خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

پنجشنبه، 12 تیر 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

سیاست خارجی چین، متفاوت از بازی‌های قطبی غرب و آمریکا است؛ چینی‌ها از الگوی «بُرد-باخت» پرهیز می‌کنند و مدل خود را بر پایه «عدم تعهد متقابل» بنا کرده‌اند

اعتماد | همه | چهارشنبه، 11 تیر 1404 - 09:46
کارشناس مسائل چین در گفت‌وگو با خبرنگار اعتمادآنلاین درباره رویکرد راهبردی و دیپلماتیک چین در تقابل اخیر میان ایران و‌ رژیم صهیونیستی چین اظهار داشت: ابتدا باید توجه داشت که در یک دهه اخیر، چین «غرب آسیا» یا همان خاورمیانه را به‌عنوان محیط پیرامونی خود تعریف کرده است.
چين،ايران،پكن،رژيم،وفايي،راهبردي،ديپلماتيك،فاز،صهيونيستي،تقا ...

کارشناس مسائل چین در گفت‌وگو با خبرنگار اعتمادآنلاین درباره رویکرد راهبردی و دیپلماتیک چین در تقابل اخیر میان ایران و‌ رژیم صهیونیستی چین اظهار داشت: ابتدا باید توجه داشت که در یک دهه اخیر، چین «غرب آسیا» یا همان خاورمیانه را به‌عنوان محیط پیرامونی خود تعریف کرده است.
کد خبر: 722076 | ۱۴۰۴/۰۴/۱۱ ۰۹:۴۵:۰۰
لیلا پایدار- حامد وفایی کارشناس مسائل چین در گفت‌وگو با خبرنگار اعتمادآنلاین درباره رویکرد راهبردی و دیپلماتیک چین در تقابل اخیر میان ایران و‌ رژیم صهیونیستی چین اظهار داشت: ابتدا باید توجه داشت که در یک دهه اخیر، چین «غرب آسیا» یا همان خاورمیانه را به‌عنوان محیط پیرامونی خود تعریف کرده است.
این اولویت‌دهی به منزله آغاز حضور فعال و مؤثر پکن در این منطقه پرتنش است؛ طوری که تلاش دارد در مسائل سیاسی، امنیتی، اقتصادی و حتی فرهنگی حضور قدرتمند و تأثیرگذاری داشته باشد حوزه‌هایی که به‌طور مستقیم یا غیرمستقیم با منافع ملی ایران پیوند خورده‌اند.
به گفته وفایی، نمونه‌های بارز این حضور شامل حمایت آشکار چین از فلسطین بوده است؛ از محکومیت سیاست‌های اسرائیل گرفته تا دعوت گروه‌های فلسطینی به نشست‌های صلح در پکن.
برخی مشارکت‌های دیگر نیز قابل‌توجه‌اند، از جمله اقدامات این کشور در مذاکرات هسته‌ای ایران و نقش میانجیگرانه‌اش در حل اختلافات ایران و عربستان.
وی ادامه داد: در تقابل اخیر میان ایران و رژیم صهیونیستی، رویکرد چین را می‌توان در سه فاز تبیین کرد:
1.
فاز انتظار و تردید: طی ۲۴ ساعت نخست بحران، پکن رویکردی محتاط اتخاذ کرد—بیانیه‌ای کلی داد و طرف‌های درگیر را به آرامش و خویشتن‌داری دعوت نمود.
2.
فاز واکنش دیپلماتیک: پس از آنکه ایران واکنشی مناسب نشان داد، چین موضع خود را صریح‌تر کرد؛ نمایندگان این کشور در سازمان ملل و وزیر خارجه، تهاجم اسرائیل را محکوم و خواستار آرامش در منطقه شدند.
3.
فاز ورود عملی و میانجیگری: رهبر چین، شی جین‌پینگ، در نشست آسیای میانه اعلام کرد پکن آمادگی دارد نقشی سازنده در احیای ثبات خاورمیانه ایفا کند—قدرتمندترین و رسمی‌ترین اعلام حمایت پکن در این بحران بود.
وفایی تاکید کرد سیاست خارجی چین، متفاوت از بازی‌های قطبی غرب و آمریکا است؛ چینی‌ها از الگوی «بُرد-باخت» پرهیز می‌کنند و مدل خود را بر پایه «عدم تعهد متقابل» بنا کرده‌اند؛ بدین معنا که همزمان با حفظ روابط با رقبایشان (مثل ایران و عربستان، آمریکا و چین)، وارد درگیری مستقیم نظامی نمی‌شوند و علناً نمی‌پیوندند.
او افزود: به‌رغم خط قرمز چین در حوزه‌هایی مانند رعایت رژیم حقوق بین‌الملل و موازین سازمان ملل، پکن در موضوع‌هایی مانند خرید نفت از ایران، حتی تحت فشار شدید آمریکا در دوره‌های مختلف تحریم نیز پایدار مانده و این نشان‌دهنده پایبندی عملی چین به چارچوب‌های بین‌المللی است.
وفایی در ادامه تصریح کرد: اکنون جمهوری اسلامی می‌تواند از اهرم چین برای تثبیت آتش‌بس یا فشار سیاسی در سطح بین‌الملل بهره ببرد.
چین ضمن نقشی میانی در این درگیری، قادر است با ابزار اقتصادی و دیپلماتیک خود، بازدارندگی امنیتی در مقیاس ژئوپلیتیک علیه اقدامات خصمانه رژیم صهیونیستی ایجاد کند.
او در پایان اشاره کرد که پکن در چند سال گذشته سه ابتکار جهانی را مطرح کرده: امنیت، توسعه و تمدن.
ایران نیز می‌تواند با طراحی راهبردی جهت همکاری در چارچوب این طرح‌ها، نه‌فقط در بحران جاری بلکه برای تقویت مناسبات بلندمدت با چین در حوزه‌های اقتصادی، امنیتی و فرهنگی پل بازدارنده‌ای در برابر تهدیدات راهبردی بسازد.