جهان اسلام بداند که نگاه غرب به منطقه این است که هیچ کشور اسلامی نباید از اسرائیل قدرتمندتر شود؛ دیگر بازیگران باید مسیر خود را در میدان عمل مشخص کنند
یک کارشناس مسائل ترکیه گفت: جهان اسلام باید بداند که نگاه غرب به منطقه این است که هیچ کشور اسلامی نباید از اسرائیل قدرتمندتر شود؛ نه ایران، نه عربستان، نه ترکیه و نه حتی کشورهای کوچکتر همچون امارات یا قطر. هدف اصلی، حفظ برتری مطلق رژیم صهیونیستی در منطقه است؛ و هر کشوری که بخواهد از این قاعده عبور کند، با فشار و تهدید مواجه خواهد شد.

یک کارشناس مسائل ترکیه گفت: جهان اسلام باید بداند که نگاه غرب به منطقه این است که هیچ کشور اسلامی نباید از اسرائیل قدرتمندتر شود؛ نه ایران، نه عربستان، نه ترکیه و نه حتی کشورهای کوچکتر همچون امارات یا قطر.
هدف اصلی، حفظ برتری مطلق رژیم صهیونیستی در منطقه است؛ و هر کشوری که بخواهد از این قاعده عبور کند، با فشار و تهدید مواجه خواهد شد.
کد خبر: 721987 | ۱۴۰۴/۰۴/۱۰ ۱۶:۱۴:۵۹
لیلا پایدار- رضا عابدی گناباد کارشناس مسائل ترکیه در گفتوگو با خبرنگار اعتمادآنلاین در پاسخ به پرسشی پیرامون موضع ترکیه در قبال تنش اخیر میان ایران و رژیم صهیونیستی با رویکردی تحلیلی اظهار داشت: در جریان تجاوز نظامی گستردهای که علیه ایران طی ۱۲ روز شکل گرفت، برخی کشورهای منطقه مواضعی درخور و شایسته اتخاذ کردند.
کشورهایی مانند پاکستان و ترکیه، با موضعگیریهای آشکار در حمایت از ایران، نقش مثبتی ایفا کردند.
در مقابل اما ادعاهایی مطرح شد که برخی دیگر از دولتهای منطقهای مانند نهتنها از اتخاذ موضعی روشن خودداری کردند، بلکه نشانههایی از همکاری یا همراستایی با رژیم صهیونیستی و ایالات متحده در این حمله مشاهده شد؛ موضوعی که اکنون محل گمانهزنیها و تحلیلهای جدی در فضای سیاسی و رسانهای است.
وی افزود: آنچه در مورد ترکیه قابل توجه بود، صدور بیانیههای حمایتی، محکومکردن حمله به ایران و حتی ادعای مطلعساختن ایران چند ساعت پیش از آغاز حمله توسط وزیر خارجه ترکیه، آقای فیدان بود.
این مواضع رسانهای، در جای خود ارزشمند است و باید از آنها قدردانی کرد.
اما باید واقعبین بود؛ آنچه در حوزه سیاست بینالملل تعیینکننده است، عملکرد میدانی و عملی کشورهاست، نه صرفاً موضعگیریهای رسانهای.
عابدی گناباد همچنین اضافه کرد: نباید از یاد برد که بخشی از زمینههای همین جنگ اخیر، ریشه در سیاستهای گذشته ترکیه در منطقه دارد.
به عنوان مثال، این ترکیه بود که با طراحی و حمایت از گروههایی مانند جبهه النصره، در بحران سوریه نقشآفرینی کرد.
اگر دولت قانونی سوریه در آن مقطع سرنگون نمیشد، و اگر حمایتهای میدانی ترکیه از برخی گروههای مسلح نبود، امروز موقعیت راهبردی جبهه مقاومت در منطقه متفاوت بود و شاید اساساً چنین حملهای به ایران رخ نمیداد یا پاسخ به مراتب کوبندهتری ممکن بود.
آسمان سوریه اکنون عملاً در اختیار رژیم صهیونیستی و ایالات متحده است؛ بستر حمله به ایران، هم در بعد اطلاعاتی و هم موشکی، بهنوعی از همین فضا فراهم شدهاست.
او در ادامه با نگاهی فراگیر به تحولات منطقه تأکید کرد: از سال ۲۰۰۳، پس از سقوط حکومت صدام تلاشهایی برای دوقطبیسازی شیعه-سنی و ایجاد شکاف میان ایران و کشورهای عربی شکل گرفت.
اما به نظر من، جنگ ۱۲ روزه اخیر بسیاری از این خطکشیهای مصنوعی را از بین برد.
حمایت مردمی در کشورهای اسلامی، بهویژه در ترکیه و حتی در برخی کشورهای عربی که افکار عمومی نسبت به ایران موضع مثبتی نداشت، نشان داد که افکار عمومی جهان اسلام در مقابل رژیم صهیونیستی هنوز زنده، هوشیار و عدالتخواه است.
ما شاهد تظاهرات متعدد در ترکیه بودیم.
حتی برخی چهرههای سیاسی که پیشتر مواضعی ضدایرانی داشتند، این بار در کنار ایران ایستادند.
این واکنشهای مردمی نشانهای از تحول جدی در افکار عمومی منطقه است؛ تحولی که باید تقویت و هدایت شود.
عابدی گناباد در بخش دیگری از سخنان خود به ترکیه هشدار داد و گفت: مواضع رسانهای ترکیه، گرچه قابل دفاع و شایسته تقدیر است، اما باید در عمل نیز نمود پیدا کند.
اگر ترکیه در حمایت از ایران صادق است، باید با جدیت بیشتری با شبکههای موساد که در خاکش علیه ایران فعالیت میکنند، مقابله کند.
همچنین باید از ظرفیت دیپلماتیک و امنیتی خود برای مهار رفتارهای جمهوری آذربایجان بهره گیرد.
وی تصریح کرد: اسناد متعددی از فعالیتهای اطلاعاتی موساد در خاک ترکیه وجود دارد؛ حتی خود دولت ترکیه نیز در مواردی چند، جاسوسانی را شناسایی و بازداشت کرده است.
اگر این همکاریها ادامه پیدا کند و ترکیه در عمل اقدامی برای محدودسازی آن انجام ندهد، نمیتوان به صرف مواضع رسانهای دلخوش بود.
در پایان، عابدی گناباد خاطرنشان کرد: جهان اسلام باید بداند که نگاه غرب به منطقه این است که هیچ کشور اسلامی نباید از اسرائیل قدرتمندتر شود؛ نه ایران، نه عربستان، نه ترکیه و نه حتی کشورهای کوچکتر همچون امارات یا قطر.
هدف اصلی، حفظ برتری مطلق رژیم صهیونیستی در منطقه است؛ و هر کشوری که بخواهد از این قاعده عبور کند، با فشار و تهدید مواجه خواهد شد.
از این رو، ترکیه و سایر دولتهای منطقه اگر خواهان ثبات و عزت هستند، باید این معادله را درست تحلیل کرده و مسیر خود را در میدان عمل مشخص کنند.