بازگشت مجری به آنتن پس از ۱۴ سال؛ نگاه «چهارگاه» به مداحیهای اصیل است
تهیه کننده «چهارگاه» با اشاره به مجری برنامه بیان کرد که سیدمحمد سادات اخوی بعد از ۱۴ سال با این مجموعه به آنتن بازگشته است.

کامران سیفاللهی تهیهکننده برنامه «چهارگاه» درباره روند تولید این برنامه که این شب ها با محور مداحی ها و نوحه های عاشورایی از شبکه چهار پخش می شود به خبرنگار مهر بیان کرد: ضبط فصل جدید «چهارگاه» یک روز پیش از حمله رژیم صهیونیستی به ایران به پایان رسید.
این برنامه ویژه ماه رمضان و محرم پخش می شود و این دومین فصل محرمی «چهارگاه» محسوب میشود.
وی اضافه کرد: نخستین فصل محرم با اجرای امیرحسین مدرس روی آنتن رفت و امسال دومین حضور «چهارگاه» در ایام محرم است که با اجرای سید محمد سادات اخوی پخش میشود.
اخوی از چهرههای شناختهشده برنامههای ادبی تلویزیون و مجری برنامه های مختلف است که به دلایل شخصی سال ها نتوانست روی آنتن باشد.
با توجه به حضور امیرحسین مدرس روی آنتن شبکه چهار و در برنامه «سرزمین شعر» که با این برنامه شناخته می شد، تصمیم بر این شد که در فصل جدید «چهارگاه» از مجری دیگری کمک بگیریم و از طرفی برندهای شبکه هم آسیب نبیند.
سیدمحمد سادات اخوی بعد از ۱۴ سال جلوی دوربین آمده است
در ادامه سیفاللهی با اشاره به حضور سیدمحمد اخوی افزود: سیدمحمد اخوی بعد از ۱۴ سال جلوی دوربین آمده است.
طی سالهای گذشته بخش زیادی از وقت خود را صرف نگهداری از مادرش کرد که از کسالتی برخوردار بود و در پنج سال اخیر به طور ویژه کنار مادرش بود.
پیشنهاد حضور او در «چهارگاه» که مطرح شد خودش هم استقبال کرد.
تهیهکننده «چهارگاه» همچنین به پیشینه پژوهشی و تخصص اخوی در حوزه نوحهخوانی و اشعار محرمی اشاره و عنوان کرد: او بالغ بر ۱۱۰ عنوان کتاب در حوزه نوحههای قدیمی تهران تألیف و گردآوری کرده و به عنوان کارشناس و پژوهشگر این عرصه، تسلط و دانش بالایی دارد.
آشنایی کامل و پژوهش های او نسبت به پیرغلامان و مداحان جوان و تسلطش به تاریخچه آنها، سبب غنای بیشتر محتوای برنامه شده است.
حضور او به عنوان مجری و ستون محتوایی برنامه، جذابیت و عمق گفتگوها را افزایش داده و تعامل بیشتری با مهمانان شکل گرفته است.
سیفاللهی با اشاره به حضور کارشناسان برنامه یادآور شد: محمدرضا سنگری و سیدعلی سادات رضوی کارشناسان ثابت برنامه هستند، سنگری به عنوان استاد تاریخ ادبیات عاشورا و چهره هنر انقلاب است، سادات رضوی هم خود از مداحان است و تسلط زیادی بر ردیف ها و آوازهای ایرانی دارد.
مهمترین نکته «چهارگاه» در سال جاری توجه ویژه به مداحی هایی بود که اصالت ایرانی دارد
وی اضافه کرد: مهمترین نکته «چهارگاه» در سال جاری توجه ویژه به مداحی هایی بود که اصالت ایرانی دارد.
اشعار و آوازها و فضای خوانش و زیبایی شناسی آنها همه اصالت ایرانی دارد و شاید امروز کمرنگ شده باشد.
به همین دلیل از پیرغلامان پیشکسوت دعوت شد و در صدد احیای این اصالت تاریخی و هنری هستیم.
تهیهکننده برنامه «چهارگاه» در ادامه گفت: برای تبیین آیینها و سنتهای اصیل عزاداری، برخی مهمانان برنامه به طور ویژه به موضوع چهارپایهخوانی پرداختند و مداحانی که خود از چهارپایهخوانان باسابقه هستند، دعوت شدند تا درباره این سنت کهن صحبت کنند.
سابقه این مدل از مداحی به بازار تهران می رسد که به عنوان یکی از آیینهای قدیمی عزاداری در بازار تهران مطرح است.
علاقه مردم به مداحی های اصیل
سیفاللهی در پاسخ به اینکه تا چه میزان از این مداحیها می تواند از رسانه ملی پخش شود و مداحی ها را به روز کند؟
گفت: نمی خواهم مداحی های دیگر را نقد کنم ولی اگر امروز گوش ما با خیلی از مداحی ها آشنا شده است و آیین های عزاداری وجود دارد به دلیل همین است که مداحی های اصیل را همیشه شنیده ایم.
نمونه این علاقهمندی را میتوان در واکنش کاربران فضای مجازی طی یکی دو سال اخیر مشاهده کرد؛ برای مثال، نوحه حسین فخری با عنوان «تشنه بر لب چشمه»، سال گذشته به شدت در فضای مجازی بازنشر و مورد استقبال قرار گرفت.
یا نوحههای اصیل دیگر و بسیاری از مداحیهای یزدی، بوشهری و آذری که همه اینها نشانه علاقه مردم به شنیدن آثار فاخر و ریشهدار ایرانی است.
مثلاً نوحه های موذن زاده کار اصیل و ایرانی است.
تهیهکننده «چهارگاه» ضمن تأکید بر اهمیت حفظ و ترویج اصالت در مداحیها و آیینهای عزاداری عنوان کرد: هدف «چهارگاه» بازکردن ابعاد تخصصی شعر، آواز و فلسفه در عزاداری است و تلاش میکنیم با بررسی دقیق پیشینهها و پرداختن به ریشههای این رسوم، صندوقچه این آثار را باز کنیم و مسیر شکلگیری آیینها را به دقت واکاوی کنیم؛ این رسالت اصلی برنامه در فصل جدید محسوب میشود.
وی درباره مدت زمان پخش فصل جدید «چهارگاه» تصریح کرد: امسال برنامه برای ۱۴ قسمت پیشبینی شده بود و ممکن است ۱۰ قسمت هم برای اربعین ضبط کنیم و پخش شود.