راهکارهای نجات مراکز درمانی زیانده در خراسان جنوبی - تسنیم
رئیس دانشگاه علوم پزشکی بیرجند با بیان اینکه 12 بیمارستان از 15 مرکز درمانی استان زیان ده هستند و در آستانه بحران مالی قرار دارند گفت: تنها با تخصیص بودجه ویژه، اولویت بندی پرداخت های بیمه ای و اصلاح تعرفه ها می توان از فروپاشی این مراکز جلوگیری کرد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از بیرجند، با وجود ضرورت ارائه خدمات درمانی در مناطق محروم خراسان جنوبی، 12 بیمارستان از 15 مرکز درمانی استان زیانده هستند و در آستانه بحران مالی قرار دارند گفت: تنها با تخصیص بودجه ویژه، اولویتبندی پرداختهای بیمهای و اصلاح تعرفهها میتوان از فروپاشی این مراکز جلوگیری کرد.
در پی تغییر سیاستهای کلان وزارت بهداشت و همچنین بررسی عملکرد و وضعیت اقتصادی مراکز درمانی در استان خراسان جنوبی، محمود گنجیفرد، رئیس دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، در گفتوگو با خبرنگار تسنیم، به تشریح آخرین وضعیت پروژههای درمانی در استان و چالشهای عمده نظام سلامت منطقه پرداخت.
تغییر رویکرد از بیمارستانهای محلی به مراکز جامع سلامت
رئیس دانشگاه علوم پزشکی بیرجند با اشاره به برخی پروژههایی که در سالهای گذشته کلنگزنی شده یا مراحل اولیه تصویب را گذرانده بودند، عنوان کرد: در سالهای گذشته پروژههایی تحت عنوان بیمارستانهای محلی در برخی نقاط استان از جمله منطقه قهستان، خضری دشت بیاض و...
تعریف شده بود که به دلایلی از جمله تغییر سیاست وزارتخانه، دیگر پیگیری نمیشود.
وی افزود: در حال حاضر، سیاست وزارت بهداشت به صورت صریح و با صدور بخشنامه تغییر کرده و احداث بیمارستانهای محلی از دستور کار خارج شده است.
در عوض، این مراکز قرار است به مراکز جامع خدمات سلامت تبدیل شوند؛ مراکزی که به نوعی مشابه درمانگاههای بستر سابق هستند اما امکانات بهروزتر و گستردهتری دارند.
به گفته وی، این مراکز جامع سلامت باید دارای امکانات درمانگاهی مناسب، خدمات اورژانس اولیه و امکان ارجاع بیمار به مراکز تخصصی و بیمارستانی بزرگتر باشند.
همچنین در نظر است تا حضور پارهوقت متخصصین و حتی فوق تخصصها در این مراکز فراهم شود.
12 بیمارستان استان زیانده هستند
گنجیفرد در بخش دیگری از سخنان خود با تأکید بر لزوم آسیبشناسی وضعیت بیمارستانها در استان، خاطرنشان کرد: از مجموع 15 بیمارستانی که در سطح استان داریم، تنها 3 بیمارستان عملکرد اقتصادی قابل قبولی دارند و 12 بیمارستان دیگر عملاً زیانده هستند.
این مسأله عمدتاً به دلیل جمعیت کم، پراکندگی جغرافیایی، وسعت زیاد استان و الزام حاکمیتی ما برای ارائه خدمات به تمام مناطق، حتی مناطق کمجمعیت است.
وی افزود: نباید نگاه ما به حوزه درمان صرفاً اقتصادی باشد.
رسالت اصلی دانشگاه علوم پزشکی و وزارت بهداشت، پوشش حداکثری خدمات درمانی است، حتی اگر این خدمات از نظر اقتصادی توجیه نداشته باشند.
اما واقعیت این است که زیانده بودن بیمارستانها فشار سنگینی بر منابع ما وارد کرده است.
مشکلات مزمن بیمارستانها
گنجیفرد یکی از اصلیترین چالشهای بیمارستانها را تأخیر در پرداخت مطالبات بیمهای عنوان کرد و گفت: مشکلات تأخیر در پرداخت بیمهها و کسورات غیرقابل پیشبینیای که اعمال میشود، چه در بیمارستانهای دانشگاهی و چه در بیمارستانهای غیر دانشگاهی، معضل جدی برای ادامه فعالیت بیمارستانهاست.
وی همچنین به موضوع تعرفههای درمانی اشاره کرد و گفت: تعرفهها طی چند سال گذشته رشد بسیار اندکی داشتهاند و عملاً نتوانستند با نرخ تورم و افزایش هزینههای درمانی همراستا باشند.
هرچند امسال شاهد رشد حدود 40 درصدی تعرفهها بودیم که نسبت به سالهای قبل یک گام مثبت است، اما هنوز هم این رشد نمیتواند زیان انباشته سالهای قبل را جبران کند.
راهکارهای برونرفت از بحران
رئیس دانشگاه علوم پزشکی بیرجند با تأکید بر لزوم حمایت ویژه از بیمارستانهای حاکمیتی، سه پیشنهاد کلیدی را مطرح کرد که یکی از آن ها تخصیص ردیف بودجه خاص برای بیمارستانهای زیانده است .
به گفته وی این بیمارستانها باید در بودجهریزیهای سالانه دارای ردیف اختصاصی باشند تا امکان استمرار فعالیت آنها فراهم باشد.
گنجیفرد پرداخت ویژه و در اولویت مطالبات بیمهای این بیمارستانها را دیگر راهکار عنوان کرد و ادامه داد: سازمانهای بیمهگر باید بیمارستانهای زیانده مناطق محروم را در اولویت پرداخت قرار دهند تا از بحران نقدینگی خارج شوند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی بیرجند با اشاره به اصلاح و بازنگری در تعرفههای درمانی به سومین راهکار تصریح کرد: اصلاح مستمر تعرفهها باید به شکلی انجام شود که هزینههای واقعی بیمارستانها تأمین گردد.
گنجیفرد در پایان تصریح کرد: ادامه فعالیت بیمارستانها در چنین شرایطی بدون یک حمایت ویژه امکانپذیر نیست و اگر این چالشها به شکل بنیادی حل نشود، خدماترسانی به مردم بهویژه در مناطق محروم استان با تهدید جدی مواجه خواهد شد.
انتهای پیام/250