سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

میان علم و عمل؛ رمز موفقیت وزارت اقتصاد چیست؟

مهر | اقتصادی | سه شنبه، 20 خرداد 1404 - 12:00
وزیر اقتصاد باید کسی باشد که ضمن برخورداری از دیدگاه تحلیلی نسبت به مسائل کلان، قدرت عبور دادن سیاست‌های خود از سدهای اجرایی و هماهنگ‌سازی میان دستگاه‌ها را هم داشته باشد.
اقتصاد،علمي،اقتصادي،كشور،رجايي،كلان،اجرايي،تحليلي،تعامل،پژوه ...

هادی رجایی اقتصاددان و استاد سیاستگذاری اقتصادی در گفتگو با خبرنگار مهر می‌گوید انتخاب وزیر اقتصاد در شرایطی که نشانه‌های بحران اقتصادی همه‌جانبه، از نرخ دو رقمی تورم تا کندی رشد تولید و ضعف سرمایه‌گذاری، در اقتصاد کشور دیده می‌شود، بیش از هر زمان نیازمند دقت و توجه کارشناسی است.
رجایی با اشاره به وضعیت خطیر اقتصاد کشور می‌گوید: «این روزها، اقتصاد ایران بیش از هر چیز با بی‌اعتمادی اقتصادی، بحران سیاست‌گذاری پیاپی و نبود انسجام در اجرای برنامه‌ها دست و پنجه نرم می‌کند.
حل این مشکلات نیازمند مدیری است که بتواند علاوه بر داشتن بینش علمی و سیستمی، در فضای واقعی اقتصاد ایران تعامل مؤثر برقرار کند و راهکارهایی برگرفته از زیست‌بوم اقتصاد داخلی به اجرا بگذارد.»
او اضافه می‌کند: «وزیر اقتصاد باید کسی باشد که ضمن برخورداری از دیدگاه تحلیلی نسبت به مسائل کلان، قدرت عبور دادن سیاست‌های خود از سدهای اجرایی و هماهنگ‌سازی میان دستگاه‌ها را هم داشته باشد.
این ترکیب علمی و اجرایی است که می‌تواند برای شرایط خاص کنونی کشور راهگشا باشد.»
رجایی درباره معیارها و گزینه‌های مطرح برای تصدی وزارت اقتصاد خاطرنشان می‌کند: «در میان اسامی مطرح این روزها، برخی چهره‌های علمی تازه‌نفس حضور دارند که عمدتاً سابقه دانشگاهی و حضور در پروژه‌های پژوهشی و سیاست‌گذاری را دارند.
نمونه بارز آن دکتر سیدعلی مدنی‌زاده است که سال‌ها در حوزه برنامه‌ریزی اقتصادی و مطالعات کلان نقش‌آفرینی کرده‌اند.
شاید این سابقه علمی و پژوهشی بتواند نگاه نویی به ساختار سیاست‌گذاری اقتصادی وارد کند.»
او البته ادامه می‌دهد: «باید تأکید شود که موفقیت در وزارت اقتصاد علاوه بر توان تحلیلی، به مهارت اجرایی و قدرت تعامل با بدنه دولت و سایر ذینفعان هم وابسته است.
سابقه فعالیت‌های مدنی‌زاده در برخی پروژه‌های مطالعاتی کلان، نشان می‌دهد که ایشان با فضای سیاست‌گذاری کلان کشور آشناست و نسبت به مسائل ساختاری و اقتضائات داخلی دیدگاه‌هایی مبتنی بر شواهد ارائه داده است.
بااینحال، پیوند نظریه و اجرا همیشه نقطه چالش برای مدیران علمی بوده و در این جایگاه حیاتی است.»
رجایی در جمع‌بندی صحبت‌های خود بیان می‌کند: «انتخاب وزیر اقتصاد در این مقطع تاریخی باید مبتنی بر ترکیبی از دانش تخصصی روز، شناخت فضای واقعی کشور و تجربه راهبری اجرایی باشد.
اگر نامزدهای علمی و پژوهشی مانند دکتر مدنی‌زاده بتوانند توان تحلیلی خود را با تلاش برای ایجاد تعامل ساختاری و قابلیت اجرا همراه کنند، بخشی از مسیر بازسازی اعتماد و اصلاحات اقتصادی هموار خواهد شد.
ولی آنچه کلیدی است، آمادگی برای مواجهه با مسائل پیچیده اجرای سیاست‌ها و پاسخگویی به اقتضائات اجتماعی اقتصاد ایران است.»