سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

گیلاس قزوین کم‌بار شد - تسنیم

تسنیم | استان‌ها | چهارشنبه، 21 خرداد 1404 - 16:13
در حالی که فصل برداشت گیلاس در باغ های استان قزوین آغاز شده است، سرمازدگی و نوسانات دمایی به چالشی جدی برای کشاورزان این محصول تبدیل شده است.
گيلاس،قزوين،استان،توليد،محصول،كاهش،باغداران،هكتار،برداشت،عمل ...

محمد پیله‌فروش، مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم از آغاز برداشت گیلاس در این استان خبر داد و گفت: برداشت گیلاس از باغات قزوین به‌طور رسمی آغاز شده است و امسال سطحی معادل 7 هزار و 50 هکتار زیر کشت این محصول قرار دارد که از این میزان، 6400 هکتار بارور و 650 هکتار غیربارور است.
اما پیله‌فروش خبر خوبی برای کشاورزان نداشت و ادامه داد: متأسفانه به‌دلیل سرمازدگی و نوسانات شدید دمایی در اواخر زمستان و اوایل بهار، میزان تولید گیلاس با کاهش چشمگیری مواجه شده است، این موضوع نه‌تنها عملکرد باغداران را پایین آورده است، بلکه سودآوری را نیز تهدید می‌کند.
وی درباره عملکرد محصول توضیح داد: میانگین عملکرد گیلاس در استان، در شرایط معمول حدود 11 هزار و 500 کیلوگرم در هر هکتار است؛ اما امسال پیش‌بینی می‌کنیم این عدد کاهش چشمگیری داشته باشد.
پیله‌فروش در ادامه منطقه اصلی تولید گیلاس در استان قزوین را معرفی کرد و گفت: بیش از 80 درصد گیلاس استان از منطقه الموت برداشت می‌شود، مناطق شاخصی مثل رجایی‌دشت، قسطین‌رود، کتکان، هریف، درگ، سیمیار، تنوره و خشکچال نه‌تنها از نظر کمّیت بلکه از نظر کیفیت نیز محصول ممتاز تولید می‌کنند.
وی افزود: مناطق سردسیرتر، هرچند موجب بالا رفتن کیفیت و طعم گیلاس می‌شوند، اما در سال‌هایی مانند امسال، عامل اصلی سرمازدگی شکوفه‌ها بوده‌اند.
تغییرات غیرقابل پیش‌بینی دما باعث شده است بخشی از باردهی درختان از بین برود.
جایگاه قزوین در تولید گیلاس کشور
استان قزوین طی یک دهه گذشته همواره یکی از قطب‌های اصلی تولید گیلاس در کشور بوده است.
این استان با میانگین تولید 35 تا 40 هزار تن در سال، همواره رتبه نخست تولید گیلاس را بین استان‌ها داشته است و از لحاظ سطح زیر کشت، پس از استان تهران، در جایگاه دوم قرار دارد.
این جایگاه در حالی حفظ شده که بخش بزرگی از باغات گیلاس کشور در سال‌های اخیر به‌دلیل تغییرات اقلیمی یا خشکسالی، دچار کاهش سطح یا عملکرد شده‌اند.
پیامدهای اقتصادی کاهش تولید
کاهش تولید گیلاس در استان قزوین نه‌تنها به زیان باغداران است، بلکه در بازار مصرف و قیمت‌گذاری نیز تأثیرگذار خواهد بود.
در سال‌های گذشته، بخشی از محصول گیلاس قزوین به‌صورت تازه‌خوری به تهران و سایر کلانشهرها فرستاده و بخش دیگر نیز وارد صنایع تبدیلی می‌شد.
اما امسال، هم باغداران نگران فروش محصول با قیمت پایین هستند و هم نگرانی‌هایی درباره واردات بی‌رویه میوه یا اشباع بازار از محصول خارجی وجود دارد.
برداشت گیلاس در قزوین آغاز شده، اما این آغاز، با طعم تلخ کاهش محصول همراه است.
از یک‌سو باغداران در الموت و مناطق سردسیر با خسارت مواجه شده‌اند و از سوی دیگر بازار نیز در هاله‌ای از ابهام قرار دارد.
به‌نظر می‌رسد، علاوه بر حمایت‌های بیمه‌ای، برنامه‌ریزی برای صادرات، صنایع تبدیلی، بسته‌بندی حرفه‌ای و بازاررسانی هوشمند، از اولویت‌هایی باشد که آینده باغداران گیلاس قزوین را تضمین خواهد کرد.
انتهای پیام/