فاقد مدارک هویتی، گفت: این سرشماری صرفاً به جهت شناسایی انجام شده و به این افراد گفته شده که در طول سالهای گذشته به صورت غیرقانونی وارد و در کشور حضور داشتهاند و هیچ ثبت آماری از آنها وجود نداشته است.
معاون استاندار سیستان و بلوچستان افزود: امروز فرصتی ایجاد میکنیم تا به جهت عدم جرمانگاری، خروج از کشور را برایشان تسهیل کنیم و مساعدتهایی نیز برای خروج کالا در نظر گرفته شده است.
وی این رویکرد را نشاندهنده نگاه بلند نظام ایران و مقام معظم رهبری مبنی بر رافت و مهربانی دانست و گفت: حتی فرزندان این اتباع که فاقد مدارک بودهاند، در این مدت تحصیل کردهاند و این نشاندهنده نگاه رافتآمیز نظام است.
این موضوع به صراحت در مجامع بینالمللی با مقامات سیاسی کشورهای دیگر مطرح شده و آنها نیز از این موضوع مطلع هستند.
راهاندازی اردوگاه تمام عیار در مرز میلک
معاون استاندار سیستان و بلوچستان با اشاره به تصمیمات خودسرانه برخی اتباع برای خروج بدون هماهنگی و اطلاع مسئولان اشاره کرد و گفت: علیرغم کمبود زیرساختها، در روزهای اخیر مرز میلک که قرار بود ایستگاه خروج باشد، تبدیل به یک اردوگاه تمام عیار شده است.
شهرکی بیان کرد: در حال حاضر کارهای مربوط به ثبت نام، روند اداری، اسکان موقت و سرشماری در حال انجام است که با همت مردمی و خودیاریها صورت گرفته است.
وی گفت: نگاه ما این بوده که خودمان این توان را داریم و الحمدالله توانش ایجاد شده و فراهم میشود که باید کمک کنیم تا این اتفاق در مسیر خود صورت گیرد.
معاون استاندار سیستان و بلوچستان با بیان اینکه این شرایط در اردوگاههای قرنطینه و مرکزی استان نیز در حال رقم خوردن است، افزود: اگر این اتفاق در این جمعیتها نیز منتقل میشد، شاید نگرانیهای ما کمتر میشد.
ضرورت تقویت زیرساختهای مرز
شهرکی با تقدیر از تلاشهای فرماندار و سایر مسئولان در فراهمسازی این امر، بر تقویت ساختارهای حمایتی تاکید کرد و گفت: ما دو بخش پشتیبانی داریم؛ یکی پشتیبانی زیرساختی است که تکلیف دستگاه اجرایی است و در این راستا مدیرکل دفتر مدیریت بحران استانداری ساختار را تعریف کرده و به دوستان ابلاغ کرده است.
وی تامین آب، برق و ارتباطات پایدار را از جمله توقعات زیرساختی دانست و خاطرنشان کرد: دستگاههای اجرایی ما باید پای کار بیایند و این اتفاق بیفتد.
اگر ظرفیتی هم کم است، باید تقویت شود، همانطور که شرکت توزیع برق تقویت کرده است.
ارائه خدمات سلامتمحور
معاون استاندار سیستان و بلوچستان با تاکید بر اینکه این انتظار در همه اردوگاهها وجود دارد، به بخش خدمات اشاره کرد و افزود: بخش خدمات ما در ساختار اولیه در خدمات سلامت محور ماست که در بحثهای بهداشت محیط و جلوگیری از انتشار بیماریهای واگیر اهمیت ویژهای دارد، چون کلونی جمعیت در آنجا حضور دارد.
شهرکی بیان کرد: قرار نیست خدمات پزشکی ارائه شود، بلکه خدمات سلامت محور مد نظر است تا هم سلامت کارکنان و هم سلامت جمعیتی که وارد میشود تامین شود تا از آب سالم استفاده کرده و دچار مسمومیت نشوند.
معاون استاندار سیستان و بلوچستان همچنین بر لزوم توجه به خدمات اورژانسی و همچنین رفاهی برای اتباع تاکید کرد و گفت: ما توقع داریم تیمهای بهداشت و درمانی ما در این زمینه هوشیار باشند و در صورت نیاز به گندزدایی، پاکسازی محیط و شستوشو نظارت داشته باشند.
ضرورت آرامشبخشی در محیط اردوگاهها
شهرکی در ادامه به اهمیت آرامشبخشی در محیط اردوگاهها اشاره کرد و افزود: فضای محیط باید به سمتی برود که آرامش در آنجا حاکم باشد.
این آرامش میتواند با پخش کلیپ و تصاویر مناسب برای کودکان و همچنین بنرهایی برای خداحافظی و خروج از اردوگاهها فراهم شود.
وی تاکید کرد که تمام گروههای جهادی و مردمی باید در این راستا هماهنگ باشند تا از چندگانگی در ارائه خدمات جلوگیری شود.
معاون استاندار سیستان و بلوچستان افزود: ما باید تمامی منابع و ظرفیتها را در قالب بسیج و ساختارهای منسجم، همپوشانی داده و به سمت هدف مشترک هدایت کنیم.
این فرآیند باید بر اساس کنترل دقیق، اطلاعرسانی و مدیریت حرفهای انجام شود تا از سوءاستفادهها جلوگیری کنیم.
شهرکی اجرای سیستم کارتهای شناسایی، کنترل دقیق ایستگاههای خروج و فراهم کردن زیرساختهای پشتیبانی، بهداشت، امدادگری و داوطلبانه را از اولویتها برشمرد و گفت: همه دستگاهها باید در قالب ساختار مشخص، اجازه تردد و خروج افراد را داشته باشند تا از تداخل و سوءاستفاده جلوگیری شود.
ضرورت اطلاعرسانی مناسب و همراستاسازی گفتمان رسانهای
وی با اشاره به ضرورت اطلاعرسانی مناسب و همراستاسازی گفتمان رسانهای، دیدگاههای خود را برای بهرهگیری بهتر از رسانهها و فضای مجازی مطرح کرد و افزود: باید این فرآیند به صورت همسو و همراستا در رسانهها و کانالهای خبری منعکس تا آرامش و امنیت جامعه حفظ شود.
معاون استاندار سیستان و بلوچستان در ادامه بر اهمیت مراقبتهای ویژه و جلوگیری از سوءاستفادههای احتمالی در فرآیند خروج اتباع تأکید کرد و از نیروهای امنیتی و دستگاههای مسئول خواست تا در اجرای برنامهها، حراست و نظارت کامل داشته باشند.
شهرکی با اشاره به اینکه فاز اول بازگشت اتباع، به صورت داوطلبانه در حال انجام است، گفت: این مرحله ممکن است دو هفته تا یک ماه دیگر ادامه داشته باشد و پس از آن، در صورت نیاز، اقدامات سختگیرانهتری برای گروههایی که طولانیتر در کشور ماندهاند، اتخاذ خواهد شد.
تکریم حداکثری اولویت نخست
وی با تأکید بر لزوم افزایش ظرفیتها و بهبود سطح خدمات ارائه شده به اتباع افغانستانی، عنوان کرد: نباید سطح توقعات و خدمات ما محدود به بدرقه مناسب و تکریم باشد، بلکه باید با ادبیاتی مناسب و با این امید که اتباع افغانستانی با دلی خوش به کشورشان باز میگردند و در ساخت آن سهیم خواهند بود، خدمات را ارائه دهیم.
معاون استاندار سیستان و بلوچستان با اشاره به شرایط سخت اقلیمی استان، از همکاران خواست تا با مراقبت و تدبیر، از هرگونه عصبانیت و رفتاری که ممکن است بازتاب بدی داشته باشد، جلوگیری کنند.
شهرکی همچنین از تلاشهای نیروهای مرزبانی در تسهیل تردد کامیونها و حفظ رونق تجارت و معیشت مردم منطقه قدردانی و بر لزوم تداوم این همکاریها تأکید کرد.
فعالیت شبانهروزی مرز برای خروج اتباع
علیرضا شهرکی، فرماندار هیرمند نیز با اشاره به استقبال اتباع از بازگشت داوطلبانه به کشورشان، عنوان کرد: ما وظیفه داریم تا حد امکان به این افراد خدمترسانی کنیم تا با خاطره خوبی از کشور ما به سرزمین مادری خود بازگردند.
وی با بیان اینکه عبور اتباع به صورت شبانهروزی انجام میشود، افزود: از 15 تیرماه تاکنون این روند ادامه دارد و حتی در ساعت 3 صبح نیز اتباع در حال ترخیص و بازگشت به کشورشان هستند.
این فرآیند بسیار سنگین است و بخشهای مختلفی در آن دخیل هستند.
حضور پررنگ نیروهای خودجوش مردمی
فرماندار هیرمند با قدردانی از گروههای جهادی و تیمهای مردمی هیرمند، تصریح کرد: این افراد از روز اول بدون هیچ چشمداشتی برای کمکرسانی پیش قدم شدهاند و در راهنمایی، حمل وسایل و جابهجایی اتباع کمک میکنند.
شهرکی با اشاره به همکاری هلال احمر در این زمینه، خاطرنشان کرد: تیمهای هلال احمر از درب ورودی تا خروج به ما کمک میکنند و با تفکیک خانوادهها و ارائه خدمات به بیماران، روند عبور را تسهیل میکنند.
وی با اعلام اینکه روزانه به طور متوسط 10 هزار تردد از پل میلک انجام میشود، گفت: در برخی روزها این آمار به 13 هزار نفر نیز رسیده است.
ویزیت رایگان اتباع بیمار در اردوگاه مرزی
فرماندار هیرمند با اشاره به استقرار تیم پزشکی در محل، بیان کرد: روز گذشته 270 نفر توسط این تیم ویزیت شدند.
شهرکی با تاکید بر اینکه هیچکس به صورت شبانه در محل نگهداری نمیشود، افزود: دستگاههایی مانند هلال احمر، ستاد اجرایی حضرت امام(ره)، شهرداریها و فرمانداریهای زهک، نیمروز و زابل در این زمینه همکاری میکنند.
وی با اشاره به مشکلات مربوط به زیرساختها، گفت: به دلیل افزایش دستگاههای سرمایشی و روشنایی، ترانس برق جوابگو نبود که با تلاش دوستان، یک ترانس 315 نصب شد.
فرماندار هیرمند در پایان از همکاری نیروهای نظامی، امنیتی، صدا و سیما، هلال احمر، شبکه بهداشت و درمان و سایر دستگاهها و نهادها قدردانی کرد و خواستار افزایش تعداد کاربران و دستگاههای کارتخوان برای تسهیل امور مالی اتباع شد.
خدمات علوم پزشکی بر اساس وظیفه انسانی و اخلاقی انجام میشود
حسین شهدادی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی زابل در این نشست بیان کرد: اغلب مراجعهکنندگان بهداشتی در این مناطق بر اثر گرمازدگی، مسمومیتهای غذایی، بیماریهای مزمن، سالمندان، مادران باردار و مشکلات بهداشتی مرتبط با شرایط خاص آبوهوایی، نظیر طوفانهای گرد و خاک، نیازمند مراقبتهای فوری و مستمر هستند.
وی با اشاره به ناپایدار بودن وضعیت ارائه خدمات بدون دریافت تعرفه و کمبود امکانات، افزود: پزشکانی که در اردوگاهها مستقر هستند، هیچ تعرفهای دریافت نمیکنند و این مشکل در بلندمدت باعث بروز چالشهایی در تأمین مالی و ارائه خدمات میشود.
علاوه بر این، توزیع دارو و کنترل ورود و خروج افراد نیازمند نظارت دقیقتری است تا از بروز بیماریهای واگیردار جلوگیری شود.
رئیس دانشگاه همچنین به نگرانیهای مرتبط با انتقال بیماریهای فصلی و از سایر استانها اشاره و خاطرنشان کرد: در شرایط کنونی، خدمات دانشگاه بر اساس وظیفه انسانی و اخلاقی انجام میشود، اما برای حفظ کیفیت و پایداری این خدمات نیازمند همکاری و حمایت بخشهای مختلف هستیم.
شهدادی به ضرورت مدیریت بهتری در توزیع دارو و کنترل تردد اشاره و تأکید کرد: ما نیازمند کمک ارگانهای مرتبط در زمینه تأمین دارو و نظارت بر ورود و خروج هستیم.
همچنین، لازم است تیمی برای کنترل وضع ورود و خروج افراد در محل مستقر باشد تا از هرگونه سوءاستفاده و تشویش اذهان عمومی جلوگیری شود.
وی در پایان ضمن تشکر از همکاریهای موجود، بر اهمیت همراهی تمامی دستگاههای ذیربط برای برطرف کردن دغدغهها و استمرار ارائه خدمات با کیفیت تأکید کرد و گفت: هدف ما رضایت و سلامت اتباع افغانستانی است و باید در کنار وظیفه انسانی، حمایتهای لازم در حوزه مالی و نظارتی نیز صورت گیرد.
انتهای پیام/