چگونه میتوان به بیماران قلبی در شرایط بحرانی کمک کرد؟
یک متخصص قلب و عروق و فوقتخصص آنژیوپلاستی، توصیههایی را برای محافظت از سلامت بیماران قلبی در شرایط بحرانی مطرح کرد و انجام آنها را بسیار ضروری و حیاتی دانست.
باشگاه خبرنگاران جوان - رضا روانپارسا متخصص قلب و عروق و فوقتخصص آنژیوپلاستی، گفت: مراقبت از سلامت جسم و روان بهویژه برای بیماران قلبی در شرایط بحرانی، اهمیت زیادی دارد.
زیرا، استرس شدید میتواند سلامت بیماران قلبی را به طور جدی در معرض خطر قرار دهد.
وی ادامهداد: یکی از مهمترین نکات در بیماران قلبی، حفظ آرامش نسبی در محیط است.
گرچه این توصیه در شرایط جنگی ساده به نظر نمیرسد، اما پرهیز از پیگیری مداوم اخبار اضطراب آور، انجام تمرینات ساده و سبک ورزشی و تنفسی، گوش دادن به موسیقیهای ملایم یا صحبت با دوستان و آشنایان، میتواند تا حدودی به کاهش فشار روانی کمک کند.
روان پارسا گفت: کنترل استرس در این بیماران از آن جهت اهمیت فراوان دارد که استرس میتواند عامل افزایش فشار خون، تحریک سکتههای قلبی یا بروز آریتمیها شود.
این فوق تخصص آنژیوپلاستی اظهار داشت: بیماران مبتلا به ناراحتیهای قلبی، فشارخون بالا یا دیابت، توجه داشته باشند که مصرف منظم داروها با دقت ادامه یابد.
قطع ناگهانی، فراموش کردن مصرف یک یا چند دوز از داروها و یا تغییر خودسرانه میزان مصرف یا نوع داروها ممکن است با عوارض بالقوه خطرناکی همراه باشد.
وی ادامهداد: توصیه میشود بیماران در این ایام داروهای مصرفی خود را به میزان کافی در یک کیف یا بسته قابل حمل آماده نگه دارند و در صورت نیاز به جا به جایی سریع، آن را همراه خود داشته باشند.
روان پارسا گفت: تغذیه سالم نیز در حد امکان باید رعایت شود.
در شرایط بحرانی ممکن است دسترسی به تغذیه سالم محدود شود، اما تا جای ممکن از مصرف غذاهای پُر نمک، چرب و فرآوری شده خودداری کرده و مایعات کافی نوشید.
اگر سابقه نارسایی قلبی دارید، مراقب میزان مصرف نمک و مایعات باشید.
این متخصص قلب و عروق اضافهکرد: تحرک بدنی هر چند محدود، به بهبود گردش خون و پیشگیری از لخته شدن خون در پاها کمک میکند.
نشستن طولانی مدت در یک محل میتواند خطر بروز ترومبوز در پاها و آمبولی ریوی در بیماران مستعد را به همراه داشته باشد؛ بنابراین در صورت ساکن ماندن در خانه، چند حرکت ساده کششی را هر چند ساعت یکبار انجام دهید.
وی افزود: همه مردم به ویژه بیماران با سابقه مشکلات قلبی باید نشانههای هشدار دهنده مانند درد قفسه سینه، تنگی نفس، تعریق سرد، سرگیجه یا ضعف شدید را جدی بگیرند و صرفاً با مرتبط دانستن این علائم به استرس یا بیخوابی، مشورت با پزشک، امدادگر یا مراجعه به مراکز درمانی را به تأخیر نیاندازند.
روان پارسا گفت: یکی دیگر از نکات مهم، همراه داشتن مدارک قبلی بیماران با سابقه عمل قلب باز، استنت گذاری عروق قلبی و نیز کارت شناسایی دستگاه در بیماران با سابقه تعبیه باطری یا ضربان ساز قلبی است، چرا که اطلاع از سوابق این افراد در زمان مراجعه به مراکز درمانی، سبب تسریع در انجام اقدامات تشخیصی و درمانی برای بیمار خواهد شد.
وی در پایان افزود: حفظ سلامت بیماران دچار بیماریهای مزمن از جمله بیماران قلبی، بخشی از تاب آوری ملی در برابر تهدیدات است.
توجه به وضعیت بیماران قلبی و فراهم آوردن شرایط لازم برای ادامه درمان مناسب آنان، میتواند از بروز فاجعههای ثانویه در میان تنشها و بحرانها جلوگیری کند.
منبع: وزارت بهداشت