قانون مجلس درباره صنعت پهپادی خلا مهمی را در کشور پر کرد
به گفته سردار طلایی نیک، طبق قانون اتباع خارجی در فرآیند ساخت و تولید و واردات و صادرات و همچنین به کارگیری و بهرهبرداری از پهپادها در ایران محروم شدند.

باشگاه خبرنگاران جوان؛ محمدحسین نیکخوی متین - سردار رضا طلایی نیک سخنگوی وزارت دفاع در گفتوگو با شبکه خبر درباره قانون ساماندهی پهپادهای غیر نظامی اظهار کرد: در هفته جاری مجلس شورای اسلامی بر اساس لایحه دولت قانون مهمی را برای ساماندهی مجموعه فرآیندهای وسایل مربوط به پهپادها تصویب کرد؛ که این قانون خلا بزرگی را در کشور پر میکند.
او افزود: درباره وسایل پرنده غیر نظامی با خلا قانونی در کشور مواجه بودیم و ساختار منسجمی هم برای سیاست گذاری و پیشبرد کارکردهای مفید و رو به گسترش پهپاد ها وجود نداشت.
سخنگوی وزارت دفاع گفت: پهپاد کارکردهای رو به گسترشی مثلا در حوزههای تفریح، ورزش، آب نگاری،کشاورزی، رسانه، اکتشاف معادن و ارتباطات و مدیریت بحران و خیلی موارد دیگر دارند.
پس کشور نیاز داشت قانون جامعی را برای توسعه صنعت،کسب و کار و بهره گیری مناسب از پهپادهای فناورانه داشته باشد.
طلایی نیک بیان کرد: پهپادها با وجود این قابلیتها آسیب پذیریهایی نیز در جهت امنیتی و ایمنی دارند که متاسفانه در جنگ تحمیلی ۱۲ روزه اخیر دیدیم که دشمن از این خلا عدم نظارت موثر حوزه پهپادی در کشور سو استفاده کرد.
یکی از ابزارهایی که دشمن صهیونی در داخل کشور استفاده کرد برای ضربه زدن به امنیت مردم و مناطق مسکونی و دانشمندان استفاده گسترده از پهپادهای غیر نظامی بود که با کاربرد نظامی و امنیتی از آن استفاده شد.
وی افزود: دشمن از قبل اینها را طراحی کرده بود و برای آن که نظام و قانونی مسلط بر صنعت برای به کار گیری پهپادهای غیر نظامی در کشور وجود نداشت.
این از دغدغههای بخشهای امنیتی و دفاعی و اجرایی کشور بود.
سخنگوی وزارت دفاع گفت: سپهبد شهید سردار باقری حدود سال ۱۴۰۲ این موضوع را به طور جد مطرح کردند و در دستور کار دستگاههای دفاعی کشور قرار گرفت و این منجر شد که با کمک بیست و یک مرجع قانونی و دولتی این لایحه تهیه شود و این لایحه که مجلس آن را تصویب کرد ۲۲ ماده و ۱۵ تبصره دارد و ۴۰ حکم مهم در قانون ساماندهی پهپاد ها در مجلس به تصویب رسید.
در اجرای این قانون ۱۴ دستگاه دولتی و قضایی و ۷ دستگاه امنیتی و دفاعی نقش خواهند داشت.
سردار طلایی نیک اظهار کرد:هدف اول این قانون آن است که از پهپادها به صورت مفید و در جهت رفع نیازها استفاده بهینه انجام شود و از طرف دیگر الزامات موثر برای تامین امنیت عمومی مردم و تامین امنیت کشور و رعایت استاندارد ایمنیها در چگونگی استفاده از پهپاد انجام شود.
این قانون دو بال دارد یک توسعه صنعت پهپاد و گسترش کسب و کار است و بال دوم هم اعمال نظارتهای موثر برای تامین امنیت و ایمنی پهپادها است.
سخنگوی وزارت دفاع ادامه داد:عرف این است که پهپادها تا ارتفاع ۵۰۰ متر در یک شعاع معین پرواز کنند و بالاتر از آن حریم هوایی کشور است و پرواز پهپاد در حریم هوایی کشور جرم انگاری شدهاست.
از این به بعد همه پهپادها یک سامانه رهگیری خواهند داشت ومشخص میشود که کجا هستند.
برای این که دشمن از این خلا اسنفاده کرد و در جهت نا امن کردن کشور از آن استفاد کرد.
طلایی نیک تاکید کرد: از این به بعد هر کس میخواهد پهپاد داشته باشد مانند خودرو باید شماره گذاری کند و سند مالکیت بگیرد و از سازمان هواپیمایی هم باید مجوز پروازی بگیرد.
آنها باید گواهینامه پرواز هم داشته باشد.
وی افزود: در بخش دوم قانون به تولید بومی پهپاد توجه کردیم.
تا کمتر به واردات نیاز داشته باشیم.
قرار شده است که معاونت علی ریاست جمهوری کارگروهی را تشکیل دهد و تعدادی از وزارت خانهها و آنهایی که نیاز به کاربری پهپادی دارند برای طراحی پهپادهای جدید و توسعه آن گام بردارند.در حوزه بهره برداری از پهپادها محور سازمان هواپیمایی کشوری است.
این سازمان درگاهی را ایجاد میکند که هر کس بخواهد پهپادی داشته باشد باید در آن سامانه درخواست مجوز کند.
سخنگوی وزارت دفاع گفت:همه پهپادها باید بیمه مسئولیت داشته باشند.
یعنی اگر ٖآسیب بزنند باید بیمه شده باشد تا جبران خسارات شود که این هم از الزامات قانونی شده است.
سردار طلایی نیک در انتها گفت: طبق قانون اتباع خارجی در فرآیند ساخت و تولید و واردات و صادرات و به کارگیری و بهره برداری از پهپاد در ایران محروم شدند؛ و همچنین اگر در مناطق حساس و مهم کشور اگر پهپاد غیر نظامی به صورت غیر مجاز پرواز کند توبیخ میشود و در این زمینه جرم انگاری هم شده است.