قشم، قطب صنعتی نوظهور؛ چالشها و چشماندازها برای توسعه پایدار - تسنیم
جزیره قشم با توجه به پتانسیل های ویژه خود به عنوان یک منطقه آزاد، شاهد رشد قابل توجهی در حوزه صنعتی است که تداوم و پایداری این رشد و توسعه نیازمند برنامه ریزی بیشتر و توجه جدی به چالشهای پیش رو دارد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از قشم، آخرین آمارهای اعلام شده از سوی دستگاههای مسوول در قشم نشاندهنده افزایش چشمگیر واگذاری زمین در شهرکهای صنعتی، رشد تعداد واحدهای فعال، و افزایش سرمایهگذاریهاست که این امر، اعتماد سرمایهگذاران به مزیتهای رقابتی این منطقه را به خوبی منعکس میکند.
رشد 6 درصدی تعداد واحدهای صنعتی فعال، افزایش 20 درصدی میزان سرمایهگذاری کل(اسمی) در شهرکهای صنعتی و رشد 43 درصدی طرحهای صنعتی تایید شده در سهماهه اول امسال همگی موید روند رو به رشد حوزه صنعت در قشم است.
براساس آمارهای اعلام شده در حال حاضر، بیش از هفت هزار فرصت شغلی مستقیم در صنایع جزیره ایجاد شده و تعداد واحدهای صنعتی فعال در منطقه به 246 شرکت رسیده است که این آمار نشاندهنده پویایی فضای کسبوکار و استقبال سرمایهگذاران از ظرفیتهای جزیره قشم است.
با این حال، دستیابی به توسعه پایدار صنعتی در قشم مستلزم توجه و پرداختن بیشتر به چالشهای موجود است.
به عنوان مثال، مسئله تأمین پایدار انرژی، که مدیران نیز بر آن تاکید کردهاند، یکی از موانع کلیدی بر سر راه رشد بیوقفه صنایع است و نیازمند تدابیر جامع برای مدیریت بهینه مصرف و بهرهبرداری از ظرفیتهای موجود تولید انرژی در جزیره است.
همچنین، با وجود پیشرفتهای حاصل شده، ضرورت دارد که برنامهریزیهای آتی بر توسعه زونهای تخصصی صنعتی دریامحور، حمایت از صنایع کوچک و متوسط و استارتاپهای دانشبنیان و تقویت زیرساختهای پشتیبان نظیر سردخانهها و زنجیره سرد، بیشتر متمرکز شود.
این رویکرد نه تنها به افزایش سهم قشم در تولید ناخالص داخلی کشور کمک میکند، بلکه به ایجاد فرصتهای شغلی پایدار و متنوعتر و حرکت به سمت یک مدل صنعتی هوشمند و سازگار با محیط زیست میانجامد.
بنابراین، برای بهرهبرداری کامل از ظرفیتهای قشم و تضمین تداوم رشد صنعتی آن، ضروری است که توجه ویژهای به رفع چالشها و پیادهسازی برنامههای توسعهای هدفمندتر صورت پذیرد.
اجرای 81 پروژه صنعتی با سرمایهگذاری بیش از 24 هزار میلیاردی
مدیر صنایع و معادن سازمان منطقه آزاد قشم گفت: در سال 1403، ارزش تولیدات صنعتی این منطقه آزاد از 178 هزار میلیارد ریال عبور کرد و هماکنون 81 پروژه صنعتی در حال اجرا با سرمایهگذاری اسمی بالغ بر 24 هزار میلیارد و 716 میلیون ریال در دست احداث است.
حمیدرضا صادقی ابراز داشت: این ارقام بیانگر اعتماد سرمایهگذاران و فعالان اقتصادی به آینده روشن این جزیره و مزیتهای رقابتی منطقه آزاد قشم هستند.
وی از رشد بیش از 90 درصدی واگذاری زمینها شهرکهای صنعتی این جزیره در سه ماهه نخست سال جاری خبر داد و گفت: در این مدت 8.3 هکتار از این اراضی به متقاضیان و سرمایهگذاران واگذار شده است.
این مقام مسوول عنوان داشت: در این مدت 29 مورد قرارداد با متقاضیان و سرمایهگذاران منعقد شده که در قالب این قراردادها 8.3 هکتار از اراضی شهرکهای صنعتی به متقاضیان واگذار شده است.
صادقی خاطرنشان کرد: این در حالی است که در مدت مشابه سال قبل فقط سه قرارداد واگذاری با هشت دهم هکتار وسعت داشتیم.
مدیر صنایع و معادن سازمان منطقه آزاد قشم از رشد 6 درصدی تعداد واحدهای صنعتی فعال، افزایش 20 درصدی میزان سرمایهگذاری کل(اسمی) در شهرکهای صنعتی و رشد 43 درصدی طرحهای صنعتی تایید شده در این مدت خبر داد.
صادقی توضیح داد: در مدت یادشده پروژههای در حال احداث 17 درصد رشد داشته و 89 درصد ارزش سرمایهگذاری محقق شده است.
وی خاطرنشان کرد: با وجود چالشهای اقتصادی، محدودیتهای ارزی، زیرساختی و مشکلات تامین انرژی، اقدامات موثری در مسیر توسعه صنعتی جزیره قشم انجام شده است.
مدیر صنایع و معادن سازمان منطقه آزاد قشم با تاکید بر اینکه یکی از چالشهای جدی در سال گذشته، قطعیهای مکرر برق بوده است، گفت: با توجه به مکاتبات و پیگیری های متعدد ضروری است تدابیر جامع و موثری برای مدیریت مصرف انرژی و بهرهبرداری بهینه از ظرفیت تولیدی شرکت های مولد در این جزیره که فراتر از نیاز مصرفی است، اتخاذ شود؛ تا ضمن جلوگیری از اختلال در فرآیندهای صنعتی، اطمینان خاطر برای فعالان این بخش فراهم شود.
اولویتهای راهبردی قشم در حوزه صنعت
صادقی تصریح کرد: منطقه آزاد قشم، توسعه صنعتی را محدود به سرمایهگذاران بزرگ نمیداند و حمایت از صنایع کوچک و متوسط، پشتیبانی از استارتاپهای دریامحور و جلب مشارکت مردمی در زنجیره خلق ارزش، از اولویتهای راهبردی این سازمان در سال جاری است.
به گفته وی با دستور مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم، طراحی و ایجاد زونهای تخصصی صنعتی بر پایه اقتصاد دریامحور در دستور کار قرار گرفته که این زونها با هدف توسعه صنایع دانشبنیان، سازگار با محیط زیست و مبتنی بر ظرفیتهای بومی در حوزههای شیلات، فرآوری آبزیان، انرژیهای پاک و خدمات فنی دریایی شکل میگیرند.
مدیر صنایع و معادن سازمان منطقه آزاد قشم با تاکید بر اینکه این جزیره آماده ایفای نقشی مؤثرتر در اقتصاد ملی است، گفت: با حمایت از شرکتهای فناور و بهرهگیری از ظرفیتهای دانشبنیان، تلاش داریم تولید صنعتی در قشم را بهسمت مدلی پایدار، هوشمند و مردمی سوق دهیم.
انتهای پیام/7558