علت ماشینی شدن نانواییها؛ مدرنیته یا کمبود نیرو؟!
نانوایان، کمبود نیروی ماهر را علت ماشینی شدن نانواییها میدانند، در حالی که رئیس اتحادیه نانوایان معتقد است، در روند تاثیر تکنولوژی بر زندگی مردم، نانواییها هم مستثنی نبوده اند.

نانوایان، کمبود نیروی ماهر را علت ماشینی شدن نانواییها میدانند، در حالی که رئیس اتحادیه نانوایان معتقد است، در روند تاثیر تکنولوژی بر زندگی مردم، نانواییها هم مستثنی نبوده اند.
به گزارش ایسنا، طی گفتوگوهای قبلی ایسنا، نظرات دو نانوا که به شیوه سنتی و ماشینی، نان طبخ میکردند بیان شد، هر کدام از این نانوایان ضمن بیان مشکلات مالی، افزایش هزینه و کاهش درآمد و حقوق نانوایان، به اظهار نظرات خود در خصوص مقایسه شیوه سنتی و ماشینی در پخت نان پرداختند.
عبدالله تاج زاده که یکی از نانوایان قدیمی سنتی پز است، در این رابطه اظهار کرد: در بسیاری از موارد، فرصت کار در نانوایی ماشینی داشتم و یا اینکه پیشنهاد شده است تا دستگاههای جدید و مدرن را به نانوایی ام بیاورم و آن را جایگزین تنور سنتی کنم، اما به هیچ وجه تمایلی به این کار ندارم، چراکه معتقدم مزه و طعم نانی که به روش سنتی پخت میشود با شیوه ماشینی قابل مقایسه نیست.
وی ادامه داد: تعداد قابل ملاحظهای از نانواهاییهایی که به روش ماشینی نان میپختند را میشناسم که پس از یک دوره پخت نان به روش ماشینی، مجدداً به روش سنتی و قدیمی بازگشتند.
این نانوا با اشاره به پایین بودن میزان حقوق کارگران نانوایی گفت: همه نانواهای باتجربه دوست دارند تا نان خوب به دست مردم برسانند، اما متأسفانه به دلیل پایین بودن میزان حقوق کارگران، اکثر شاطرها و کارگران باتجربه تمایلی به کار در نانوایی ندارند.
مرتضی پرچگانی نیز که در کنار تنورسنتی، دستگاههای مدرن را برای پخت نان به نانوایی اش آورده است، بیان کرد: با اینکه خود من، نان به شیوه ماشینی می پزم اما معتقدم زمانی که نان فقط به روش سنتی پخته میشد، کیفیتش بهتر و خوش طعم تر بود، نانهایی که امروز به روش ماشینی پخته میشود علاوه بر اینکه مزه نان سنتی را ندارد، از ماندگاری کمتری نیز برخوردار است.
وی با وجود اینکه نان را به شیوه ماشینی در نانوایی اش طبخ میکند، نان سنتی را به این نان ترجیح میدهد و در این خصوص اظهار کرد: در نانوایی که من مشغول فعالیت هستم، نان به هر دو روش سنتی و ماشینی پخت میشود اما خود من به عنوان یک نانوا که بیش از ۲۰ سال است در این حرفه کار میکنم، نان سنتی را به لحاظ کیفیت و طعم به نان ماشینی ترجیح میدهم و شاید بتوان گفت از لحاظ طعم، نان سنتی با نانی که به روش ماشینی پخته شده قابل مقایسه نیست.
این نانوا نیز با اشاره به افزایش هزینه و کاهش درآمد در نانوایی گفت: در سال ۹۳ یک روپوش و لباس نانوا به قیمت ۴ هزار تومان خریداری میشد، در صورتی که همان لباس هم اکنون به قیمت ۳۰ هزار تومان خریداری میشود، با وجود افزایش قیمت در همه کالاها و اجناس کشور و همچنین حقوق کارمندان بخشهای مختلف، حقوق کارگر نانوایی هیچ تغییری نداشته است.
وی با تاکید بر اینکه یکی از علل استفاده از روش ماشینی در نانواییها، کمبود نیروی ماهر است، افزود: یک شاطر اگر به جای نانوایی در نگهبانی کار کند، مزد بیشتری دریافت میکند، بنابراین وقتی حقوق یک کارگر نانوایی آنقدر کم است که کارگری در جای دیگر را به کار در نانوایی ترجیح میدهد، در نتیجه نانواییها نیز به دلیل کمبود نیرو به سمت ماشینی شدن میروند.
رئیس اتحادیه نانوایان سنتی و ماشینی استان قم نیز در رابطه با کیفیت نان ماشینی و مقایسه آن با نان سنتی که در تنورهای آمیخته با سنگ ریزه پخت میشد، ضمن بیان علل ماشینی شدن نانواییهای سنتی، به بیان نظرات خود دراین خصوص پرداخت.
تکنولوژی بر پخت نان هم تأثیر گذاشته است/۶۰ درصد از نانواییهای سنتی روش پخت خود را تغییر داده اند
علی اکبر زارعی، در گفت و گو با خبرنگار ایسنا منطقه قم، با بیان اینکه هم اکنون ۶۰ درصد از نانواییهای سنتی روش پخت خود را تغییر داده اند، بیان کرد: تکنولوژی روز به روز بر همه جنبههای زندگی انسان تأثیر گذار است، در دهه اخیر این امر بر شیوه پخت نان در نانواییها نیز مؤثر بوده و درواقع سوخت پاک جایگزین سوخت فسیلی شده است.
وی با بیان اینکه به کارگرفتن دستگاه در پخت نان، بر به ارتقای کیفی نان کمک میکند، افزود: نانواییها نیز همچون بقیه صنوف، سعی دارند تا از دستگاههای پیشرفته و تکنولوژی در ارتقای روش پخت نان بهره برداری کنند.
موازین بهداشتی در روش پخت ماشینی نان، بیشتر رعایت میشود
رئیس اتحادیه نانوایان سنتی و ماشینی استان قم، با تاکید براینکه موازین بهداشتی توسط دستگاههای امروزی بیشتر از روش سنتی در پخت نان رعایت میشود، گفت: تغارهای قدیمی که برای خمیرزنی آماده میشدند، قابل شستشو نبوده و امکان رعایت نکات بهداشتی آنطور که باید در این تغارها انجام نمیشد، در حالی که دستگاههای امروز که در پخت نان جایگزین روش سنتی شده اند، از این امکان برخوردار هستند.
زارعی با اشاره به اینکه میزان استاندارد سبوس گیری در آرد گندم نانوایی ۷ الی ۱۲ درصد است، عنوان کرد: هم اکنون آرد گندم قبل از اینکه به نانوایی آورده شود، در کارخانه به میزان ۱۲ درصد سبوس گیری میشود در حالی که هرچقدر این میزان سبوس گیری کاهش پیدا کند، کیفیت آرد و در نتیجه نان حاصل از آن بیشتر است؛ در این راستا درصدد هستیم تا میزان سبوس گیری را کاهش دهیم.
وی در رابطه با تأثیر دستگاههای امروزی در مواد و املاح موجود در نان گفت: این مسئله که هم اکنون به جای تنورهای سنتی و قدیمی، دستگاه کار پخت نان را انجام میدهد، به این معنا نیست که قطعاً کیفیت نان کاهش مییابد و برای نوع تأثیر گذاری مثبت یا منفی دستگاههای امروز بر مواد موجود در نان، باید معاونت غذا و دارو پس از بررسیهای لازم آن را تأیید یا رد کند.
رئیس اتحادیه نانوایان سنتی و ماشینی استان قم بیان کرد: دستگاههایی که هم اکنون به جای تنورهای آمیخته به سنگ ریزه، در پخت نان استفاده میشود به شکل دوار دائماً در حال حرکت است و حرارت کافی و استاندارد را جهت پخت، به خمیر منتقل میکند.
عدم انگیزه نیروی ماهر برای کار درنانوایی
زارعی با تاکید براینکه نیروهای ماهر نانواییها هیچ انگیزهای برای کار در این حرفه ندارند، اظهار کرد: یک شاطر یا کارگر نانوایی باید روزانه حرارت ۶۰ الی ۷۰ درجه تنور را برای پخت نان تحمل کند، درحالی که در ازای این کار سخت، روزانه ۵۰ هزار تومان حقوق دریافت میکند؛ همین امر باعث شده تا بسیاری از نیروهای ماهر و متخصص دیگر حاضر به کارکردن نباشند.
در این نوشتار، نظرات دو نانوایی که به دو روش متفاوت نان می پختد، بیان شد اما هردوی این نانوا، ضمن اینکه "نان سنتی" را به "نان ماشینی" ترجیح میدادند، طعم و مزه یک نان خوب و با کیفیت را تنها در نانی میدانستند که به روش سنتی و در تنورهای آمیخته به ریگ پخته میشد.
به گفتهی یکی از این نانوایان که هم اکنون، دستگاه را در نانوایی سنتی خود آورده است، نان ماشینی هم مشتری خودش را دارد، اما گویا علل رفتن به سمت طبخ نان به روش ماشینی، تنها به دلیل تأثیر تکنولوژی بر همه جنبه زندگی انسان نیست، بلکه هر دو نانوای سنتی و ماشینی و هم چنین رئیس اتحادیه نانوایان نیز معتقد بودند، کمبود نیروی ماهر در این زمینه میتواند یکی از علل عمده ای باشد، که نانواییها را به سمت ماشینی شدن سوق میدهد.
به طور کلی، استفاده از تکنولوژی در زندگی انسان، بر آسان شدن کارها و پیشرفته شدن تأثیر مثبت و سازنده ای دارد، اما آیا به کار گرفتن تکنولوژی در همه جای زندگی انسان، جنبههای مثبتش بر جنبههای منفی اش غلبه دارد؟
آیا همیشه و در همه جا، ماشینی شدن میتواند جایگزین روشهای سنتی باشد؟
انتهای پیام