فعال شدن کانونهای گردوغبار اطراف دریاچه نمک قم - تسنیم
معاون محیط زیست انسانی اداره کل حفاظت محیط زیست استان قم با اشاره به وزش بادهای شرقی در فصل تابستان، گفت: این بادها موجب فعال شدن کانون های گردوغبار اطراف دریاچه نمک شده و هوای قم را با ذرات خطرناک آلوده می کنند.

سید احمد شفیعی، معاون ادارهکل حفاظت محیط زیست استان قم در گفتوگو با خبرنگار تسنیم با اشاره به فعال شدن کانونهای گردوغبار در حاشیه دریاچه نمک، از تداوم ورود ریزگردها به شهر قم در فصل تابستان خبر داد و نسبت به پیامدهای زیستمحیطی و سلامتمحور آن هشدار داد.
وی افزود: با آغاز فصل گرما و افزایش وزش بادهای شرقی، کانونهای اطراف دریاچه نمک فعال میشوند و ذرات گردوغبار را مستقیماً به سمت شهر قم میفرستند.
به گفته شفیعی، این ذرات در دو نوع 10 میکرون و 2.5 میکرون هستند که به ترتیب بیشتر بر بیماریهای تنفسی و قلبی اثر میگذارند.
معاون محیط زیست استان قم عنوان کرد: شهروندانی که بیماریهای زمینهای دارند، باید در ساعات اوج آلودگی هوا ــ که عمدتاً عصر و شب است
شفیعی با استناد به دادههای ایستگاههای سنجش آلودگی استان گفت: مدت پیک آلودگی در قم معمولاً بین 3 تا 6 ساعت است، اما بهدلیل نزدیکی کانونها به شهر، الگوی زمانی آلودگی در قم با استانهایی مثل ایلام و خوزستان تفاوت دارد و شدت و زمان آن متفاوت تجربه میشود.
وی علت اصلی شکلگیری این کانونها را ناترازی منابع آبی، چرای بیرویه دام بهویژه شتر و نابودی پوشش گیاهی عنوان کرد و اظهار داشت: تنها راه مقابله با این وضعیت، احیای پوشش گیاهی از طریق نهالکاری و تأمین حقابههای زیستمحیطی است.
شفیعی همچنین از فرونشست شدید دشت جعفریه بهعنوان یکی از بحرانهای بزرگ زیستمحیطی استان یاد کرد و افزود: این دشت که رتبه سوم کشور در میزان فرونشست را دارد، بهدلیل برداشت بیرویه آبهای زیرزمینی و کشت محصولات پرمصرف مانند طالبی به این وضع دچار شده است.
وی با اشاره به رخدادهای اخیر گفت: گردوغبار شدیدی که در روز عاشورا قم را تحت تأثیر قرار داد، عمدتاً از کانونهای فعال در دشت جعفریه برخاسته بود که هشدار جدی برای مدیریت این مناطق به شمار میرود.
معاون محیط زیست استان قم در پایان با تأکید بر ضرورت اصلاح الگوی مصرف آب در کشاورزی و مدیریت منابع طبیعی، افزود: جایگزینی دامهای پرمصرف با گونههایی مانند شتر که با اقلیم خشک منطقه سازگارتر و بازارپسندتر هستند، میتواند به بهبود وضعیت کمک کند.
البته این راهکار مشروط به احیای مناطق آسیبدیده و چرای کنترلشده و هدفمند است.
انتهای پیام/