رویترز: شروط پوتین برای صلح با اوکراین
منابع آگاه روسی اعلام کردند که رئیس جمهور روسیه چند مورد را به عنوان شروط موافقت با پایان دادن به جنگ در اوکراین مطرح خواهد کرد.

باشگاه خبرنگاران جوان؛ مریم حسینی - به گفته سه منبع روسی آگاه از مذاکرات، شروط ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه برای پایان دادن به جنگ در اوکراین شامل درخواستی است که رهبران غربی کتباً متعهد شوند گسترش ناتو به سمت شرق را متوقف کرده و بخشی از تحریمهای روسیه را لغو کنند.
دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا بارها گفته است که میخواهد به این درگیری اروپا پایان دهد.
او روز سهشنبه هشدار داد که رئیس جمهور روسیه با امتناع از شرکت در مذاکرات آتشبس با کییف، در حالی که نیروهایش در میدان نبرد پیشرفتهایی داشتهاند، "با آتش بازی میکند".
پوتین پس از صحبت بیش از دو ساعته با ترامپ در هفته گذشته، گفت که موافقت کرده است با اوکراین روی تفاهمنامهای همکاری کند که خطوط کلی یک توافق صلح از جمله زمانبندی آتشبس را تعیین میکند.
روسیه میگوید در حال حاضر در حال تهیه نسخه خود از این تفاهمنامه است و نمیتواند تخمین بزند که این کار چقدر طول خواهد کشید.
کییف و دولتهای اروپایی، مسکو را به پیشروی نیروهایش در شرق اوکراین متهم کردهاند.
یک منبع ارشد روسی که از رایزنی های مقامات ارشد کرملین آگاه است و نخواست نامش فاش شود، گفت: «پوتین آماده صلح است، اما نه به هر قیمتی.»
سه منبع روسی گفتند که پوتین خواهان تعهد «کتبی» از سوی قدرتهای بزرگ غربی مبنی بر عدم گسترش اتحاد ناتو به رهبری ایالات متحده به سمت شرق است - که به طور خلاصه به معنای رد رسمی عضویت اوکراین، گرجستان و مولداوی و دیگر جمهوریهای شوروی سابق است.
این سه منبع گفتند که روسیه همچنین خواهان بیطرفی اوکراین، لغو برخی از تحریمهای غرب، حل و فصل مسئله داراییهای حاکمیتی مسدود شده روسیه در غرب و حفاظت از روس زبانان در اوکراین است.
منبع اول گفت که اگر پوتین متوجه شود که قادر به دستیابی به توافق صلح با شرایط خودش نیست، با پیروزیهای نظامی به اوکراینیها و اروپاییها نشان خواهد داد که «صلح فردا حتی دردناکتر خواهد بود».
پوتین و مقامات روسی بارها گفتهاند که هرگونه توافق صلح باید به «ریشههای» این درگیری بپردازد - اصطلاح روسی برای مسئله گسترش ناتو و حمایت غرب از اوکراین.
کییف بارها گفته است که نباید به روسیه در مورد آرمانهایش برای پیوستن به اتحاد ناتو حق وتو داده شود.
اوکراین میگوید که به غرب نیاز دارد تا تضمین امنیتی قوی و محکمی برای جلوگیری از هرگونه حمله آینده روسیه به آن بدهد.
ناتو همچنین در گذشته گفته است که سیاست «درهای باز» خود را صرفاً به دلیل درخواست مسکو تغییر نخواهد داد.
پوتین پس از هشت سال جنگ در شرق اوکراین بین جداییطلبان تحت حمایت روسیه و نیروهای اوکراینی، در فوریه ۲۰۲۲ دستور اعزام دهها هزار نیرو به اوکراین را صادر کرد.
روسیه در حال حاضر کمی کمتر از یک پنجم این کشور را کنترل میکند.
اگرچه پیشرویهای روسیه در طول سال گذشته سرعت گرفته است، اما این جنگ از نظر تلفات و هزینههای نظامی برای روسیه و اوکراین هزینههای سنگینی دارد.
رویترز در ژانویه گزارش داد که پوتین نگران اختلالات اقتصادی در اقتصاد زمان جنگ روسیه، در بحبوحه کمبود نیروی کار و نرخ بهره بالا برای مهار تورم است.
قیمت نفت، که پایه اقتصاد روسیه است، امسال به طور پیوسته کاهش یافته است.
ترامپ که به داشتن روابط دوستانه با پوتین افتخار میکند و ابراز عقیده کرده است که رهبر روسیه خواهان صلح است، هشدار داده است که اگر مسکو تلاشها برای یافتن راهحل را به تأخیر بیندازد، واشنگتن میتواند تحریمهای بیشتری اعمال کند.
ترامپ روز یکشنبه در رسانههای اجتماعی اظهار داشت که پوتین با حمله هوایی گسترده به اوکراین در هفته گذشته "کاملاً دیوانه شده است".
رهبران اروپای غربی بارها مدعی شده اند که اگر روسیه در جنگ اوکراین پیروز شود، میتواند روزی به خود ناتو حمله کند - اقدامی که باعث جنگ جهانی خواهد شد.
روسیه چنین ادعاهایی را بیاساس رد میکند، اما همچنین هشدار داده است که جنگ در اوکراین میتواند به یک درگیری گستردهتر تبدیل شود.
منبع: رویترز