تحریمهای اقتصادی؛ ابزار سلطهای که علیه سلطهگر عمل میکند
یک کارشناس حوزه تحریم گفت: تبدیل دلار، سوئیفت و دیگر نهادهای اقتصادی به ابزار فشار سیاسی، اعتماد جهانی را تضعیف کرده و مسیرهایی برای ایجاد نظم اقتصادی جدید در حال شکلگیری است.

به گزارش خبرگزاری مهر، مسعود براتی سده، کارشناس ارشد حوزه تحریم و معاون اسبق سازمان سرمایهگذاری خارجی و حسن لاسجردی، کارشناس و تحلیلگر مسائل سیاسی، به بررسی ابعاد و تبعات تحریمهای اقتصادی در برنامه امروز رادیو اقتصاد پرداختند؛ ابزاری که گرچه برای اعمال سلطه طراحی شده، اما اکنون نشانههایی از بازگشت آن علیه تحریمکنندگان مشاهده میشود.
هزینههای راهبردی تحریم؛ تضعیف اعتبار جهانی نظام سلطه
براتی با تحلیل پیامدهای اقتصادی و راهبردی تحریم برای کشورهای تحریمکننده، بهویژه ایالات متحده، اظهار کرد: تحریمها در دو سطح تاکتیکی و راهبردی اثرگذارند.
در حالی که هزینههای تاکتیکی معمولاً قابل پیشبینی و جبرانپذیرند، هزینههای راهبردی به زیرساختهای اعتماد جهانی نسبت به نظام اقتصادی آمریکا آسیب زدهاند.
دلار و سوئیفت؛ سلاحهای مالی آمریکا در مسیر از دست دادن اعتماد جهانی
او با اشاره به روند «سلاحسازی» از سازوکارهای مالی جهانی توسط آمریکا، تأکید کرد: تبدیل دلار، سوئیفت و دیگر نهادهای اقتصادی به ابزار فشار سیاسی، اعتماد جهانی را تضعیف کرده و مسیرهایی برای ایجاد نظم اقتصادی جدید در حال شکلگیری است.
تحریم؛ ابزاری برای کنترل و جهتدهی به مناسبات اقتصادی جهانی
در ادامه، لاسجردی با تمرکز بر ابعاد سیاسی و بینالمللی تحریم، گفت: آمریکا با استفاده از سلاح تحریم، علاوه بر سرکوب کشورهایی که با سیاستهایش همسو نیستند، در پی تثبیت یکهتازی خود در نظم جهانی است.
این رویکرد با هدف ارسال پیام قدرت و هشدار به دیگر کشورها طراحی شده است.
او افزود: قدرتهای بزرگ از تحریم نه فقط برای فشار، بلکه برای جهتدهی به مناسبات اقتصادی جهانی و کنترل رفتار دولتها و شرکتهای چندملیتی استفاده میکنند.
در واقع، تحریم به ابزاری برای مدیریت منافع اقتصادی در جهان بدل شده است.
روشهای دورزدن تحریمها؛ آمریکا در مواجهه با پیامدهای خودساخته
براتی در ادامه گفت: حتی خود ایالات متحده نیز در مواجهه با پیامد تحریمهای متقابل، به ناچار از روشهایی برای دور زدن تحریمها استفاده کرده است.
برای مثال، در قبال محدودیتهای اعمالشده از سوی چین بر منابع معدنی، آمریکا از کانالهایی چون مکزیک برای تأمین نیاز خود بهره برده است.
نقش شرکتهای چندملیتی در اجرای سیاستهای تحریمی
لاسجردی نیز با اشاره به نقش شرکتهای چندملیتی در اجرای سیاستهای تحریمی افزود: این شرکتها مأموریت دارند تا علاوه بر پیروی از تحریمها، دیگر کشورها را نیز وارد بازی اقتصادی نظام سلطه کنند.
تحریم، به نوعی چوب بالای سر کشورهاست تا در راستای منافع قدرتهای بزرگ حرکت کنند.
زیانهای اقتصادی تحریم؛ برآورد خسارت ۷۰ تا ۸۰ میلیارد دلاری برای آمریکا
در جمعبندی این گفتگو، براتی با استناد به آمارهای اقتصادی، زیانهای ناشی از قطع تعامل آمریکا با اقتصادهایی نظیر ایران را حداقل ۷۰ تا ۸۰ میلیارد دلار برآورد کرد و افزود: تحریم نهتنها اهداف ادعایی را محقق نکرده، بلکه فرسایش جایگاه دلار، افزایش بدهی آمریکا، و بیاعتمادی سرمایهگذاران بینالمللی را به دنبال داشته است.