چالش در تأمین صفحات خورشیدی؛ اعتبارات لازم را نمیدهند؟
کشور ما پتاسیل زیادی برای توسعه نیروگاه های خورشیدی دارد و باید برای ارائه تسهیلات و اعطای اعتبار تدابیر جدی در نظر گرفته شود چرا که علاوه بر جبران ناترازی می تواند راه دوم تامین برق باشد.

به گزارش خبرنگار مهر، حملات وحشیانه رژیم صهیونیستی در طول جنگ ۱۲ روزه اخیر، زیرساختهای برق و انرژی همواره یکی از محورهای تهدیدات رژیم صهیونی بود، حتی عباس علیآبادی، وزیر نیرو طی این مدت بارها بر لزوم حفظ آرامش مردم تاکید و از برطرف شدن اقدامات خرابکارانه صهیونیستها توسط کادر فنی وزارت نیرو خبر داد.
اما اکنون سوالی ک وجود دارد آنکه آیا در صورت بروز حادثهای برای شبکه برق راهکار دیگری برای تأمین برق وجود دارد؟
البته وزیر نیرو به این سوال پاسخ داد و روز گذشته از امکان نصب نیروگاههای ۵ کیلوواتی در پشت بام منازل خبر داد و گفت: در هفته پیش رو پروژهای را معرفی خواهیم کرد تا مردم بتوانند با نصب واحدهای نیروگاهی ۵ کیلوواتی در پشت بام منازل خود تولید و تأمین برق داشته باشند.
بیراهه ای به نام وابستگی تک حاملی
ایران به عنوان دارنده دومین ذخایر گازی جهان شناخته میشود و متأسفانه بیش از ۸۰ درصد تولید برق کشور وابسته به گاز است.
شوربختانه نباید از یاد برد سبد تولید برق کشور از تنوع چندانی برخوردار نیست که این امر معایب بسیاری را نمایان میکند چرا که وابستگی بالا به یک منبع، کشور را از لحاظ پدافندی آسیبپذیر میکند.
بیشترین میزان استخراج گاز از میدان گازی پارس جنوبی است میدان گازی که اغلب چاههای آن نیمه دوم عمر خود را آغاز کردهاند
نباید از یاد برد، بیشترین میزان استخراج گاز از میدان گازی پارس جنوبی است میدان گازی که اغلب چاههای آن نیمه دوم عمر خود را آغاز کردهاند و با توجه به اینکه پالایشگاههای این میدان گازی حدود ۳۰۰ کیلومتر مربع مساحت دارد که در صورت آسیب، کشور در زمینهی استخراج گاز و تولید برق با چالشهای جدی دست و پنجه نرم میکند چرا که بروز یک مشکل در بخش گاز به معنای توقف تولید برق تلقی میشود علاوه بر آن باید در نظر داشت که منابع گازی ما روزی به پایان میرسند و در نتیجه آیندگان نیز از این نعمت بسیار ارزشمند خدادادی محروم خواهند شد.
انرژی تجدید پذیر بهترین جایگزین سوختهای فسیلی
در جای جای همچنان سوختهای فسیلی مشتریان خود را دارند البته کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه در کنار استفاده از سوختهای فسیلی به سراغ انرژیهای تجدید پذیر رفته اند و سبد سوختی کشور خود را متنوع کردهاند.
یکی از انرژیهای تجدیدپذیر رایج، انرژی خورشیدی است که در حال حاضر کشورهای متعددی از این منبع پایدار و در دسترس استفاده میکنند.
با این حال کشور ما با وجود آنکه ظرفیت مناسبی برای توسعه انرژیهای تجدیدپذیر دارد تنها ظرفیت یک درصد تولید برق شبکه برق کشور را بردوش میکشد در حالی که میانگین جهانی آن نزدیک به ۱۰ درصد میشود.
ضمن آنکه نباید از یاد برد که بر اساس آنچه کارشناسان امر میگویند کشور ایران ظرفیت تولید ۶۰ هزار مگاوات برق لحظهای را از طریق انرژی خورشیدی دارد که این امر میتواند بر ناترازی ۲۰ هزار مگاواتی برق کمک کند.
در همین راستا رضا ناصری، کارشناس انرژی به خبرنگار مهر گفته بود: پنلهای فتوولتائیک میتوانند در بام منازل، مدارس، مراکز درمانی و روستاها نصب شوند.
چنین استقراری، هدف قرار دادن همه تولیدکنندگان برق را برای دشمن را غیرممکن میکند.
از نظر نظامی، این همان مفهوم پراکندگی داراییهای حیاتی برای افزایش بقا تحت هر نوع حمله است.
نصب درست پنلها میتواند نیاز به سوخت و ظرفیت ذخیرهسازی را در شرایط بحران تا نصف کاهش دهد.
وی با تأکید بر اینکه علاوه بر بحث پدافند غیرعامل، برق خورشیدی میتواند اوج بار مصرف روز را پوشش دهد، اضافه کرده بود: مناطق ایران، مصرف اوج به ساعات ظهر تا عصر میرسد که همان زمان بیشینه تابش خورشید است.
نصب درست پنلها میتواند نیاز به سوخت و ظرفیت ذخیرهسازی را در شرایط بحران تا نصف کاهش دهد.
این کارشناس انرژی همچنین تأکید کرده بود که افزایش تابآوری یعنی کاهش آسیبپذیری.
هر خانهای که برق خورشیدی داشته باشد، خودکفا و حتی قابل کمکرسانی به همسایگان است.
درنتیجه چارهی حل مشکل ناترازی برق، روی آوردن به استفادهی بیشتر از این انرژی پاک، ایمن، در دسترس و پایدار خدادادی است.
ارائه تسهیلات برای نیروگاههای بامی
البته پیش از این هم محسن طرز طلب معاون وزیر نیرو و رئیس سازمان انرژیهای تجدیدپذیر در گفتگو با خبرنگار مهر در رابطه با اقدامات انجام شده برای تسهیلات ویژه مشتریان نیروگاههای بامی گفت: در حال مکالمه با چند بانکی برای استفاده از منابع بانکی هستیم.
وزیر نیرو: در هفته پیش رو پروژهای را معرفی خواهیم کرد تا مردم بتوانند با نصب واحدهای نیروگاهی ۵ کیلوواتی در پشت بام منازل خود تولید و تأمین برق داشته باشند.
وی ادامه داد: در کنار این موضوع ما کمک میکنیم اجناس با قیمت پایین وارد کشور کرده و یا تجهیزات مورد نیاز را از تولید کنندگان خریداری کنیم و در دو سه هفته آینده پلتفرم سامانه طراحی شده برای شهروندان شرایطی را فراهم کنیم که برای خانههای خود تجهیزات خریداری، نصب و استفاده کنند.
به گفته طرز طلب پیش بینی میکنیم تسهیلات بانکی و امکان استفاده از نیروگاههای بامی مورد استقبال شهروندان قرار گیرد.
حالا به نظر میرسد این طرح به نتیجه رسیده باشد، چرا که عباس علی آبادی وزیر نیرو روز گذشته از امکان نصب نیروگاههای ۵ کیلوواتی در پشت بام منازل خبر داد و گفت: در هفته پیش رو پروژهای را معرفی خواهیم کرد تا مردم بتوانند با نصب واحدهای نیروگاهی ۵ کیلوواتی در پشت بام منازل خود تولید و تأمین برق داشته باشند.
مسئولین زمینهی واردات صفحات خورشیدی را فراهم کنند
یکی از اقدامات مهم دولت، هموار کردن مسیر واردات صفحات خورشیدی توسط بخش خصوصی است تا هر چه سریعتر این صفحات در اختیار مردم قرار بگیرند.
این اقدام دولت با توجه به شرایط جنگی حساسی که کشور با آن روبرو شده است، از اولویت بالایی برخوردار است.
یکی دیگر از اقداماتی که دولت چهاردهم در راستای توسعه پنلهای خورشیدی در کشور انجام داد، انعقاد قرارداد واردات پنل خورشیدی از کشور چین بوده است.
در این راستا ساخت تعدادی نیروگاه دولتی به ظرفیت ۵۰۰۰ مگاوات در کشور و واردات ۲۰۰۰ مگاوات تجهیزات خورشیدی را هدفگذاری کرده است.
البته محل تأمین اعتبارهای لازم برای واردات به این مقدار، از محل صندوق توسعهی ملی قید شده است که آنطور که باید و شاید مورد توجه قرار نگرفته است.
بر اساس این گزارش با توجه به اهمیت توسعه نیروگاههای خورشیدی انتظار میرود با شرایط جدید به وجود آمده و افزایش نیاز کشور به این حوزه، این میزان اعتبار هر چه سریعتر تأمین شود تا با واردات سریع و درنتیجه بهرهبرداری و واگذاری سریع به مردم، مشکل ناترازی در برق تا حد نسبتاً قابل قبولی رفع شود.