خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

دوشنبه، 16 تیر 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

آرایش سیاسی کُردهای عراق در آستانه انتخابات؛ انشقاق در اقلیم اتحاد در بغداد

تسنیم | بین‌الملل | یکشنبه، 15 تیر 1404 - 20:12
احزاب اقلیم کُردستان عراق درحالی برای ورود به انتخابات پارلمانی آتی آماده می شوند که برای حل برخی پرونده های کلیدی از جمله نفت و گاز و حقوق کارکنان با موضعی متحد می خواهند وارد بغداد شوند.
احزاب،اقليم،كردستان،انتخابات،عراق،سياسي،كُرد،كرسي،بغداد،حزب،م ...

به گزارش سایت عربی خبرگزاری تسنیم، احزاب کرد منطقه اقلیم کردستان عراق به عنوان بخشی از نظام سیاسی عراق نقشی تعیین کننده در رقابت های سیاسی در این کشور داشته اند و در فاصله 5 ماه مانده به انتخابات بنظر می رسد که آرایش سنتی مبتنی بر دوگانه حزب دموکرات و اتحادیه میهنی با برتری نسبی حزب دموکرات همچنان در این منطقه باقی است.
.
البته احزاب جدید چون حزب گوران و نسل جدید و جماعت اسلامی هم در رقابت حضور دارند اما نکته حائز اهمیت این است که احزاب کرد در انتخابات امسال با دستورکار متحد برای حل برخی مسائل راهبردی از جمله پرونده نفت و گاز و حقوق کارکنان دولت به رقابت ها وارد خواهند شد که می تواند رقابت های سیاسی بغداد و اربیل را به شکل ملموسی تشدید کند.
مفید السعیدی رئیس مرکز مطالعات راهبردی در این رابطه به خبرنگار تسنیم در بغداد گفت: برادران کُرد از اجراء اصلی روند سیاسی کنونی هستند و حضور آنها به انتخابات مشروعیت و قدرت بیشتری می‌بخشد به‌ همین دلیل مشارکت آنها مشارکتی تاریخی راهبردی خواهد بود.
وی افزود: به‌طور کلی کرسی‌ها در هر دوره انتخابات مشخص و تعداد آنها برای هر استان آشکار است این مشخص بودن کرسی‌ها وسرنوشت آنها، موضوع داخلی در اقلیم کردستان و شهرستان‌های تشکیل‌دهنده آن است اما وقتی به بغداد می‌آییم، موضوع فرق می‌کند، مسائل و موضوعات راهبردی مطرح می‌شود.
وی با اشاره به اینکه مسائلی همچون سهم اقلیم کردستان از بودجه، موضوع حقوق کارمندان، موضوع قراردادهای نفت وگاز و پست‌های وزارتی اصلی ترین دغدغه احزاب کُردی بعد از انتخابات خواهد بود، تصریح کرد: این پرونده‌ها برای اقلیم کردستان مهم هستند و زمانی که احزاب کُردی به پارلمان در بغداد می‌آیند به‌عنوان پرونده‌های مهم ونه پرونده‌های حزبی بحث می‌شوند اینها در واقع مطالبات کل اقلیم به طورعام محسوب می‌شوند و درباره آنها اجماع نظر دارند و به‌خاطر آنها راهی بغداد می‌شوند تا سهم خود را دریافت کنند.
صبحی المندلاوی دیگر تحلیل‌گر عراقی از اقلیم کردستان عراق هم در ارتباط با آرایش سیاسی اقلیم در فاصله 5 ماه مانده به انتخابات به خبرنگار ما گفت: گرایشات و دیدگاه‌های مختلف احزاب کُرد تأثیر خود را روی نقشه انتخاباتی گذاشته و احزاب یا لائیک هستند یا اسلامی اما سؤال این است که اولویت احزاب کُرد چیست و چه ائتلاف‌هایی بین آنها برای تحقق برنامه‌ها تشکیل خواهد شد.
وی افزود: این حق آنهاست که اولویت‌هایی داشته باشند که مختص مردم اقلیم و دولت اقلیم و همچنین حمایت و دفاع از اقیلم به‌عنوان موجودیت و کیانی قانونی باشد، در عین‌حال که آنها به وضعیت و شرایط عراق نیز به طورکلی توجه دارند چون وضعیت عراق با وضعیت اقلیم کردستان مرتبط است.
موضوع ائتلاف‌ها تاکنون آشکار نیست، شاید بعد از اعلام نتایج شاهد برخی ائتلاف‌ها باشیم.
انتخابات داخلی اقلیم کردستان سال گذشته برای 100 کرسی پارلمان برگزار شد که طی آن حزب دموکرات 39 کرسی، اتحادیه میهنی 23 کرسی و حزب نسل نو 15کرسی و جماعت اسلامی نیز 7 کرسی احراز کردند.
در این میان برخی دیدگاهی متفاوت دارند و از کاهش ضریب نفوذ احزاب کردی سخن می گویند و در همین چهارچوب «اثیر الشرع» کارشناس عراقی به خبرگزاری تسنیم گفت: امروز تاثیر کُردها بر روند سیاسی جاری عراق تضعیف شده و دیگر مثل گذشته نیست.
توافق و تفاهمی داخلی بین احزاب بزرگ و احزاب معارض و احزاب اسلامی کُرد وجود ندارد و به طور کلی تأثیر احزاب کُرد در مرحله آینده در صورتی‌که با هم ائتلاف نکنند، ضعیف و بدون تأثیر خواهد بود.
انتهای پیام/