خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

پنجشنبه، 08 خرداد 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

تعامل تازه دیپلماتیک؛ چرخش آرام هند در قبال طالبان

تسنیم | بین‌الملل | چهارشنبه، 07 خرداد 1404 - 12:53
شورای امور جهانی هند در تحلیلی، تماس تلفنی اخیر میان وزیر خارجه این کشور و وزیر خارجه حکومت طالبان را نشانه ای از تغییر تدریجی اما معنادار در سیاست خارجی هند نسبت به افغانستان دانست.
هند،افغانستان،طالبان،تماس،روابط،تحليل،منافع،حكومت،خارجه،امور ...

به گزارش دفتر منطقه‌ای خبرگزاری تسنیم، شورای امور جهانی هند در تحلیلی نوشت که در 15 می 2025، «سوبرامانیام جی شنکر» وزیر خارجه هند، طی تماس تلفنی با «امیرخان متقی» وزیر خارجه حکومت طالبان، درباره وضعیت منطقه و روابط دوجانبه گفت‌وگو کرد.
این نخستین تعامل وزارتی میان دو کشور از زمان سقوط دولت جمهوریت افغانستان در اگوست 2021 به‌شمار می‌رود.
جی شنکر در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس نیز، ضمن قدردانی از محکوم کردن حمله تروریستی پهلگام توسط حکومت طالبان، بر روابط تاریخی هند با مردم افغانستان تأکید کرد و همچنین حمایت کشورش از بازسازی و توسعه افغانستان را یادآور شد.
در بیانیه‌ای از سوی وزارت خارجه طالبان نیز آمده بود که این مکالمه شامل بحث درباره گسترش تجارت، صدور ویزا برای افغان‌ها و ارتقاء سطح روابط دیپلماتیک بوده است.
امیرخان متقی در این تماس هند را «یک شریک مهم منطقه‌ای» خواند و خواستار بازگرداندن زندانیان افغان در هند شد.
این تماس در شرایطی صورت گرفت که تنش‌ها میان هند و پاکستان بار دیگر بالا گرفته بود.
ادعاهای اخیر ارتش پاکستان درباره حملات موشکی و پهپادی هند از خاک افغانستان نیز توسط طالبان و هند رد شد.
بر اساس این تحلیل، چنین تعاملی نشان‌دهنده رویکردی عمل‌گرایانه از سوی دهلی‌نو است که با هدف حفظ منافع ملی هند، حمایت از ثبات منطقه‌ای و کمک‌های انسانی به مردم افغانستان صورت گرفته است.
اگرچه این تماس لزوماً به‌معنای برقراری کامل روابط دیپلماتیک نیست، اما بیانگر پذیرش واقعیت‌های جدید در منطقه از سوی هند است.
به باور تحلیل‌گر شورای امور جهانی هند، دهلی‌نو دریافته است که ادامه سیاست فاصله‌گذاری با طالبان دیگر با منافع راهبردی هند در افغانستان همسو نیست و تماس‌های میان‌وزارتی، پاسخی به شرایط نوظهور سیاسی در کابل تلقی می‌شود.
با این حال، تحلیل شورای امور جهانی هند به چالش‌هایی همچون وضعیت حقوق زنان، حقوق اقلیت‌ها و تشکیل حکومت فراگیر در افغانستان اشاره کرده و آن‌ها را از «نگرانی‌های جدی» دولت هند خوانده است.
این تحلیل پیشنهاد می‌دهد که دهلی‌نو باید تلاش کند در کنار رویکرد واقع‌گرایانه، میان منافع ملی، ارزش‌های دموکراتیک و تعهدات بین‌المللی خود توازن ایجاد کند.
تحلیل‌گران منطقه‌ای نیز معتقدند هند، به‌عنوان یکی از بازیگران کلیدی در منطقه، به‌تدریج به‌سوی تعامل گزینشی با کابل تحت رهبری طالبان پیش می‌رود.
انتهای پیام/.