تعزیهخوانی دهزیار؛الگویی موفق از مشارکت مردمی در هنر آیینی - تسنیم
معاون اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمان، با بیان اینکه ده زیار، الگوی موفقی از مشارکت مردمی در برپایی هنر آیینی تعزیه خوانی است، گفت: ده زیار می تواند مقصدی برای گردشگری مذهبی در کرمان شود.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرمان، وحید محمدی، معاون فرهنگی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمان، در حاشیه آیین افتتاحیه دوازدهمین سوگواره ملی تعزیه دهزیار در جمع خبرنگاران ضمن تقدیر از برگزارکنندگان این رویداد آیینی و هنری تعزیه در روستای دهزیار، بر اهمیت استمرار این سنت دیرینه، مراقبت از اصالت آن و تبدیل این ظرفیت به مقصدی برای گردشگری مذهبی تأکید کرد و اظهار داشت: پایداری و استمرار یک رویداد 12 ساله نتیجه عشق و دلدادگی مردم این روستا به اهل بیت (ع) است.
وی با بیان اینکه این رویداد، که اکنون وارد دوازدهمین سال برگزاری خود شده، اگر بدون عشق، علاقه و دلدادگی مردم روستای دهزیار، بهویژه جوانان آن به اهلبیت (ع) بود، هرگز نمیتوانست چنین پایداری و گستردگی داشته باشد، گفت: تعزیهخوانی در این روستا نه تنها یک مراسم آیینی، بلکه نشاندهنده پشتوانه فرهنگی و ریشهدار منطقه است.
معاون فرهنگی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمان، ادامه داد: برگزاری چنین مجلس عظیمی، تنها محدود به تهیه تدارکات ابتدایی نیست؛ بلکه نیازمند سازوکار پیچیده، هماهنگی مستمر و تلاش بیوقفه گروهی است.
بیشک برپایی مراسم اجرای تعزیه در این سطح، کاری طاقتفرسا، عاشقانه و نتیجه سالها تلاش و همت خادمان هیئت تعزیه خوانی حضرت ابوالفضل (ع) روستای دهزیار، جوانان و مردمی امام حسینی این روستا است.
تعزیه؛ نمایشی زنده با ریشههای عمیق آیینی
وی با بیان اینکه تعزیه به عنوان یک هنر آیینی، ترکیبی از معنویت، نمایش، موسیقی و روایتگری است، گفت: اجرای چنین برنامهای نیازمند تواناییهای متنوعی در حوزه صحنه، گریم، موسیقی، بازیگری و داستانپردازی است و این هنر زنده که از دل فرهنگ شیعی برآمده، باید با دقت و مراقبت حفظ شود.
محمدی افزود: جوانان روستای دهزیار، با دل و جان برای اجرای این برنامه زحمت میکشند و یک کار جهادی تمامعیار را به نمایش میگذارند؛ این تلاشها سزاوار تقدیر و حمایت مستمر نهادهای فرهنگی است.
دهزیار؛ نگهبان هنر اصیل تعزیه در کرمان
وی با عنوان اینکه دهزیار با سابقهای دیرینه در عرصه تعزیه، نقش مهمی در حفظ، نگهداری و اشاعه این هنر ایفا کرده است، گفت: این روستا طی سالها توانسته است با دیگر گروههای تعزیه در استان و کشور پیوند برقرار کند و جایگاه شناختهشدهای در این عرصه به دست آورد.
معاون فرهنگی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمان، ادامه داد: این موفقیتها باید مبنای توسعه بیشتر این هنر آیینی مذهبی قرار گیرد تا دهزیار بهعنوان یکی از قطبهای هنر آیینی در کشور معرفی شود.
تعزیه؛ فرصتی برای توسعه گردشگری مذهبی در کرمان
وی با بیان اینکه روستای دهزیار این ظرفیت را دارد که به یکی از مقاصد مهم گردشگری مذهبی استان کرمان تبدیل شود، گفت: اطلاعرسانیهای گستردهتر، حضور رسانهها و ایجاد زیرساختهای لازم میتواند باعث جذب گردشگران علاقهمند به فرهنگ عاشورایی و هنر آیینی شود.
محمدی افزود: همانگونه که مردم کرمان در جشنوارههای فرهنگی در سایر شهرها بهصورت خانوادگی شرکت میکنند، باید این امکان نیز فراهم شود تا برنامههای تعزیه دهزیار مورد استقبال بیشتری قرار گیرد.
مراقبت از اصالت؛ خط قرمز هنر آیینی
وی ادامه داد: یکی از مهمترین نکاتی که باید در اجرای اینگونه برنامهها مورد توجه قرار گیرد، مراقبت از تحریفهای احتمالی در روند اجراست؛ نوآوریهای بدون مطالعه و مبتنی بر جهل تاریخی میتواند به مرور، اصالت تعزیه را خدشهدار کند.
وی تاکید کرد: بزرگان این آیین و مجریان با تجربه، باید نسبت به این مسئله حساس باشند چرا که هر گونه بدعت در روایتها، حتی اگر در ظاهر نوآورانه بهنظر برسد، ممکن است به روح آیینی برنامه آسیب بزند.
وظیفه ما در حمایت و توسعه
وی گفت: اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمان، خود را موظف میداند در حمایت از تعزیه، به عنوان یکی از برجستهترین هنرهای نمایشی مذهبی، اقدامات لازم را انجام دهد و لازم است تعاملات گستردهتری با گروههای تعزیه در سراسر استان برقرار شود؛ تقویت پیوند میان گروهها و تبادل تجربه میتواند از ورود تحریفها جلوگیری کرده و باعث ارتقای سطح هنری این آیینها شود.
وی در پایان گفت: انشاءالله با همت مردم، جوانان، هنرمندان و نهادهای فرهنگی، این رویداد معنوی و هنری هر ساله با شکوهتر از قبل برگزار شده و به نمادی از فرهنگ اصیل شیعی در کرمان و کشور تبدیل شود.
به گزارش تسنیم دوازدهمین سوگواره ملی تعزیه دهزیار ششم الی دوازدهم خرداد ماه با حضور گروههای تعزیه کشوری و اساتید تعزیه ایران و همچنین هزاران نفر از ارادتمندان به ساحت مقدس حضرت سیدالشهداء(ع) در مسجد مقدس حضرت جوادالائمه(ع) دهزیار برگزار میشود.
انتهای پیام/511/