خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

پنجشنبه، 19 تیر 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

قیامی که تاریخ را درنوردید/ فریاد خون‌خواهی حسین(ع) از قلب سیستان‌‌+‌فیلم - تسنیم

تسنیم | استان‌ها | پنجشنبه، 19 تیر 1404 - 12:53
25 محرم یادآور قیام فرزندان سیستان علیه بنی امیه است؛ روایتی گمنام اما نخستین پرچم انتقام خون حسین(ع) که پیش از توابین و مختار به پا خاست.
قيام،سيستان،حسين،مراسم،امام،برگزاري،برگزار،گراميداشت،محرم،زم ...

به گزارش خبرگزاری تسنیم از زاهدان، در دل تاریخ، برخی فریادها دیر شنیده می‌شوند اما نخستین‌اند؛ برخی اسامی گمنام مانده‌اند اما پیشگام بوده‌اند.
قیام مردم دارالولایه سیستان علیه بنی‌امیه، تنها دو ماه پس از حادثه خونین عاشورا، یکی از همین فریادهای مظلوم اما پیشتاز است؛ صدایی از جنوب‌شرق ایران، که طنین آن در تاریخ شیعه ماندگار شد.
اکنون پس از قرن‌ها، مردم این دیار در 25 محرم هر سال که در تقویم ملی تحت عنوان "یادروز قیام مردم سیستان به خون‌خواهی شهدای کربلا" نامگذاری شده، به یاد آن واقعه سترگ گردهم می‌آیند تا عهدی دوباره با نهضت حسینی و خون شهیدان کربلا ببندند؛ امسالی با شکوه‌تر، پرشورتر و آگاهانه‌تر از همیشه.
.
در حالی‌که قیام توابین در کوفه سه سال پس از عاشورا و قیام مختار ثقفی در سال پنجم پس از آن آغاز شد، فرزندان غیرتمند سیستان در کمتر از 60 روز پس از دهم محرم سال 61 هجری، به خون‌خواهی امام حسین(ع) و یارانش قیام کردند.
تاریخ‌نگاران بزرگی همچون ابن‌اثیر، طبری، بلاذری و ابوالفرج اصفهانی در منابع خود از قیام عبدالرحمان بن سیستانی و همراهانش یاد کرده‌اند که از سیستان برخاستند و با شور عاشورایی، بر حاکمان اموی تاختند.
این واقعه سندی است بر آن‌که سیستان، نخستین پرچم‌دار رسمی انتقام خون حسین(ع) در تاریخ اسلام بوده است.
لقب «دارالولایه» برای سیستان بی‌دلیل نیست
منطقه سیستان به‌عنوان "دارالولایه" شناخته می‌شود؛ لقبی که تنها به‌خاطر دوست‌داری اهل بیت(ع) نیست، بلکه برگرفته از کنش‌های تاریخی، مبارزات مردمی و پیشتازی در پاسداری از فرهنگ شیعی است.
قیام خون‌خواهی امام حسین(ع) نیز شاهد زنده بر این نام با مسماست.
در روز 25 محرم، گلزار شهدا، حسینیه‌ها، مساجد و خیابان‌های شهرستان‌های منطقه سیستان شامل زابل، زهک، هیرمند، هامون و نیمروز، سیاه‌پوش یاد نخستین قیام عاشورایی می‌شوند.
برنامه‌های عزاداری، بازخوانی تاریخی قیام، قرائت زیارت عاشورا و سخنرانی‌های آگاهی‌بخش در این روز برگزار می‌شود.
امسال نیز مراسم بزرگداشت این قیام در نقاط مختلف سیستان، با مشارکت هیئات مذهبی، خانواده‌های معظم شهدا، دانشگاهیان، علما و جوانان انقلابی برگزار می‌شود.
از عاشورا تا امروز مسیر ادامه دارد
پیام‌های قیام سیستانیان علیه بنی‌امیه روشن است: «ولایت‌مداری فراتر از مرز و جغرافیاست»، «حقیقت همیشه راه خود را پیدا می‌کند»، حتی از دل شن و باد» و اینکه «کربلا تنها یک جغرافیا نیست؛ یک روش زیست است».
خانم محمدی، فعال فرهنگی منطقه سیستان در این خصوص به خبرنگار تسنیم گفت: ما با مراسم گرامیداشت نخستین قیام نه‌فقط عزاداری، که اعلام وفاداری به راه حسین(ع) می‌کنیم.
فرزندان امروز دارالولایه آماده‌اند، همان‌طور که نیاکانشان بودند.
ضرورت آشنایی نسل جوان با این قیام تاریخی
علی ولایتی‌پور، فرماندار ویژه زابل در حاشیه جلسه هماهنگی برگزاری مراسم گرامیداشت نخستین قیام به خونخواهی امام حسین(ع) در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم با اشاره به اهمیت این رویداد تاریخی، اظهار داشت: جلسه هماهنگی نخستین قیام مردم سیستان به خونخواهی امام حسین(ع) با حضور پنج فرماندار حوزه سیستان، بخشداران، شهرداران و ائمه جمعه برگزار شد که در این جلسه، برنامه‌ریزی دقیقی در خصوص برگزاری هرچه باشکوه‌تر این مراسم و طراحی المان‌ها و نمادهای ویژه این مناسبت انجام شد.
هدف اصلی ما این است که نسل جوان و نسلی که آن زمان را درک نکرده‌اند، به طور کامل از این قیام آگاه شوند و بدانند که این رویداد چه اهمیتی در تاریخ تشیع داشته است.
وی با تأکید بر ضرورت اطلاع‌رسانی و آگاه‌سازی نسل جوان، تصریح کرد: جوانان ما باید بدانند که گذشتگان و اجدادشان در چه شرایط سختی به خونخواهی امام حسین(ع) قیام کردند.
این قیام نشان می‌دهد که مردم سیستان در آن شرایط تاریک و ظلمانی، با کمترین امکانات به مقابله با حکام جور پرداختند.
ولایتی‌پور با اشاره به اینکه این قیام پیش از قیام مختار و توابین صورت گرفته است، گفت: این موضوع نشان‌ دهنده عمق ارادت و پایبندی مردم سیستان به اهل بیت(ع) است.
ما باید این تاریخ را به نحو احسن درک کنیم و به نسل‌های آینده منتقل کنیم.
طراحی المان‌های ویژه قیام
فرماندار ویژه زابل به تشریح برنامه‌های ویژه امسال پرداخت و گفت: علاوه بر برگزاری مراسم نمادین و باشکوهی که هر سال برگزار می‌شود، امسال طراحی المان‌های ویژه قیام، نصب پرچم‌هایی با نام مردم سیستان در میادین و معابر و نامگذاری میادین و خیابان‌ها به نام نخستین قیام مردم سیستان در دستور کار قرار دارد.
این مسائل در سال‌های گذشته کمتر مورد توجه قرار گرفته بود و امسال با یک رنگ و بوی خاص و به صورت محتوایی و برنامه‌ریزی شده انجام می‌شود.
فرماندار زابل همچنین به اهمیت تبلیغات و اطلاع‌رسانی در این زمینه اشاره کرد و گفت: ما در این برنامه، بحث تبلیغات، اطلاع‌رسانی و آگاه‌سازی را به طور جدی دنبال می‌کنیم.
جامعه هدف ما بیشتر جوانان و خود مردم سیستان هستند و باید از این موضوع کاملاً اطلاع داشته باشند و بدانند که گذشتگان آن‌ها چه کار بزرگی انجام داده‌اند.
برگزاری برنامه‌های مرتبط در بیش از 50 نقطه در سراسر کشور
حجت‌الاسلام مصطفی جهانشاهی مدیرکل تبلیغات اسلامی سیستان و بلوچستان نیز در حاشیه جلسه هماهنگی برگزاری مراسم بزرگداشت نخستین قیام به خونخواهی امام حسین(ع) در گفت‌وگو با تسنیم اظهار داشت: نشست برنامه‌ریزی برای برگزاری آیین بزرگداشت نخستین قیام با حضور امامان جمعه، مدیران و فعالان حوزه سیستان برگزار شد و برنامه‌ریزی‌های خوبی در این زمینه صورت گرفت.
وی افزود: امسال با همت همه مجموعه‌ها، برنامه‌ای ارزشمند در حوزه سیستان و سراسر کشور خواهیم داشت و سازمان تبلیغات اسلامی تمام توان خود را برای برگزاری این برنامه به کار خواهد گرفت.
مدیرکل تبلیغات اسلامی سیستان و بلوچستان در پاسخ به این سوال که تفاوت برگزاری این قیام در سال جاری با سال‌های گذشته چیست، گفت: با توجه به شرایط جنگ تحمیلی و آرمان مردم ایران که عدم ذلت‌پذیری و نرفتن زیر بار ذلم است و از آنجا که ایران اسلامی پرچم‌دار آزادی‌خواهی در جهان است و با استکبار مقابله می‌کند، این موضوعات باید در این مراسم نمود پیدا کند.
حجت‌الاسلام جهانشاهی ادامه داد: تلاش می‌کنیم با بهره‌مندی از المان‌های مختلف و برنامه‌ریزی‌های محتوایی، این محتوا را در برنامه‌های مربوط به نخستین قیام داشته باشیم.
وی با اشاره به برگزاری این مراسم در بیش از 50 نقطه در سراسر کشور، تصریح کرد: این برنامه‌ها در مراکز استان‌ها، شهرستان‌ها و حتی در چهار کشور خارجی نیز برگزار می‌شود و امسال نیز برنامه‌ریزی شده که این اتفاق بیفتد.
امسال تلاش شده که افراد مختلف در شهرستان‌های مختلف و هر جایی که محبین امام حسین(ع) هستند، در این افتخار سهیم باشند.
مدیرکل تبلیغات اسلامی سیستان و بلوچستان خاطرنشان کرد: در حوزه کشورهای همسایه نیز برگزاری مراسم را داشته‌ایم که امسال نیز این موضوع پیگیری می‌شود و به لطف خدا این برنامه در چندین کشور برگزار خواهد شد.
برگزاری مراسم‌های برون مرزی
حجت‌الاسلام‌ محمدباقر حیدری نسب، دبیر ستاد کشوری گرامیداشت نخستین قیام به خون‌خواهی امام حسین(ع) در حاشیه جلسه هماهنگی برگزاری مراسم بزرگداشت این قیام، در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم با اشاره به برگزاری هفتمین سال این مراسم گفت: امیدواریم امسال با کمک امام حسین(ع) بتوانیم مراسم گرامیداشت را به شکل گسترده‌تری برگزار کنیم.
سال گذشته این مراسم در 60 نقطه کشور برگزار شد و امیدواریم امسال این تعداد افزایش یابد.
وی افزود: سال گذشته مراسم مشابهی در کشورهای افغانستان، پاکستان و ترکمنستان برگزار شد و امسال نیز پیگیر برگزاری این مراسم در این کشورها هستیم.
بنا شده این برنامه در ایام اربعین در عراق نیز برگزار شود که می‌تواند بازتاب جهانی داشته باشد.
شعار محوری: "بیعت با حسین زمان"
دبیر ستاد کشوری گرامیداشت نخستین قیام خون‌خواهی امام حسین (ع) با اشاره به شعار امسال این مراسم گفت: با توجه به تهدیدات اسرائیل و آمریکا علیه رهبر انقلاب، شعار "بیعت با حسین زمان" را در نظر گرفته‌ایم تا با جریان‌سازی این مسئله، نشان دهیم که همان‌طور که مردم در آن زمان با وجود سختی‌ها به امام حسین(ع) عشق و علاقه نشان دادند، امروز نیز باید با حسین زمان بیعت کنیم.
وی با بیان اینکه اجتماع امسال حماسی‌تر از سال‌های گذشته خواهد بود، اظهار داشت: همان‌طور که محرم امسال متفاوت بود، مسئله خونخواهی نیز جریانی است که تا عصر ظهور امام زمان(عج) ادامه خواهد داشت.
امروز نیز می‌توان با حمایت از حسین زمان، خونخواهی کرد.
دبیر ستاد کشوری گرامیداشت نخستین قیام خون‌خواهی امام حسین (ع) با تأکید بر مردمی بودن این برنامه، گفت: همان‌طور که در بسیاری از شهرهای ایران این مراسم به صورت مردمی برگزار می‌شود، امیدواریم امسال نیز همه مردم پای کار بیایند و با موکب‌زدن و کمک‌های دیگر، این افتخار را یاری کنند.
همان‌طور که در اربعین حسینی همه مردم از هر قشری شرکت می‌کنند، این مراسم نیز اگر جنبه مردمی بگیرد، بسیاری از مشکلات برطرف می‌شود و قطعاً عنایت امام حسین(ع) پشت این قضیه خواهد بود.
25 محرم روزی برای بازخوانی هویت
مراسم گرامیداشت نخستین قیام به خون‌خواهی امام حسین(ع) توسط مردم سیستان، دوشنبه 30 تیرماه 1404 مصادف با 25 محرم برگزار می‌شود.
قیام مردم سیستان علیه بنی‌امیه، نشان داد که اهل این سرزمین همواره در لحظه خطر، در صف نخست ایستاده‌اند.
بازشناسی و معرفی این واقعه به نسل جوان، وظیفه‌ای ملی و فرهنگی است؛ چرا که بدون شناخت ریشه‌ها، نمی‌توان به آینده بالید.
در روز 25 محرم، سیستان دوباره بلند می‌گوید: «ما نخستین بودیم و همچنان پای علم حسین(ع) ایستاده‌ایم».
انتهای پیام/