نقش انرژی هستهای در بخش کشاورزی با توجه به تغییرات اقلیمی
رئیس مؤسسه تحقیقات پنبه گفت: یکی از راهکارهای افزایش بهرهوری استفاده از فناوری صلحآمیز هستهای در معرفی ارقام با عملکرد و کیفیت بالا در راستای تغییرات اقلیمی است.

به گزارش خبرگزاری مهر، قربان قربانی، رئیس مؤسسه تحقیقات پنبه کشور در راستای تبیین نقش انرژی هستهای در بخش کشاورزی گفت: یکی از مأموریتهای اصلی وزارت جهاد کشاورزی تأمین امنیت غذایی است که با توجه به کمبود آب و تغییرات اقلیمی، چارهای جز افزایش بهرهوری تولید نداریم.
وی افزود: یکی از راهکارهای افزایش بهرهوری استفاده از فناوری صلحآمیز هستهای در معرفی ارقام با عملکرد و کیفیت بالا در راستای تغییرات اقلیمی است.
رئیس مؤسسه تحقیقات پنبه کشور اضافه کرد: فعالیتهای تحقیقاتی در راستای استفاده صلحآمیز از فناوری هستهای در کشاورزی از سال ۱۳۵۳ آغاز شد که هدف اصلی آن بهبود خصوصیات کمی و کیفی خاک، آب و تولیدات زراعی، باغی و دامی است.
وی ادامه داد: ویژگی اصلی برای استفاده از مواد هستهای در کشاورزی، بی ضرر بودن آن برای بدن انسان علیرغم نتایج مطلوبی که به همراه دارد، است.
قربانی در ادامه بیان کرد: از کاربردهای فناوری هستهای میتوان به نقش آن در اصلاح ارقام، ضدعفونی کردن، اندازهگیری فرسایش خاک، تعیین نوع، میزان و تجمع عناصر غذایی نیتروژن، فسفر و کربن در گیاه و خاک با استفاده از ایزوتوپهای N۱۵، P۳۲ وC۱۴، نمک زدایی آب شور دریا و آبهای شور زیر زمینی، تعیین رطوبت حجمی خاک با استفاده از نوترون متر برای برنامهریزی درست آبیاری، عقیم کردن حشرات و مبارزه با آفات انباری و نیز نگهداری فرآوردههای کشاورزی با استفاده از پرتودهی، تعیین زمان پایداری و بقایای سم در گیاه اشاره کرد.
رئیس مؤسسه تحقیقات پنبه کشور تصریح کرد: یکی از کاربردهای اثر بخش فناوری هستهای در اصلاح ارقام زراعی و باغی است که با پرتودهی گیاهان دچار جهش ژنتیکی میشوند.
نوع و مقدار پرتو، زمان تابش، نوع بافت و شرایط محیطی بر جهش گیاهان تأثیرگذار است که منجر به معرفی ارقام پرمحصول، زودرس، مقاوم به تنشهای شوری، خشکی، سرما وریزش و نیز آفات و بیماریها میگردد.
وی گفت: خوشبختانه همکاری خوبی بین سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی و پژوهشکده کشاورزی هستهای وجود دارد که منجر به معرفی ارقام گندم، جو، برنج، سویا، کلزا، نارنگی و پنبه شده است.
قربانی در پایان عنوان کرد: مؤسسه تحقیقات پنبه کشور در سال ۱۳۹۷ دو رقم پنبه پرتو و تابان و در سال ۱۴۰۳ دو رقم جهش و فخر را با کمک پژوهشکده کشاورزی هستهای معرفی و تجاری سازی کرده که دارای عملکرد بیشتر به میزان ۸۰۰ کیلوگرم در هکتار، خصوصیات کیفی الیاف بهتر، طول دوره رشد کمتر، صرفهجویی در مصرف آب، کاهش هزینههای تولید به دلیل زودرس شدن است که در نهایت افزایش بهرهوری را به دنبال دارد.