افزایش سرمایهگذاری انرژیهای تجدیدپذیر راهکار کاهش ناترازی
زنجان-عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی گفت: افزایش سرمایهگذاری برای استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر و مدیریت هوشمند انرژی راهکاری برای کاهش ناترازی انرژی است.

به گزارش خبرنگار مهر، نادر عباسی بعد از ظهر چهارشنبه در نشست تخصصی ناتراژی انرژی برق در استان اظهار کرد: بومشناسی علمی است که روابط متقابل بین موجودات زنده و محیط زیست شان را بررسی میکند و توازن در این سیستمها نقش اساسی در حفظ حیات دارد.
وی ابراز کرد: مؤلفههای کلیدی توازن در طبیعت شامل چرخههای زیست محیطی مثل چرخه آب، چرخه نیتروژن و چرخه کربن است که این چرخهها تضمین میکنند که منابع محدود بین موجودات مختلف تقسیم و بازیافت میشود.
عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، زنجیره غذایی و شبکههای غذایی را دیگر مؤلفه توازن طبیعت عنوان کرد و گفت: زنجیره غذایی مسیر انرژی از تولید کننده (گیاه) به مصرف کنندگان گیاه خواره گوشت خوار بوده و شبکه غذایی چند زنجیره در هم تنیده است که تعاملات پیچیدهتری را نشان میدهد و اگر یک گونه مثلاً شکارچی نابود شود ممکن است کل اکوسیستم دچار آشفتگی شود.
وی با اشاره به اینکه مفهوم اکوسیستم پایدار سومین مؤلفه توازن طبیعی است، افزود: اکوسیستم زمانی پایدار است که تولیدکنندهها (گیاهان) به اندازه کافی انرژی تولید کنند و مصرفکنندهها تعادل جمعیتی داشته باشند و تجزیهکنندهها (قارچها باکتریها) مواد مرده را به محیط بازگردانند.
عباسی در مورد مفهوم ناترازی ادامه داد: در تعریف کلی حالتی که در آن اجزا نیروها یا عوامل به صورت نابرابر، نامتناسب یا نامتوازن هستند که باعث بر هم خوردن پایداری یا هماهنگی میشود به عبارتی دیگر تعادل بین اجزا یا نیروها برقرار نیست و یک سمت یا عنصر بر دیگری برتری دارد یا کمتر است.
وی وابستگی زیاد به سوختهای فسیلی نبود و نوع در منابع انرژی و عدم توسعه انرژیهای تجدید پذیر، تغییرات اقلیمی و افزایش دما، کاهش بارندگی و نیاز بیشتر به انرژی برای آبیاری و سرمایش، افزایش تقاضا فشار بر شبکه برق، رشد جمعیت، گسترش صنایع و استفاده بیش از ظرفیت شبکه برق و عدم بهینه سازی مصرف استفاده بی رویه از انرژی در بخشهای مختلف بدون مدیریت پایدار را از علل ناترازی برشمرد.
عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی ادامه داد: هدر رفت انرژی در شبکه توزیع، مدیریت نادرست منابع و سیاستهای مصرف، مدیریت ناکارآمد منابع انرژی و عدم سرمایه گذاری در زیرساختهای نوین و وابستگی به منابع سنتی و قاچاق گسترده سوخت و مصرف خارج از مدار از دیگر عوامل ناترازی است.
وی به راهکارهای پیشنهادی کاهش ناترازی اشاره کرد و گفت: افزایش سرمایه گذاری برای استفاده از انرژیهای تجدید پذیر و توسعه پنلهای خورشیدی و توربینهای بادی برای کاهش وابستگی به سوختهای فسیلی و مدیریت هوشمند انرژی، استفاده از سیستمهای کنترل هوشمند برای تنظیم مصرف برق و کاهش اتلاف انرژی، اصلاح سیاستهای انرژی با حمایت دولت از بخش خصوصی برای سرمایه گذاری در فناوریهای پایدار و کاهش وابستگی به برق از جمله این موارد است.
عباسی اصلاح سیاستهای یارانهای با کاهش یارانههای انرژی برای جلوگیری از مصرف بی رویه و قاچاق سوخت، بهبود زیرساختهای انرژی با نوسازی نیروگاهها و استفاده از فناوریهای بهرهور برای افزایش تولید برق و گاز و بهینه سازی مصرف انرژی با استفاده از فناوریهای کم مصرف ماند پمپهای کارآمد و سیستمهای آبیاری هوشمند را از دیگر راهکارها دانست.