نگرش محتاطانه دولت ترکیه به خلع سلاح پ ک ک
دیدارهای رئیس سرویس اطلاعاتی ترکیه با مقامات عراقی، گویای این واقعیت است که آنکارا می خواهد خلع سلاح پ ک ک با نظارت بغداد و تحت تدابیر امنیتی کامل صورت بگیرد.

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، ابراهیم کالن رئیس سرویس اطلاعاتی میت ترکیه، در دیدار با مقامات سیاسی عراق، از آنها خواسته تا به تکمیل روند خلع سلاح گروه تروریستی پ.ک.ک یاری دهند.
کالن در بغداد با محمد شیاع سودانی، نخست وزیر، عبداللطیف جمال رشید رئیس جمهور، فؤاد حسین وزیر امور خارجه، عراق، ثابت بیشار وزیر دفاع، حمید شاطری رئیس سرویس اطلاعات ملی، خمیس خنجر رهبر ائتلاف حاکمیت، رهبران جبهه ترکمن و محمود مشهدانی رئیس مجلس نمایندگان عراق دیدار کرد.
درباره محتوای گفتگوهای کالن اطلاعاتی منتشر نشده است.
روزنامه حریت نزدیک به حزب حاکم ترکیه تنها به بیان این نکته اکتفا کرده که در این دیدارها، مهمترین موضوع، وضعیت مشارکت عراق در روند خلع سلاح اعضای پ.ک.ک بوده است.
اوجالان و سیاستمداران نزدیک به پ.ک.ک بارها تکرار کردهاند که منتظر برخی اقدامات دولت برای اصلاح قانون اساسی و تعیین تکلیف اعضای پ.ک.ک هستند.
اما دولت تاکنون به شکل روشن درباره این موضوعات اظهار نظر نکرده است.
حتی پس از دیدار اردوغان با دو تن از سران دَمپارتی (نهاد اقماری پ.ک.ک در پارلمان ترکیه) حاضر نشد درباره مسیر پیش رو توضیحاتی ارائه دهد.
دیدار خانم پروین بولدان نماینده وان و از سران حزب مزبور و پروفسور مدحت سنجار نماینده اورفا و استاد دانشگاه در حقوق قانون اساسی با رئیس جمهور ترکیه، ابراهیم کالن رئیس سرویس اطلاعاتی میت و افغان آلا چهره امنیتی حزب حاکم، بیش از دو ساعت به طول انجامید اما در مورد نتایج آن، اطلاعات خاصی منتشر نشد.
اما گفته میشود که در این دیدار، حساسترین موضوع روند جاری یعنی نحوه اجرای خلع سلاح نفرات پ.ک.ک در منطقهای در حومه شهر سلیمانیه اقلیم کردستان عراق، به تفصیل مورد بررسی قرار گرفته است.
عبدالقادر سلوی از تحلیلگران روزنامه حریت و از روزنامه نگاران نزدیک به اردوغان معتقد است که این روزها ترکیه در موقعیت حساسی قرار گرفته و هر لحظه بیم آن میرود که برای به هم زدن صالح بین دولت و پ.ک.ک، اقدام خرابکارانهای صورت بگیرد.
در همین حال، مراد یتکین از دیگر تحلیلگران مشهور میگوید:«30 سال پیش، سلیمان دمیرل رئیس جمهور اسبق ترکیه نکته جالبی برایمان تعریف کرد.
او گفت: افرادی که به تماشای یک نمایش بندبازی میروند، عمدتاً در دو دسته قرار میگیرند.
دسته اول میگویند، همین الان بندباز خواهد افتاد.
اما دسته دوم میگویند، حالا که چند قدم روی طناب راه رفته، به مسیرش ادامه میدهد و به انتهای طناب خواهد رسید.
ولی ما فعلاً نمیدانیم که واقعاً، پ.ک.ک از فعالیت مسلحانه دست خواهد کشید و در فعالیت سیاسی ادغام خواهد شد و در ترکیه، یک دموکراسی اقتدارگرا خواهیم داشت یا نه».
اوجالان چه گفت؟
عبدالله اوجالان رهبر زندانی پ.ک.ک، با ارسال پیام جدیدی تلاش کرده تا به روند خلع سلاح افراد تحت امر خود، شتاب بیشتری بدهد.
ظاهراً این نامه به درخواست سرویس اطلاعاتی میت نوشته شده است.
چرا که مقامات دولت و حزب عدالت و توسعه در مورد میزان سرعت روند خلع سلاح، نگرانیهایی دارند.
اوجالان در نامه خود، رفقایش را با الفاظ و عبارات کمونیستی مورد خطاب قرار داده و نوشته است: «من وظیفه اخلاقی خودم میدانم که خطاب به جنبش رفاقت اشتراکی ما، درباره روند فعلی و مشکلات و راهکارها، چیزهایی را به شما توصیه کنم که البته بخشی از آن تکراری است.
من همچنان از فراخوان صلح و جامعه دموکراتیک مورخ 27 فوریه 2025 دفاع میکنم.
پاسخ مثبت شما به این موضوع، با محتوای جامع و دقیق آن، در دوازدهمین کنگره انحلال پ.ک.ک را یک پاسخ تاریخی میدانم».
رهبر زندانی گروه منحله پ.ک.ک در ادامه نوشته است: «جنبش پ.ک.ک و استراتژی جنگ آزادیبخش که به خاطر انکار موجودیت ما و با هدف یک دولت جداگانه بود، پایان یافته است.
موجودیت ما به رسمیت شناخته شده و بنابراین هدف اصلی حاصل شده است.
این یعنی منسوخ شدن شیوه قبلی مبارزه، تکرار بیش از حد و بنبست.
نتیجهای که از تمام توضیحات گرفته میشود این است؛ پ ک ک از هدف دولت-ملت دست کشیده و با عقب نشینی از این هدف اساسی، از استراتژی جنگی اساسی خود نیز دست کشیده و به موجودیت خود پایان داده است.
این یک گذار داوطلبانه از مرحله مبارزه مسلحانه به مرحله سیاست و قانون دموکراتیک است.
این را نباید یک باخت، بلکه یک برد تاریخی دانست.
جزئیات مربوط به خلع سلاح به سرعت تعیین و اجرا خواهد شد».
مردم چه میگویند؟
همکاری مرکز تحقیقات آناتولی (ARC)، بین 9 تا 15 مه در 26 استان ترکیه در مورد میزان حمایت مردم این کشور از مذاکرات صلح با پ.ک.ک نظرسنجی کرده است.
این تحقیق با جامعه هدف 2069 نفره نظرات مردم را جویا شده است.
50.3 درصد از شرکتکنندگان در این نظرسنجی زن و 49.7 درصد مرد بودند.
توزیع سنی این مطالعه به این صورت برنامهریزی شده بود که 20.4 درصد افراد 35 تا 44 سال، 20.1 درصد افراد 25 تا 34 سال، 17.6 درصد افراد 45 تا 54 سال، 14.1 درصد افراد 18 تا 24 سال، 14 درصد افراد 65 سال به بالا و 13.8 درصد افراد 55 تا 64 سال.
از میان کسانی که در این نظرسنجی شرکت کردند، 29.2 درصد اعلام کردند که از دبیرستان یا معادل آن فارغالتحصیل شدهاند، 23.5 درصد از دانشگاه یا تحصیلات تکمیلی، 22.1 درصد از دبیرستان یا دبستان و 19 درصد از دبستان.
از سوی دیگر، 3.5 درصد از شرکتکنندگان دارای سواد خواندن و نوشتن و 2.7 درصد بیسواد بودند.
پرسش مرکز تحقیقات آناتولی (ARC) از شهروندان ترکیه به این شکل بود: «روند ترکیه عاری از تروریسم را چگونه ارزیابی میکنید؟» پاسخها از این قرار است:
من این روند را مثبت میبینم: 68.4 درصد.
این یک روند منفی برای ترکیه است: 28.1 درصد.
نمی دانم/ نظری ندارم: 3.5 درصد.
یکی از اهداف دولت اردوغان این است که پس از خلع سلاح کامل پ.ک.ک و رفع تهدیدات این گروه تروریستی، قانون اساسی ترکیه را اصلاح کند.
گفته میشود ماده 66 قانون اساسی ترکیه که صراحتاً اعلام کرده «کلیه شهروندان این کشور ترک هستند»، تغییر خواهد کرد.
به همین خاطر موسسه تحقیقاتی ANAR نیز درباره این موضوع از مردم نظرسنجی کرده و پرسیده است: «آیا فکر میکنید ترکیه به قانون اساسی جدیدی نیاز دارد؟» پاسخها از این قرار است:
بله.
ترکیه به قانون اساسی جدید نیاز دارد: 56.3 درصد.
خیر.
لازم نیست قانون اساسی ترکیه تغییر داده شود: 40.2 درصد.
تردید دارم: 1.1 درصد.
نظری ندارم/ نمیخواهم پاسخ دهم: 2.4 درصد.
نتایج دو نظرسنجی بالا نشان دهنده این است که انحلال گروه تروریستی پ.ک.ک و خلع سلاح این گروه، از سوی آحاد مردم ترکیه مورد حمایت قرار گرفته است.
اما در عین حال، درصد مخالفین اصلاح و تغییر قانون اساسی ترکیه با آمار 40 درصدی در سطح بالایی است و به نظر میرسد روند سیاسی و حقوقی، به کندی پیش برود.
انتهای پیام/