امام حسین(ع) با خون خود انگارههای جعلی دشمن را باطل کرد - تسنیم
رئیس بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی گفت: امام حسین(ع) با خون خود و یاران باوفایشان در واقعه عاشورا انگاره های جعلی دشمن را باطل کرد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از مشهد به نقل از آستان نیوز، احد فرامرزقراملکی، در اولین جلسه از سلسلهنشستهای بینالمللی «گفتمان عاشورا و زیارت در آیینه پژوهش»که با موضوع «کارکرد جنگ انگارهای در واقعه عاشورا» و با همکاری معاونت امور بینالملل آستان قدس رضوی و بنیاد پژوهشهای اسلامی، برگزار شد، به تحلیل یکی از خطبههای کلیدی نهجالبلاغه و ریشههای تاریخی «جنگ انگارهها» در عاشورا، پرداخت.
عبرتهای فراموششده در خطبهای تاریخی
وی در ابتدای سخنان خود، با اشاره به خطبه 16 نهجالبلاغه که امام علی(ع) پس از بیعت مردم ایراد فرمودند، گفت: این خطبه که در روضه کافی نیز نقل شده، حاوی هشدارهایی عمیق نسبت به آینده امت اسلامی است.
رئیس بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی افزود: تعبیر «ذِمَّتِی بِمَا أَقُولُ رَهِینَةٌ وَ أَنَا بِهِ زَعِیمٌ...»، «آنچه مىگویم بر عهده من است و من خود ضامن آن هستم.
آن کس که حوادث عبرت آموز روزگار را به چشم ببیند و از آن پند پذیرد، پرهیزگاریش او را از آلوده شدن به کارهاى شبهه ناک باز میدارد» که در آغاز خطبه آمده است به معنای آن است که امام علی(ع) آبروی خود را گروی سخنان پیش رو میداند؛ جملهای که اهمیت و عمق کلام ایشان را، نشان میدهد.
تقوا بدون بصیرت، کارآمد نیست
قراملکی، ادامه داد: امام علی(ع) در این خطبه، عبرتها را «صریح» و آشکار معرفی کرده و تأکید میفرمایند: «کسی که از حوادث گذشته پند بگیرد، تقوا او را از افتادن در ورطه شبهات، بازمیدارد».
همچنین هشدار میدهند که در زمانهای خاص، حتی تقوا نیز کارآمد نخواهد بود، مگر آنکه بابصیرت تاریخی و شناخت عبرتها، همراه باشد.
گوساله زرینِ معاویه؛ انگارهای بهجای واقعیت
به گفته استاد دانشگاه تهران، معاویه همچون سامری، گوسالهای زرین ساخت که این گوساله نه از طلا، بلکه از پیروزیهای نظامی و صلحهای سیاسی بود.
فتوحات شام، صلح با امام حسن(ع) و دیگر دستاوردهای ظاهری، همان گوساله سحرآمیزی بود که مردم را فریفت.
وی تصریح کرد: در عاشورا دو جنگ در جریان بود، یکی جنگ شمشیرها و نیزهها که جنگی ظاهری و نابرابر بود و دیگری جنگ انگارهها که از زمان معاویه آغاز شده و در روز عاشورا، به اوج رسید.
پایان سحر سامری با خون حسین (ع)
قراملکی تأکید کرد: امام حسین (ع) و یاران با وفای ایشان، با خون خود انگارههای جعلی دشمن را ابطال کردند.
عاشورا نقطه پایانی بر سِحر سامری امت بود؛ چراکه دیگر هیچ انگارهای، نمیتوانست جای حقیقت روشن را بگیرد.
رئیس بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی خاطرنشان کرد: این تحلیل، عاشورا را نه صرفاً یک حادثه تاریخی، بلکه عرصه نبرد عمیق شناختی میان تصویرهای دروغین و حقیقت خونین، معرفی میکند.
انتهای پیام/282