خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

یکشنبه، 15 تیر 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

آیا «حزب آمریکا»‌ی جدید ایلان ماسک قادر به شکست جمهوری‌خواهان و دموکرات‌ها است؟

باشگاه خبرنگاران | بین‌الملل | یکشنبه، 15 تیر 1404 - 09:12
ماسک قصد دارد در انتخابات ۲۰۲۶ دو تا سه کرسی سنا و حداکثر ۱۰ کرسی مجلس نمایندگان ایالات متحده را هدف قرار دهد.
ماسك،لايحه،حزب،آمريكا،برقي،انتخابات،سنا،كسري،شدت،بودجه،كاهش، ...

باشگاه خبرنگاران جوان؛ اعظم پورکند - کارآفرین آمریکایی ایلان ماسک روز شنبه از طریق شبکه اجتماعی اکس X تأسیس حزب سیاسی جدیدی به نام «حزب آمریکا» را برای «بازگرداندن آزادی» به ایالات متحده اعلام کرد.
ماسک که پیش‌تر متحد نزدیک رئیس‌جمهور آمریکا، دونالد ترامپ، بود، به شدت با لایحه بلندپروازانه ترامپ موسوم به «لایحه بزرگ و زیبا» مخالفت کرده و معتقد بود این لایحه کشور را به ورشکستگی خواهد کشاند.
این کارآفرین فناوری آمریکایی گفت آمریکا در زمینه فساد و رانت‌خواری دچار «سیستم تک‌حزبی» شده است.
او در پیامش در اکس X نوشت: «با نسبت دو به یک، شما یک حزب جدید می‌خواهید و حالا آن را خواهید داشت!
وقتی بحث به ورشکستگی کشورمان به‌دلیل اسراف و فساد می‌رسد، ما در یک سیستم تک‌حزبی زندگی می‌کنیم، نه یک دموکراسی.
امروز، حزب آمریکا برای بازگرداندن آزادی شما تأسیس شد.»
ماسک با اشاره به تاریخ یونان باستان گفت: «راهی که ما با آن سیستم تک‌حزبی را درهم خواهیم شکست، استفاده از نسخه‌ای از روشی است که اپامینونداس با آن اسطوره شکست‌ناپذیری اسپارت‌ها را در نبرد لوکترا شکست: تمرکز شدید نیرو در یک نقطه دقیق از میدان نبرد.»
ماسک در پاسخ به یکی از کاربران اکس X تأیید کرد که این حزب در انتخابات «سال آینده» یعنی انتخابات میان‌دوره‌ای ۲۰۲۶ آمریکا شرکت خواهد کرد.
او افزود: «ما از کوچک شروع می‌کنیم و در انتخابات ۲۰۲۶ روی کرسی‌های کلیدی تمرکز خواهیم کرد تا توازن قدرت را تغییر دهیم، نه در ۲۰۲۸.»
براساس گزارش‌ها، حزب ماسک احتمالاً بر چند کرسی دست‌یافتنی در مجلس نمایندگان و سنا متمرکز خواهد شد و در شرایط رقابت تنگاتنگ در کنگره، می‌خواهد رأی تعیین‌کننده در موضوعات اصلی باشد.
ماسک پیش‌تر در توییتی گفته بود حزب او به‌طور «متمرکز» روی دو تا سه کرسی سنا و حداکثر ۱۰ کرسی مجلس نمایندگان هدف‌گذاری خواهد کرد.
ماسک که پیش‌تر ریاست «اداره بهره‌وری دولت» در دولت ترامپ را برعهده داشت، به شدت با لایحه مالیاتی ترامپ مخالف بود و گفت این لایحه آمریکا را به ورشکستگی خواهد کشاند.
ترامپ نیز در واکنش به مخالفت ماسک گفت دلیل ناراحتی او این است که لایحه جدید، اعتبار مالیاتی برای خریداران خودرو‌های برقی را لغو می‌کند.
بر اساس اسناد کمیسیون فدرال انتخابات، کمیته اقدام سیاسی ماسک، America PAC، آخرین بار در ماه مارس به دو نامزد جمهوری‌خواه در انتخابات ویژه فلوریدا — رندی فاین و جیمی پاترونیس — کمک مالی کرده است.
ماسک مدت‌ها از سیاست‌های مرزی بسته، اخراج مهاجران و توقف مهاجرت غیرقانونی، در راستای سیاست‌های دولت ترامپ، حمایت کرده بود.
اما به نظر می‌رسد همین لایحه سیاست داخلی باعث شکاف میان مدیرعامل تسلا و کاخ سفید شده است.
ماسک استدلال کرده که این لایحه جمهوری‌خواهان باعث افزایش بدهی خواهد شد و آن را «بردگی بدهی» نامیده است.
بر اساس برآورد دفتر بودجه کنگره که روز یکشنبه گذشته منتشر شد، لایحه سنا در دهه آینده حدود ۳.۳ تریلیون دلار به کسری بودجه اضافه خواهد کرد.
این رقم بیش از لایحه‌ای است که مجلس نمایندگان تصویب کرده بود و کسری بودجه را طی همان مدت ۲.۴ تریلیون دلار افزایش می‌دهد.
بسته پیشنهادی سنا شامل کاهش مالیات‌های عمیق‌تر، کاهش کمتر هزینه‌ها و مفادی برای افزایش درآمد است.
کاخ سفید استدلال می‌کند این لایحه «کسری بودجه» و بدهی را کاهش داده و «رشد اقتصادی را آزاد می‌کند.»
دولت ترامپ و برخی سناتور‌های جمهوری‌خواه تصمیم گرفتند هزینه تمدید کاهش مالیات‌های سال ۲۰۱۷ ترامپ را در محاسبات اثر لایحه بر کسری فدرال لحاظ نکنند.
اگرچه ماسک گفته از بین رفتن یارانه‌ها و اعتبار‌های مالیاتی برای خودرو‌های برقی (EV) و انرژی خورشیدی دلیل مخالفتش با این لایحه نیست، اما از این شاکی شده که این لایحه «به صنایع گذشته کمک‌هزینه می‌دهد در حالی که به شدت به صنایع آینده آسیب می‌زند.»
ترامپ در پستی در Truth Social از موضع خود علیه الزامات اجباری خودرو‌های برقی دفاع کرد و نوشت: «ایلان ماسک مدت‌ها پیش از اینکه به شدت از من برای ریاست‌جمهوری حمایت کند، می‌دانست من به‌شدت مخالف اجبار برای خودرو‌های برقی بودم.
این کار احمقانه است و همیشه بخش بزرگی از کارزار انتخاباتی من بود.
خودرو‌های برقی مشکلی ندارند، اما نباید همه مجبور به خریدشان شوند.»
منبع: دِ ویک