آیین سنتی شمع گردانی در اردبیل
آئین دیرینه شمع گردانی در تاسوعای حسینی در 41 مسجد اردبیل به یاد 41 منزلگاه امام حسین(ع) و یارانش در رسیدن به کربلای معلی در اردبیل برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اردبیل در آیین سنتی شمع گردانی که از صبح امروز آغاز شده و تا پاسی از شب ادامه دارد مردم حسینی و عاشق ابوالفضل العباس(ع) در اردبیل در حالی که 41 شمع در دست گرفتند با گذر از محلات سنتی و تاریخی اردبیل و سرکشی به 41 مسجد این شمعها را به یاد 41 منزلگاه تاریک حضرت سیدالشهدا(ع) در رسیدن به کربلا روشن می کنند تا در روز تاسوعای حسینی با علمدار کربلا و کاروان نینوا همنوایی کنند.
این مراسم که در زبان محلی «شام پایلاماق» مرسوم و معمول است عزاداران در قالب دسته جات عزاداری و یا بصورت انفرادی و گاه با پای پیاده و برهنه در حالیکه شعار می دهند «حسن شهید، حسین شهید اکبرشهید، اصغرشهید»، «وای حسن، وای حسین، الدخیل یا ابوالفضل» و اشعار و ذکرهای سنتی و قدیمی با حزن و اندوه خاص شمع روشن کرده و برای برآورده شدن نذر و نیاز و حاجات خود از خداوند به حرمت شهدای کربلا طلب رحمت و مغفرت می کنند.
در فاصله نماز ظهر تا پایان روز تاسوعا این مراسم با شکل سنتی برگزار شده و تشت خانهایی را که برای شمع گذاری آماده کرده اند با شکل و شمایلی متفاوت تر در استقبال از نذر شمع هموطنان و ادای دین آنها آماده می کنند تا این مراسم به شکل شایسته برگزار شود.
تشتهایی که در کنار آنها قندیل های شمع که در اصطلاح محلی «خیزران» نامیده می شود در کنار تشت ها قرار گرفته تا 41 مسجد اردبیل پذیرای شمع و نذورات هموطنان باشند.
این مراسم علاوه بر شهر اردبیل در شهرهای دیگر به ویژه 4 امامزاده مشهور اردبیل، مشکین شهر، بیله سوار و خلخال نیز به رسم دیرین برگزار می شود و گروههای شمع گردان دوبیتی هایی را که ذکر روز تاسوعا است بر زبان جاری می کنند.
«بیر بو گئجه مهلت سنه یا سکینه صاباح اولارسان شمر گرفتار سکینه»
مراسم شمع پایلاماق در واقع آغاز رسمی آیین تاسوعا در اردبیل به شمار میرود، در این آیین سنتی، عزاداران حسینی به صورت انفرادی و یا دستههای کوچک عزاداری به یاد شهدای کربلا اقدام به روشن کردن شمع در مقابل مساجد محلههای مختلف میکنند.
اگر این عمل بهصورت گروهی انجام شود، اغلب برای هر دسته یک نفر سر گروه برگزیده میشود که این فرد در پیشاپیش دسته حرکت میکند و رجزخوانده و با صدای بلند آه حسن، وای حسین میگوید.
حرکت افراد به شکل انفرادی و یا در دسته های کوچک در حالی که لباس مشکی پوشیده و دستار سیاه بر سر بستهاند حال و هوای معنوی خاصی را در کوچه و بازار شهر پدید آورده و عزاداران با سردادن اشعار و رجزهای مختلف و فرستادن صلوات در مقابل هر مسجد توقف کرده و شمعهای نذری را روشن میکنند.
"شمعگردانی" و "طشت گذاری" در اردبیل جزو آیینهای هزار ساله و سرچشمه گرفته از واقعه عاشورا و مرثیه سرایی ایرانیان مسلمان در رثای امام سوم شیعیان حضرت امام حسین (ع) است.
و در کنار این آئین دیرپای اردبیلیها عده نیز به نذورات و احسانات از شمع گردان ها و مومنانی که نذر پخش شمع را دارند با شربت و خرما و حلوا و دیگر احسانات پذیرایی می کنند.
در کنار این آئین سنتی برخی از محلات اردبیل نیز به رسم دیرین و سنتی شبیه خوانی یوم تاسوعا به راه انداخته و خود را مهیای شبیه خوانی اصلی در روز عاشورا می کنند که در برخی از محلات این رسم کهن همچنان پابرجاست.
انتهای پیام /