خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

پنجشنبه، 12 تیر 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

بحران آب برای باغداران و دامداران در لرستان جدی است

تسنیم | استان‌ها | چهارشنبه، 11 تیر 1404 - 10:30
سرپرست جهاد کشاورزی لرستان خواستار رهاسازی محدود آب از سد ایوشان جهت نجات باغات و دام های منطقه شد و گفت: اگر این فرصت از دست برود، بخش قابل توجهی از سرمایه کشاورزان به طور کامل از بین خواهد رفت.
آب،كشت،تأمين،كشاورزي،صيادي،هكتار،مناطق،استان،اشاره،منطقه،باغ ...

به گزارش خبرگزاری تسنیم درخرم‌آباد، نامدار صیادی در جلسه شورای حفاظت از منابع آبی لرستان برگزار شد، با اشاره به اهمیت رعایت الگوی کشت و بحران‌های پیش‌روی بخش کشاورزی اظهار کرد: تعریف الگوی کشت به‌سادگی یعنی این‌که چه محصولی در چه سطح و در چه مکانی کشت شود تا بیشترین بهره‌وری حاصل شود، اما به‌رغم ابلاغ الگوهای مشخص از سوی وزارت جهاد کشاورزی، به دلایل متعددی از جمله مسائل اقتصادی، این الگوها در استان به‌طور کامل اجرا نمی‌شود.
وی افزود: برای مثال، علی‌رغم اختصاص سطحی معین برای کشت برنج، به دلیل محدودیت منابع آبی، با کاهش شدید سطح زیر کشت آن مواجه بوده‌ایمو یکی از راهکارها نیز محدودسازی نهاده‌هایی مانند کود شیمیایی برای این محصول بوده است.
اما مهم‌ترین چالش، قیمت بالای محصولات آب‌بر و انگیزه اقتصادی کشاورزان در کشت آن‌هاست.
همچنین، اجاره اراضی توسط کشاورزان غیربومی، حفر چاه‌های غیرمجاز و انتقال‌های غیرقانونی آب، از دیگر مشکلات اجرای دقیق الگوی کشت به‌شمار می‌آیند.
صیادی با اشاره به برخی اقدامات مثبت انجام‌شده در حوزه کشاورزی گفت: توسعه کشت نشایی در محصولاتی مانند پیاز، سیب‌زمینی و...
موجب کاهش 50 درصدی مصرف آب شده است.
وی ادامه داد: تجهیز اراضی به سامانه‌های آبیاری مدرن، تغییر زمان کشت و ایجاد شبکه‌های نوین آبیاری در بسیاری از مناطق استان عملیاتی شده و این تلاش‌ها باعث کاهش چشمگیر مصرف آب در محصولات عمده زراعی و باغی شده است.
صیادی در ادامه با اشاره به دو نقطه بحرانی استان در حوزه آب کشاورزی گفت: اراضی پایاب سد ایوشان به‌ویژه مناطق پایین‌دست بند انحرافی، با بحران جدی آب مواجه هستند.
در این مناطق حدود 147 هکتار باغ و حتی تأمین آب دام‌ها در وضعیت بحرانی قرار گرفته است، پیشنهاد مشخص ما این است که برای این منطقه، طی 48 ساعت، دو مترمکعب در ثانیه آب رهاسازی شود و سپس به‌صورت مداوم یک مترمکعب در ثانیه ادامه یابد.
وی تأکید کرد: سال گذشته با افزایش غیرمجاز سطح زیرکشت برنج، میزان برداشت بالا رفت اما به دلیل نبود منابع آبی پایدار، محصول دچار آسیب شد، امسال اگر تأمین آب باغ‌ها و احشام نادیده گرفته شود، خسارت جبران‌ناپذیری به باغات چند ده‌ساله مردم وارد می‌شود که ممکن است تنها منبع معیشتی برخی خانواده‌ها باشد.
سرپرست جهاد کشاورزی لرستان با اشاره به منطقه کشکان افزود: حدود 485 هکتار باغ از محدوده چگنی، ویسیان تا معمولان و 147 هکتار زیر سد ایوشان در معرض خشکی قرار دارند؛ در مجموع، 3200 هکتار باغ استان در معرض تهدید خشک‌سالی و 19 هزار هکتار زمین کشاورزی در معرض تنش خشک‌سالی است.
وی تصریح کرد: در بازدید میدانی از روستاهای منطقه مشخص شد که درختان باغات دچار خشکی سرشاخه شده‌اند و ادامه این روند به از بین رفتن کامل آن‌ها می‌انجامد، از این‌رو پیشنهاد می‌شود با هماهنگی امور آب، تانکرهای آبرسانی سیار برای چند دوره آبیاری محدود فراهم شود تا از خشک شدن کامل باغات جلوگیری شود.
صیادی خاطرنشان کرد: پیشنهاد دیگر این است که اجازه تأمین آب تانکرها از منابع صنعتی و چاه‌های مجاز مرغداری‌ها در نزدیکی روستاها صادر شود و از ظرفیت طرح‌های عمرانی در حال اجرا نیز می‌توان برای تأمین آب برخی مناطق بحرانی استفاده کرد.
وی با تأکید بر محدودیت‌های مالی در استان گفت: در صورت امکان، تأمین اعتبار برای اجاره تانکرهای سه‌هزار لیتری پشت‌تراکتوری برای مناطق حاشیه رودخانه کشکان ضروری است.
صیادی به مسئله ایستگاه پمپاژ فیض‌آباد اشاره کرد و گفت: با توجه به واگذاری این ایستگاه به بخش خصوصی، بازگشایی آب از این ایستگاه حتی برای یک روز می‌تواند نیاز بخش قابل توجهی از باغداران و دامداران منطقه را تأمین کند.
وی مجدداً خواستار رهاسازی محدود آب از سد ایوشان جهت نجات باغات و دام‌های منطقه شد و تأکید کرد: اگر این فرصت از دست برود، بخش قابل‌توجهی از سرمایه‌ کشاورزان به‌طور کامل از بین خواهد رفت.
انتهای پیام/