یمن قدرت بازدارندگی استراتژیک دشمن صهیونیستی را در هم شکسته است
با حملات نیروهای مسلح یمن به اهداف حساس و استراتژیک رژیم صهیونیستی از جمله فرودگاه بن گوریون و بندر ام رشراش (ایلات)، کارشناسان و تحلیلگران مسائل نظامی و سیاسی یمنی بر این عقیده هستند که یمن با این قدرت و حجم از حملات دقیق به بازیگر اصلی در منطقه تبدیل شده است و قدرت بازدارندگی استراتژیک دشمن را در هم شکسته است.

به گزارش مشرق، موشکها و پهپادهای یمنی دائماً به این رژیم حمله میکنند و با زبانههای آتش، اعتبار موضع یمنیها در حمایت از فلسطین را برای دشمن تأیید میکنند و معادله پیوند امنیت این رژیم با امنیت غزه را تقویت میکنند.
در یک تحول کیفی بیسابقه، نیروهای مسلح یمن دو عملیات نظامی کیفی علیه رژیم صهیونیستی با ۱۱ موشک و پهپاد انجام دادند.
این بزرگترین و گستردهترین حمله از نوع خود از زمان آغاز حمایت یمن از غزه پس از عملیات نظامی طوفان الاقصی در سال ۲۰۲۳ بود.
همزمان با این حمله، نیروهای مسلح یمن در حال ماموریت برای غرق کردن یک کشتی متعلق به شرکتی بودند که ممنوعیت ورود به بنادر فلسطین اشغالی را نقض کرده بود.
این کشتی با دو شهپاد، پنج موشک بالستیک و کروز و سه پهپاد هدف قرار گرفت.
این دو عملیات کیفی عملاً توانایی ارتش یمن را در تحمیل یک معادله بازدارنده که تکبر رژیم صهیونیستی را در هم میشکند، نشان میدهد.
این دو عملیات همچنین در بحبوحه یک وضعیت پیچیده منطقهای، در ساعات حساس مذاکرات آتشبس در نوار غزه و فشار ایالات متحده برای خلع سلاح حزبالله لبنان انجام میشود.
از نظر زمانبندی، این دو عملیات نظامی پیامهای دوگانهای دارند که مهمترین آنها بازدارندگی استراتژیک است.
عملیات یمنیها قوانین درگیری را تغییر میدهد و توانایی ارتش یمن را در هدف قرار دادن عمق این رژیم با دقت بالا نشان میدهد.
از نظر پشتیبانی عملیاتی از غزه، عملیات نظامی با تشدید حملات به نوار غزه همزمان است و پیام روشنی را منتقل میکند مبنی بر اینکه یمن دیگر تنها در حرف یک متحد حامی نیست، بلکه یک شریک در میدان است.
در این زمینه، سرتیپ «مجیب شمسان» کارشناس و تحلیلگر نظامی اظهار میکند که «عملیاتهای موشکی و پهپادی انجام شده توسط نیروهای مسلح یمن، نقطه عطفی اساسی در توازن درگیری منطقهای است».
او تأکید میکند که «یمن دیگر یک جبهه حاشیهای نیست، بلکه به یک بازیگر اصلی در معادله بازدارندگی جامع محور مقاومت تبدیل شده است.»
موشک نیروهای مقاومت یمن
شمسان در مصاحبهای با تلویزیون المسیره توضیح داد که «حملات یمنیها که عمق رژیم صهیونیستی را هدف قرار داد و از تنگه باب المندب و دریای سرخ عبور کرد، از تواناییهای امنیتی و فنی صهیونیستها و آمریکاییها فراتر رفت.» وی تأکید کرد: «یمن معادله استراتژیک را به دو جهت تغییر داده است: جهت اول، صرفاً نظامی است و از طریق تضعیف تواناییهای دفاعی دشمن صهیونیستی انجام میشود و جهت دوم، سیاسی و روانی است که با تحکیم معادله بازدارندگی و درهم شکستن نظریه امنیتی رژیم صهیونیستی صورت میگیرد.»
شمسان خاطرنشان کرد «تنوع عملیات یمنیها، از جمله موشکهای بالستیک و مافوق صوت و پهپادهای دوربرد، سیستم نظارت و واکنش دشمن را گیج کرده است».
او افزود حملات مکرر در ساعات شب یا سپیده دم، زندگی روزمره شهرکنشینان را مختل کرده و شهرها را از ترس حملات غافلگیرانه از ساکنانش خالی کرده است.
تحلیلگر یمنی معتقد است «حملات اخیر یمن به فرودگاه بن گوریون دقیقاً با تحرکات سیاسی آمریکا در سرزمینهای اشغالی فلسطین همزمان شد و پیام روشنی ارسال کرد که شما تحت نظارت و زیر آتش هستید.» او خاطرنشان کرد که «نیروهای یمنی اکنون بر اساس استراتژی فرسایش هوشمند و پیروزی در نبرد با امتیاز، عمل میکنند، نه با یک ضربه ناکاوت.»
به گفته شمسان، این حملات «ناشی از احساسات یا واکنشهای آنی نیست، بلکه ناشی از خوانش دقیق واقعیت میدانی و سیاسی و با پشتیبانی اطلاعاتی جامع است» که به آنها اجازه داده است تا به «اتصالات حساس» رژیم صهیونیستی حمله کنند و موازنه بازدارندگی در منطقه را تغییر دهند.
در زمانی که عملیات نظامی یمن علیه دشمن صهیونیستی در حال تشدید است، پدافند هوایی دشمن، از جمله سامانههای گنبد آهنین و فلاخن داوود، قادر به رهگیری عملیات تهاجمی یمنیها نیستند.
این امر نظریه صهیونیستی درباره وجود «امنیت مطلق» را بیش از پیش تضعیف میکند.
مردم یمن
دو عملیات اخیر، جدیدترین عملیات از سری عملیاتهای پشتیبانی یمنیها هستند که از اکتبر ۲۰۲۳ آغاز شد و از عملیاتهای هدفمند در دریای سرخ به حملات دقیق در عمق رژیم صهیونیستی تکامل یافته است.
این امر باعث شد مجیب شمسان، کارشناس نظامی، اظهار کند که یمن در شکستن توهمات «بازدارندگی صهیونیستی» و احیای محور مقاومت موفق شده است.
این امر حتی ایالات متحده را نیز پس از شکست در محافظت از منافع دریایی خود در دریای سرخ و باب المندب، به بازنگری در محاسبات استراتژیک خود واداشته است.
شمسان تأکید کرد که مسیر آزادی فلسطین دیگر صرفاً از مرزهای غزه ترسیم نمیشود، بلکه از صنعا، بغداد، بیروت و تهران میگذرد.
وی خاطرنشان کرد که یمن به یک نقطه محوری واقعی در هر معادلهای در مورد آینده درگیری در منطقه تبدیل شده است و توضیح داد که «یمن در عمل توانایی برتر خود را برای تحمل نبردی طولانی مدت علیه موجودیتی شکننده که قادر به مقابله با یک جنگ فرسایشی واقعی نیست، نشان داده است.»
سرتیپ «علی ابو رعد» کارشناس امور نظامی، با استدلال سرتیپ شمسان موافق است و عملیات پشتیبانی یمنیها از زمان آغاز «نبرد طوفان الاقصی» را ابزاری استراتژیک و مؤثر در تغییر قواعد تعامل منطقهای میداند.
او میگوید «یمن موفق شده است رژیم صهیونیستی را از دایره کنترل خارج کرده و به میدان عقبنشینی سوق دهد.»
ابو رعد در مصاحبهای با تلویزیون المسیره گفت: «آنچه دشمن انتظار نداشت، محقق شده است.
یمن ورق را برگردانده و توهم برتری صهیونیستی را از بین برده است.» او تأکید کرد که «این رژیم دیگر قادر به انجام عملیات نظامی بدون حمایت مستقیم آمریکا و انگلیس نیست و با این حال به هیچ نتیجه قابل توجهی در میدان دست نیافته است.»
ابورعد معتقد است که نیروهای مسلح یمن ابتکار عمل را در دست داشته و بر سرعت نبرد کنترل کامل دارند.
نیروهای یمنی عملیات نظامی کیفی را بر اساس دادههای میدانی دقیق واکنش استراتژیک تدریجی انجام میدهند.
او با بیان اینکه «هر تشدید تنش توسط دشمن اسرائیلی در غزه، از نظر نوع، زمان و هدف، با تشدید تنش یمنی مواجه میشود»، توضیح میدهد که این عملیاتها به عنوان بخشی از یک طرح مرحلهای متوالی که مستقیماً با تحولات نوار غزه مرتبط است، با حمله به اهداف امنیتی و اقتصادی در جنوب فلسطین اشغالی آغاز شد و به تدریج گسترش یافت تا به عمق رژیم صهیونیستی برسد.
تظاهرات گسترده هفتگی یمنیها در حمایت از غزه
ابورعد گفت «ارتش شکستناپذیر به بازیچهای در دست نیروهای یمنی تبدیل شده است و یمن همچنان کابوسی فراموشنشدنی برای واشنگتن و دشمن است.»
از سوی دیگر، «نضال زهوی»، کارشناس مسائل نظامی تأکید میکند که آنچه پدافند هوایی یمن آشکار کرد، یک غافلگیری استراتژیک بزرگ است که دشمن صهیونیستی را مجبور به عقبنشینی از هرگونه تلاش برای نفوذ به حریم هوایی یمن یا رسیدن به عمق این کشور کرد.
زهوی توضیح داد که این «سامانههای دفاعی تولید داخل، نقطه عطفی اساسی در معادله درگیری هستند، زیرا حفاظت از خاک یمن با قابلیتهای بومی و پیشرفته امکانپذیر شده است.»
وی در مصاحبهای با تلویزیون المسیره توضیح داد که حملات موشکی یمن که بر اهداف استراتژیک در رژیم دشمن - به ویژه اهداف ساحلی، مانند فرودگاههای لود و ام الرشراش و همچنین بندر اشدود - متمرکز شده است، شکست گنبد آهنین در رهگیری آنها را به ویژه با توجه به افزایش هدف قرار دادن تأسیسات حیاتی انرژی، ثابت کرده است.
او معتقد است این حملات کیفی در چارچوب یک جنگ روانی و نظامی یکپارچه با هدف فلج کردن زیرساختهای دشمن و تقویت بازدارندگی یمن انجام میشود.
اطلاعات نشان میدهد که هواپیماهای اروپایی که به سرزمینهای اشغالی میرسند، خالی وارد میشوند و پر از جمعیت خارج میشوند.
امری که نشان دهنده موجی از آوارگی شهرکنشینان صهیونیستی، میزان وحشت و از دست دادن اعتماد به توانایی نهادهای امنیتی صهیونیستی برای محافظت است.
زهوی تصریح کرد دشمن امروز یمنیها را بیشتر از رهبران خود باور دارد.
این فروپاشی اعتماد شهرکنشینان صهیونیست به سیستم نظامی صهیونیستی، یک پیروزی اخلاقی و استراتژیک برای یمن است.
کارشناس یمنی در مورد تکیه صهیونیستها بر اقدامات سیاسی گفت این نهاد موقت روی دیدار با «دونالد ترامپ»، رئیس جمهور آمریکا برای کسب حمایت گسترده حساب میکند، حمایتی که حضور مداوم رژیم را در معادلات منطقهای تضمین میکند.
اما اصرار بر ادامه تجاوز با وجود خسارات وارده، در نهایت ممکن است این نهاد را از متن معادلات بینالمللی آینده خارج کند.