بررسی میدانی تسنیم درباره ادعاهای اخراج اتباع قانونی و بدرفتاری با مهاجرین افغان
بررسی های میدانی خبرنگار تسنیم در اردوگاه سفید سنگ و مرز دوغارون نشان می دهد که ادعاهای رسانه ای درباره بدرفتاری گسترده نسبت به مهاجرین یا اخراج اتباع افغانستانی دارای مدارک قانونی، اغراق آمیز است.

به گزارش دفتر منطقهای خبرگزاری تسنیم، در پی انتشار گزارشها و ادعاهایی مبنی بر بدرفتاری و اخراج مهاجرین افغانستانی دارای مدارک قانونی از سوی برخی رسانهها و گروهها، خبرنگار تسنیم با انجام بررسی میدانی از اردوگاه سفید سنگ و مرز دوغارون، به جمعآوری اطلاعات و مصاحبه با مهاجران و مقامات ایرانی و افغانستانی پرداخته است.
نتایج این بازدیدها و مصاحبهها حاکی از آن است که موارد واقعی سختگیری رفتاری با اتباع و یا اخراج افراد دارای مدارک معتبر اقامت، به شدت ناچیز است.
آمارها نشان میدهد که نسبت بدرفتاری با مهاجرین دوغارون بین یک مورد در هزار نفر و در اردوگاه سفید سنگ حدود یک مورد در 600 نفر است.
همچنین، تنها یک نفر در میان مصاحبهشوندگان اعلام کرده است که دچار بدرفتاری یا اخراج با وجود اقامت قانونی شده است.
این امر نشان میدهد که اغراق رسانهای و بزرگنمایی در این زمینه وجود دارد و چنین ادعاهایی، فضای همدلی بین ملتهای ایران و افغانستان را تهدید میکند.
این ارزیابی تاییدی بر اظهارات مقامات ایرانی و افغانستانی است که در بازدیدهای مشترک خود از مرز دوغارون و اردوگاه سفید سنگ بر ضرورت حفظ فضای مثبت و همکاری دو کشور تأکید کرده و خواستار پرهیز از بزرگنمایی و انتشار اخبار نادرست شدهاند.
افغانستان در دهههای گذشته به دلیل جنگهای طولانی، بحرانهای سیاسی و اقتصادی شدید، با چالشهای بزرگ اجتماعی و معضل بیکاری مواجه بوده است.
این شرایط، موج گستردهای از مهاجرتهای اجباری به کشورهای همسایه، به ویژه ایران و پاکستان، را رقم زده است.
در پی تحولات اخیر در افغانستان، وضعیت مهاجران افغان پیچیدهتر شده است؛ از یک سو، شرایط سخت اقتصادی و اجتماعی در داخل افغانستان همچنان پابرجاست و از سوی دیگر، فشار بر بازار کار و محدودیتهای اجتماعی در کشورهای میزبان افزایش یافته است.
در چنین فضایی، هرگونه اخبار درباره سوء رفتار با مهاجران، حساسیتهای فراوانی ایجاد میکند که باید با دقت و صحت بررسی شود تا از بزرگنماییهای غیرواقعی و تأثیرات منفی آن جلوگیری شود.
تجربه بیش از چهل و پنج سال میزبانی ایران از میلیونها مهاجر افغانستانی، نمایانگر نگاهی مثبت، کریمانه و حمایتگرایانه جمهوری اسلامی ایران است؛ نگاهی که ریشه در مشترکات عمیق دینی، فرهنگی و تاریخی دو ملت دارد.
حمایت از مهاجران در شرایط بحران، تلاش برای حفظ حقوقشان و فراهمکردن شرایط زندگی شرافتمندانه، همواره از اولویتهای سیاستهای داخلی و خارجی ایران بوده است.
در نهایت، آنچه از همه مهمتر است، حفظ و تقویت این پیوند ناگسستنی میان دو ملت است؛ پیوندی که نمیتوان با موجهای نفرتپراکنی و سیاستهای تفرقهانداز از بین برد.
دیپلماسی همدلانه، تعامل سازنده، احترام به کرامت انسانی و همکاری مستمر، تنها راه عبور از بحرانها و ساختن آیندهای مشترک، پایدار و مرفه برای ملتهای ایران و افغانستان است.
انتهای پیام/.