سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

سپر بیمه‌ای اقتصاد ایران؛ نقش راهبردی در تقویت اعتماد و تاب‌آوری ملی

مهر | اقتصادی | جمعه، 20 تیر 1404 - 11:46
گسترش پوشش‌های بیمه‌ای و تشکیل صندوق جبران خسارات جنگی، نه‌تنها امنیت روانی فعالان اقتصادی را در میانه بحران افزایش داد، بلکه سازوکاری مؤثر برای بازسازی سریع‌تر زیرساخت‌ها شد.
اقتصاد،جبران،صندوق،جنگ،خسارات،دولت،ايران،بختياري،بحران،مالي، ...

فرهاد بختیاری، استاد اقتصاد در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: تصمیمات اخیر وزارت اقتصاد مبنی بر توسعه پوشش‌های بیمه‌ای مربوط به خسارات جنگ و راه‌اندازی صندوق جبران خسارات را یکی از هوشمندانه‌ترین تدابیر اقتصاد ایران در دوران بحران ارزیابی کرد.
وی بیان کرد: تجربه بحران‌های گذشته و نیز رخدادهای اخیر جنگ ۱۲ روزه میان ایران و اسرائیل نشان داد که اقتصاد کشورها، به ویژه بخش خصوصی و مردم، بیش از هر چیز نیازمند پوشش‌های حمایتی مطمئن هستند.
دکتر بختیاری توضیح داد که ابزارهایی مثل بیمه خسارات جنگی به صورت مستقیم ریسک بنگاه‌ها، صنایع و حتی خانوارها را کاهش می‌دهد و اجازه می‌دهد اقتصاد کشور از شوک اولیه جنگ سریع‌تر عبور کند.
وی افزود: فعال شدن پوشش‌های بیمه‌ای به معنی ایجاد حاشیه امن برای مالکان کسب‌وکار، تولیدکنندگان و حتی بازار سرمایه است.
این اطمینان موجب می‌شود که زنجیره تولید و توزیع کمتر دچار التهاب شود و از افت گسترده اشتغال، تعطیلی بنگاه‌ها و رشد تورم غیرقابل کنترل جلوگیری به عمل آید.
بختیاری همچنین تصریح کرد که این اقدام وزارت اقتصاد، به دولت اجازه داد منابع خود را هدفمندتر صرف جبران خسارت‌های زیرساختی کرده و انگیزه بیشتری برای بازسازی در مدت کوتاه ایجاد کند.
وی اظهار داشت: نقش کلیدی صندوق بیمه جبران خسارات ناشی از جنگ، در ایجاد پوشش مالی کامل برای خسارت‌دیدگان خلاصه نمی‌شود، بلکه این صندوق با تجمیع منابع مالی، استفاده از ظرفیت شرکت‌های بیمه‌گر داخلی و حتی جذب حمایت‌های خارجی، می‌تواند بار مالی جبران آسیب را از دوش دولت بردارد و ابزار تسریع‌کننده‌ای برای فعال شدن دوباره صنایع در منطقه‌های آسیب‌دیده باشد.
او عنوان کرد: علاوه بر ابعاد اقتصادی، تشکیل این صندوق پیام مهمی برای مردم و فعالان اقتصادی داشت؛ یعنی دولت و ساختار اقتصادی کشور آماده است که عواقب بحران را پیش‌بینی و مدیریت کند و اجازه ندهد نااطمینانی سرمایه‌گذاران یا تولیدکنندگان به نابسامانی دامن بزند.
این استاد دانشگاه ادامه داد: تصمیم وزارت اقتصاد برای گسترش بیمه‌های جنگ و ایجاد صندوق جبران، در شرایطی اتخاذ شد که بسیاری از کشورها به دلیل صرفاً تکیه بر حمایت‌های مستقیم مالی دولت با کسری بودجه و تورم روبرو می‌شوند، اما معماری چنین سازوکاری باعث شد ایران بتواند مدیریت ریسک را به ساختارهای بیمه‌ای و تخصصی بسپارد و از منابع عمومی تنها در موارد ضروری و هدفمند استفاده کند.
وی تاکید کرد افزایش ضریب نفوذ بیمه‌های جنگ و عملکرد حرفه‌ای صندوق جبران، به اعتماد عمومی و نشاط اقتصادی جامعه کمک می‌کند و تجربیات کشورهای پیشرو نظیر آلمان و ژاپن نشان می‌دهد بزرگ‌ترین سرمایه یک اقتصاد در بحران، وجود نهادهای کارآمد جبران خسارت و بیمه‌ای است.
بختیاری گفت: یکی دیگر از آثار فوری تشکیل صندوق جبران خسارات این است که پرداخت خسارت‌ها منظم‌تر و شفاف‌تر انجام می‌شود، فساد یا اتلاف منابع تا حد چشمگیر کاهش پیدا می‌کند و حجم دعاوی حقوقی میان خسارت‌دیدگان و دولت به شدت پایین می‌آید.
وی خاطرنشان کرد مقابله با بحران به شیوه بیمه‌ای، چشم‌انداز اقتصاد کشور را برای سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی بسیار شفاف می‌کند و با تبدیل ایران به الگوی مدیریت ریسک در منطقه، می‌تواند حتی در جذب سرمایه و تکنولوژی پساجنگ نیز اثرگذار باشد.
در پایان، این استاد اقتصاد مقاومتی معتقد است که اقدامات اخیر وزارت اقتصاد در حوزه پوشش بیمه‌ای و صندوق جبران، قابلیت تعمیم به سایر بحران‌های محتمل نظیر بلایای طبیعی، حملات سایبری و حتی بحران‌های بهداشتی را دارد و الزامات نوسازی زیرساخت‌های بیمه‌ای ایران را تأمین کرده است.