استقبال عزاداران از کهن آیین پیرعلم روستای کلوده محمودآباد
عزاداران حسینی در هفتمین روز ماه محرم با حضور در روستای کلوده شهرستان محمودآباد کهن آئین "پیر علم" با قدمت 300 را با شور حال خاص به جا آوردند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم در محمودآباد، مثل هرساله به رسم دیرینه نیاکان، درب منزل خانواده جمالی صبح علیالطلوع واقع در روستای کلوده باز شده تا کهن آئین پیرعلم و علم گردانی را به جا آورند.
وقتی به این روستا رسیدیم و راهی کوچه منزل این خانواده شدیم، عزاداران حسینی را میدیدیم که راهی مراسم آیینی مذهبی شدهاند.
از همان ورودی محل برگزاری این سنت دیرینه موکبهایی را هم میدیدیم که با شربت، چایی، شیرینی، نان خشک، شیر، آش از عزاداران پذیرایی میکردند.
حال و هوای خاص و شور عجیبی را در این روستا میدیدید مخصوصا وقتی به درب منزل خانواده جمالی نزدیکتر میشدیم؛ جالب بود که اشتیاق نوجوانان و جوانان و ان کودک هفت تا 9 ساله برای رفتن به این کهن آئین روستای کلوده شهرستان محمودآباد بیشتر دیده میشد.
با ورودمان به منزل این دارنده رسم پیرعلم از استقبال گرم همسر آقای جمالی قرار گرفته و دعوت به مکان اصلی نگهداری علم ها و پیرعلم شدیم.
اتاقی که گوشه آن بستههای زیادی را توجه هر کسی را به خود جلب میکرد و با ورود هر بانو و آقایی به این بستهها اضافه میشد؛ با پرسیدن از خانم جمالی(کوثری) فهمیدیم این بستههای گره زده شده روسریهایی است که توسط حاجتمندان این آیین آورده بودند.
وی در این باره میگوید: علاوه بر برپایی رسم پیرعلم در این خانه، سنت حاجتروایی روسری هم داریم که بیشترین عزاداران را برای این سنت دیرینه جذب میکند.
میزبان مراسم کهن در محمودآباد یادآور میشود: از همان ابتدایی که آیین علم گردانی در این روستا برگزار شد بدینشکل شروع شد که یک نفر روسری را از پیرعلم برای حاجت روایی، گرفت بعد از روا شدن این روسری را بههمراه روسری جدید دیگری به این مراسم آورد و این بهمرور زمان تکرار و تعداد روسریها زیاد شد.
خانم جمالی خاطرنشان میکند: الان مقدار روسریها به 10 هزار تا رسید که تا پایان مراسم بین عزاداران و شرکتکنندگان پخش میشود.
عزاداران سیاه پوش مشتاقانه و عاشقانه به اتاق میآمدند و با زیارتی بر پیرعلم حاجتهای رو زمزمه میکردند و چه باشکوه بود که بینشان نوجوانان هم میدیدیم که خالصانه بوسه بر این پرعلم میزدند و با شیرینی زبانی حاجت شان زمزمه میکردند.
محمدرضا جمالی بانی این مراسم پیرعلم برپایی این سنت را از نیاکان خود مطرح کرد و بیان میکند: طبق گفتههای اجدادمان این آیین به 300 سال میرسد.
وی میگوید: ابتدای مراسم در ییلاق حاجی دلای آمل برگزار میشد اما حدود 50 سال هست که در روستای کلوده محمودآباد اجرا میشود.
جمالی یادآور میشود: برپایی این مراسم هر ساله در روز هفتم محرم و به نیت آقا ابوالفضل العباس(ع) در این منزل انجام میشود که همانطور میبیند با استقبال عزاداران روبهرو میشود.
بانی برپایی کهن آیین پیرعلم ادامه میدهد: جامهپوشانی و گلاب شویی و اهدای روسری دیگر سنتهایی است در کنار این آئین برگزار میشود و عزاداران نیز از صبح زود هنگام آماده کردن علم، شستوشوی، جامهپوشانی علم ها به سینهزنی و نوحهخوانی میپردازند.
جمالی اضافه میکند: امسال هم این سنت با حضور عزاداران در این منزل شروع شد و تا زمان ظهر و حرکت پیرعلم و سایر علمها و کوتل ها به سمت تکیه محل ادامه دارد.
وی با بیان اینکه جالبه که علاوه بر مردم روستا و سایر روستاهای این شهرستان از تهران و حتی استانهای دیگر هم برای حاجت روایی این مراسم میآیند، خاطرنشان میکند: اعتقاد و باور مردم به آقا اباعبدالله الحسین و ابوالفضل العباس خیلی زیاد در این مراسم میبینید و هر سال هم شاهد جمعیت زیاد در این روستا هستیم.
به گفته آقای جمالی هر لحظه هم تعداد جمعیت این کهن آیین و سنت دیرینه بیشتر و بیشتر میشد و حیاط و محوطه منزل جمالی مملو شده و با همراهی بانیان سنت پیرعلم این مراسم را به جا میآورند.
آئین حسینی و پرشوری که با طنین خوش عزاداران بر "لبیک یا حسین(ع)"، " یا ابوالفضل العباس " حس و حال خاصی را در این فضای معنوی و مذهبی ایجاد کرده بود و چقدر خوب و کاری حسنه انجام شود تا در فهرست ملی میراث معنوی کشور به ثبت برسد و میراثفرهنگی مازندران در این خصوص ورود یابد.
انتهای پیام/