۳۰۶ مزرعه فعال پرورش خاویار در کشور داریم
مدیرکل دفتر بازسازی ذخایر آبزیان شیلات از فعالیت ۳۰۶ مزرعه پرورش خاویار در ۲۲ استان کشور خبر داد و گفت: سال گذشته ۲۵ تا ۲۶ تن خاویار پرورشی در کشور تولید شد.

باشگاه خبرنگاران جوان؛ آزاده محبی - ناصر کرمی راد مدیرکل دفتر بازسازی ذخایر آبزیان شیلات در برنامه رادیو اقتصاد با اشاره به دستیابی شیلات به رقم ۳۲۱ میلیون قطعه آبزیان گفت: بازسازی ذخایر یک فعالیت حاکمیتی است و همچنان که در ایران بصورت ملی مدیریت می شود، در خیلی از کشورهای پیشرو دنیا همچون ژاپن، آمریکا، استرالیا و چین این فعالیت ها ملی هدایت می شود و ۲ هدف عمده حمایت و پشتیبانی از جامعه صیادی و بهره برداری و دیگری از ذخایر ژنی آبزیان مورد صید را بدنبال دارد.
به گفته وی، تغییرات اقلیم، گرم شدن زمین و ورود آلاینده های مختلف و صید غیرمجاز موجب شده تا ابزیان تحت فشار قرار بگیرند و نتوانند به زاداوری و ازیاد نسل کمک کنند و این نگرانی در دنیا هم وجود دارد.
کرمی راد ادامه داد: انسان ها با اتخاذ قوانین صید، کنترل تلاش صیادی و دریاروی دارد، اما نمی تواند با شرایط طبیعی مقابله کند که به همینخاطر در دنیا بازسازی ذخایر در خیلی از منابع آبزی انجام می شود.
این مقام مسئول بازسازی ذخایر نتیجه مشارکت انسان با طبیعت است، افزود: این خلا با بازسازی ذخایر پر می شود، شاید نتوان تمام گونه ها را تکثیر کرد.
اما اکنون در دنیا بیش از ۱۰۰ گونه رهاسازی و تکثیر می شود و در کشورما در حوزه آب های داخلی، دریای خزر، خلیج فارس و عمان نزدیک ۳۳ گونه بیوتکنیک تکثیر داریم و ۱۳ تا ۱۴ مراکز ملی بازسازی ذخایر در این حوزه ها داریم که گونه ها را براساس تکثیر و تولید در زمان طبیعی صید، تکثیر و پرورش می دهیم.
گفتنی است سعی می کنیم از گونه های وحشی استفاده می کنیم.
به گفته کرمی راد، بخش اصلی نیاز غذایی جوامع انسانی از طریق آبزی پروری و صید تامین می شود که از تولید یک میلیون و ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزارتن تولید محصولات شیلات بیش از ۵۰ درصد از طبیعت صید و برای امنیت غذایی استفاده می شود.
این مقام مسئول با تاکید بر ثبات شغلی بهره بردار و صیادان افزود: سازمان شیلات وظیفه و اختیارات را با محیط زیست تفکیک کرده که براین اساس سازمان این وظایف و اختیارات را دارد که گونه هایی که مورد صید و بهره برداری قرار می دهد، بازسازی این گونه ها را در کنار اعمال قوانین برای کنترل صید مدنظر قرار بدهد.
مدیرکل دفتر بازسازی ذخایر آبزیان شیلات با اشاره به اقدامات صورت گرفته در حوزه بازسازی ذخایر ماهیان خاویار بیان کرد: ۳ اقدام در این خصوص صورت گرفته به طوریکه ۵ کشور دریای خزر با همدر سال ۲۰۱۰ تصمیم گرفتند که با توجه به کاهش چشمگیر ذخایر فیل ماهی، اوزون برون و چالباش، شیپ و قره برون در دریای خزر که در معرض خطر انقراض هستند؛ بنابر این صید تجاری ماهیان خاویار در دریای خزر ممنوع اعلام شده است و در کنار این موضوع برای تامین نیاز خاویار توسعه مزارع پرورشی خاویار و بازسازی انجام می دهیم.
این در حالی است که متاسفانه روز به روز ذخایر این گونه ها کاهش می یابد که علل مختلفی دارد که یک علت آن ناشی از صید بی رویه و غیرمجاز در سنوات گذشته بوده است.
وی با بیان اینکه برند خاویار ایران در دنیا از جایگاه بالایی برخوردار است، گفت: با اقداماتی که ۵ کشور در قالب کمیسیون زنده منابع دریای خزر انجام می دهند، روی بازسازی ذخایر کار میکنند، اما متاسفانه دیربازده است.
اکنون در ۲۲ استان کشور ۳۰۶ مزرعه فعال پرورشی خاویار با ظرفیت بالا داریم به طوریکه سال گذشته توانستیم ۲۵ تا ۲۶ تن خاویار پرورشی تولید کنیم و نیاز بازار را باید به نوعی تامین کرد و جایگاه صادراتی و تجاری خاویار ایران را باید حفظ کرد.