ربیعی: احتمال دارد آتشبس حماس و غزه در راستای برقراری دورهای از ثبات موقت در درون تلآویو باشد
یک کارشناس مسایل خاورمیانه گفت: احتمال دارد این آتشبس در راستای دورهای از ثبات موقت در داخل اسرائیل باشد تا به بازسازی منطقه پرداخته شود و به اصطلاح، جعبه روانی مردم و شهروندان اسرائیلی آرام گیرد و سپس دوباره روندها از سر گرفته شود.

یک کارشناس مسایل خاورمیانه گفت: احتمال دارد این آتشبس در راستای دورهای از ثبات موقت در داخل اسرائیل باشد تا به بازسازی منطقه پرداخته شود و به اصطلاح، جعبه روانی مردم و شهروندان اسرائیلی آرام گیرد و سپس دوباره روندها از سر گرفته شود.
کد خبر: 722295 | ۱۴۰۴/۰۴/۱۲ ۱۹:۴۵:۰۰
لیلا پایدار- حسین ربیعی کارشناس مسائل خاورمیانه در گفتوگو با خبرنگار اعتماد آنلاین درباره آتشبس ۶۰ روزه در نوار غزه و سازوکارهای پشت این تصمیم اظهار کرد: ببینید، درباره سخنان، سخنرانیها و حتی توییتهای آقای ترامپ که در طول دوره ریاستجمهوریاش، چه در دور قبلی و چه در دوره جدید، به ویژه در روزهای اخیر که به نوعی با موضوع ایران نیز مرتبط بوده، مطالبی را مطرح میکند، باید گفت که آنچه ارائه میدهد ترکیبی از راست و دروغ است؛ یعنی اعتبار چندانی ندارد و قابل اعتماد نیست.
بارها پیش آمده که در عرض یک روز، سخنان و توییتهای متناقض و ضد و نقیضی از ایشان منتشر شده است.
بنابراین، نخستین نکته این است که باید با دیدی پر از تردید به اظهارات آقای ترامپ نگریست و بر اعتبار آنها حساب چندانی نکرد.
وی ادامه داد: نکته دوم آن است که وی به شکلی مبهم و سربسته گفته که اسرائیل موافقت کرده؛ اما مشخص نیست حماس نیز موافقت کرده یا خیر، و هیچ جزئیاتی در این باره ارائه نکرده است.
اصلاً معلوم نیست که این توافق ناشی از یک دور مذاکره بوده یا صرفاً دستوری بوده که از جانب او به اسرائیل اعلام شده و اسرائیل پذیرفته است.
ساز و کار این موضوع به کلی مبهم باقی مانده است.
ربیعی افزود: با این وجود، میتوان حدسهایی زد.
موضوع آتشبس میان اسرائیل و حماس سالهاست که جریان دارد؛ چندین دوره گفتگو انجام شده و در مقاطعی به صورت موقت برقرار شده و پس از آن نقض شده است.
بنابراین اگر همه پیشفرضها را نادرست فرض کنیم و خبر آقای ترامپ را صحیح بدانیم، باید بگوییم که این آتشبس در ادامه روندی است که از پیش مطرح بوده است.
به نظر میرسد اسرائیل پس از نبردی سخت با ایران و ضرباتی که به شهرهایش وارد شده، در وضعیت بغرنجی قرار گرفته و به طور موقت نیازمند بازسازی است؛ هم از نظر روحی و روانی و هم از نظر فیزیکی و بازسازی بافت شهری.
به گفته ربیعی، احتمال دارد این آتشبس در راستای دورهای از ثبات موقت در داخل اسرائیل باشد تا به بازسازی منطقه پرداخته شود و به اصطلاح، جعبه روانی مردم و شهروندان اسرائیلی آرام گیرد و سپس دوباره روندها از سر گرفته شود.
معمولاً در مذاکرات میان اسرائیل و غزه، شرط بر این بوده که تا زمانی که اسرای اسرائیلی آزاد نشوند و موضوع اسرا حل نشود، هیچ آتشبسی برقرار نخواهد شد.
بنابراین، بدون روشن شدن سازوکار این موضوع، بعید است آتشبسی دائمی حاصل شود.
این کارشناس خاورمیانه در ادامه گفت: اگر این آتشبس واقعی باشد و خبر آقای ترامپ درست، احتمالاً در خصوص سرنوشت اسرایی که در اختیار حماس هستند نیز به نتایجی رسیدهاند و تعیین تکلیف شده است.
اما در کل باید گفت که به این آتشبس، چه ۳۰ روزه باشد، چه ۶۰ روزه یا هر مدت دیگر، با توجه به رفتار اسرائیل در ماهها و سالهای اخیر، هیچ اعتبار و اعتمادی نیست؛ چرا که هر لحظه ممکن است شاهد نقض آتشبس باشیم.
خصوصاً که اسرائیل در غزه به صورت یکجانبه به جنگ ادامه میدهد و هر زمان اراده کند، بدون رعایت قواعد بینالمللی و موازین حقوق بشری، مناطق مختلف را هدف حمله قرار میدهد.
در پایان اظهار کرد: از آنجا که دست برتر در این منازعه در اختیار اسرائیل است، بعید است مادامی که به خواستههای خود نرسیده باشد، این آتشبس پایدار باقی بماند و باید انتظار داشت که این رژیم خونخوار هر زمان که بخواهد آغازگر جنگی دیگر باشد.