خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

چهارشنبه، 11 تیر 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

رونمایی از مرقع مزین به «حدیث سلسله الذهب» در کتابخانه رضوی

تسنیم | استان‌ها | سه شنبه، 10 تیر 1404 - 20:12
دویست و چهل و نهمین برنامه سه شنبه های علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی، با محوریت رونمایی از مرقع نفیس «اربعین رضوی» مزین به حدیث «سلسله الذهب»، در کتابخانه مرکزی این آستان مقدس، برگزار شد.
حديث،رضوي،الذهب،سلسله،مرقع،آستان،احاديث،توحيد،خطي،قدس،رضا،ام ...

به گزارش خبرگزاری تسنیم از مشهد، به نقل از آستان نیوز، این مراسم رونمایی به مناسبت یادروز ورود حضرت رضا (ع) به نیشابور و نقل حدیث سلسله الذهب و با موضوع «تجلی ولایت در حدیث سلسله الذهب»، با حضور جمعی از مدیران، کارشناسان و محققان سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی، دهم تیرماه 1404، در تالار اندیشگاه رضوی کتابخانه مرکزی حرم مطهر رضوی، اجرا شد.
سیدرضا صداقت حسینی، کارشناس ارزشیابی و ثبت نسخ خطی مدیریت مخطوطات آستان قدس رضوی، در این مراسم بیان کرد: مرقع اربعین رضوی، از جمله مرقعات نفیس موجود در گنجینه رضوی است که شامل 40 حدیث از امام رضا (ع) از جمله حدیث سلسله الذهب، است.
وی با اشاره به اینکه احادیثی در موضوعاتی همچون ایمان، تقوی، ادب، رازداری و...، در این مرقع ارزشمند به چشم می‌خورد، در تعریف مرقع، گفت: مرقع، صفحات یا اوراقی است که توسط یک یا چند هنرمند خوشنویسی شده و در یک مجموعه، گردآوری شده است.
صداقت حسینی، ادامه داد: مرقع اربعین رضوی نیز توسط مصطفی مهدی‌زاده، از خوشنویسان کتابخانه آستان قدس رضوی به خط نستعلیق زیبا در سال‌های مختلف، نوشته شده است.همچنین این اثر به همت استاد هاشم ظریف تبریزیان، از دیگر هنرمندان این آستان مقدس، در سال 1368، نقاشی و تذهیب شده است.
وی افزود: در این مرقع، ابتدا متن عربی هر حدیث و سپس ترجمه فارسی آن، کتابت شده است.
همچنین در ادامه، اشعاری از علی باقرزاده متخلص به «بقا»، مرتبط با آن حدیث، نوشته شده است.
کارشناس ارزشیابی و ثبت نسخ خطی مدیریت مخطوطات آستان قدس رضوی با اشاره به وجود 10 اثر هنری از استاد مهدی‌زاده و 20 اثر هنری از استاد ظریف تبریزیان در گنجینه رضوی، تصریح کرد: در مجموع، 214 مرقع در کتابخانه مرکزی این آستان مقدس، نگهداری می‌شود.
در ادامه، محمد وفادار مرادی، محقق و کارشناس کتاب‌های خطی، اظهار کرد: حدیث شریف سلسله الذهب، بار معنایی، معرفتی، عرفانی و توحیدی بسیار عمیقی دارد.
همچنین این حدیث در یک نگاه کلی، فلسفه سیاسی، اجتماعی، اعتقادی و عرفانی وجود مقدس آقا علی بن موسی‌الرضا (ع)، است.
وی ضمن خوانش حدیث سلسله الذهب و بیان چگونگی روایت این حدیث در سفر امام رضا (ع) به نیشابور در پنجم ماه محرم سده 200 هجری قمری، به معرفی برخی از منابعی که این حدیث در آنها ذکر شده است، پرداخت.
وفادار مرادی، گفت: علاوه بر اینکه این حدیث شریف بر روی هنرمندان مختلف همچون خوشنویسان اثر گذاشته، در حوزه ادبیات نیز تأثیرگذار بوده است.
به طور مثال، از مشهورترین تأثیر ادبی این حدیث می‌توان به اولین مثنوی «هفت‌اورنگ» اثر جامی با عنوان «سلسله الذهب»، نام برد که بیان معرفت عارفانه توحید است.
وی در تبیین حدیث سلسله الذهب نیز بیان کرد: این حدیث چهار مدخل مهم اعم از حدیث قدسی، مبحث توحید، مبحث ولایت و مبحث امامت، را به روی ما می‌گشاید.
این محقق کتاب‌های خطی ادامه داد: حدیث سلسله الذهب، سخن الهی است که از طریق جبرئیل الهام شده است.
همچنین مشابه این حدیث امام رضا (ع)، در بین احادیث ما بسیار وجود دارد.
وی ضمن تعریف احادیث قدسی، تفاوت آنها با قرآن و ارائه آماری از این احادیث، افزود: علما و دانشمندان از قرن پنجم هجری تلاش کردند تا احادیث قدسی را جمع‌آوری کنند.
به طور مثال می‌توان به امام محمد غزالی، ابن عربی و...، اشاره کرد.
وفادار مرادی، با اشاره به اینکه توحید از جنبه‌های مختلف شامل کلامی، فلسفی و حکمتی و عرفانی بیان شده است، از برخی از علما و شاعران که در آثارشان به مقوله توحید پرداختند، نام برد.
انتهای پیام/282