ششمین تغییر در مدیریت شهری سمنان در 4 سال/ ثبات یا نظارت؟
امروز حمید قاسمی به عنوان شهردار منتخب پارلمان شهری سمنان انتخاب شد تا ششمین تغییر در مدیریت شهری از سوی اعضای ششمین دوره شورای اسلامی شهر سمنان رقم بخورد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از سمنان، در جلسه امروز شورای اسلامی شهر سمنان که با حضور اعضای این شورا برگزار شد، حمید قاسمی با کسب هفت رأی از مجموع هشت عضو شورا به عنوان شهردار سمنان انتخاب شد.
این انتخاب، قاسمی را ششمین فردی میکند که در این دوره به مسئولیت مدیریت شهری سمنان منصوب میشود.
قبل از او، علیرضا شربتدار به عنوان اولین سرپرست، سید علی مرتضینژاد به عنوان اولین شهردار منتخب، عباس بابایی به عنوان دومین سرپرست، حسین موسوی دلازیانی به عنوان دومین شهردار و رضا خیری به عنوان سومین سرپرست شهرداری سمنان منصوب شده بودند.
قاسمی پیش از این نیز یکبار به صورت موقت به عنوان سرپرست شهرداری این شهر فعالیت کرده بود.
این الگوی تکراری تعویض مدیران شهری در سمنان، بحثهای زیادی را در میان کارشناسان و شهروندان این شهر به وجود آورده است.
در حالی که در طرف مقابل، شورای شهر این تحولات را نشانهای از نظارت دقیق بر عملکرد مدیران میداند، بسیاری از مؤثران شهری این وضعیت را چالشی جدی در مسیر توسعه پایدار و هماهنگ شهری میبینند.
تاریخچه تحولات؛ از اولین سرپرست تا ششمین تغییر
دوره فعلی شورای شهر سمنان با تغییر در شهردار سمنان آغاز شد.
پس از سید محمد ناظمرضوی شهردار اسبق سمنان، اولین سرپرست مدیریت شهری این شهر، بلافاصله پس از تشکیل شورا منصوب و علیرضا شربتدار، معاون ناظمرضوی، عهدهدار سکان مدیریت شهری مرکز استان سمنان شد.
بعد از آن و پس از کش و قوسهای فراوان، سید علی مرتضینژاد به عنوان اولین شهردار منتخب شورا فعالیت کرد، اما مدیریت او نیز مدت زیادی به طول نینجامید و پس از مدتی در بیست و ششم فروردینماه 1402 و پس از 15 ماه، مرتضی نژاد را استیضاح کردند و عباس بابایی به عنوان سرپرست جایگزین وی شد.
در مرحله بعد، حسین موسوی دلازیانی به عنوان شهردار انتخاب شد، اما عمر مدیریتی او نیز به درازا نکشید و پس از چندمرتبه شایعه استیضاح و استعفا، سرانجام در سی و یکم اردیبهشتماه امسال از سمت خود استعفا داد و لطفالله خیری جای او را به عنوان سومی سرپرست شهرداری سمنان گرفت.
سرپرستی که انتصابش حواشی بسیاری را درپی داشت و حتی معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار سمنان آن را غیرقانونی خواند.
اگرچه مهدی خراسانیان در کانال شخصی خود با استناد به برخی موارد، غیرقانونیبودن انتصاب خیری را رد کرد و مدعی شد که این انتخاب در اختیار شوراهای اسلامی شهرهاست و کمیته انطباق مصوبات شوراها با قانون مستقر در فرمانداریها نمیتوانند آن را رد کنند.
اما عمر سرپرستی خیری در شهرداری سمنان بسیار کوتاه بوده و بعد از 6 روز، در نهایت حمید قاسمی به عنوان شهردار سمنان انتخاب شد تا ششمین تغییر مدیریت شهری مرکز استان سمنان در کمتر از چهارسال اخیر لقب بگیرد..
جدای از کیفیت انتخاب مدیران شهری در این مدت، این سرعت بالای تعویض مدیران شهری، نقدهای زیادی را از سوی فعالان شهری، کارشناسان و شهروندان به همراه داشته است.
چالشهای ناشی از عدم ثبات مدیریت شهری
با توجه به سابقه چندینباره تعویض مدیران شهری در سمنان، افکار عمومی آن را عامل چالشهای زیادی در این زمینه عنوان میداند.
ضعف در برنامهریزی بلندمدت نخستین چالشی است که منتقدان به این تغییرات چندباره وارد میکنند.
آنان معتقدند که تغییرات مکرر مدیران، مانع از تصویب و اجرای برنامههای استراتژیک و بلندمدت شهری میشود.
همچنین عدم پیوستگی در اجرای طرحها یکی دیگر از مواردی است که در این باره مطرح میشود.
منتقدان معتقدند، هر مدیر جدید، رویکرد و اولویتهای متفاوتی دارد که موجب لغو یا توقف پروژههای در دست اجرا میشود.
منتقدان همچنین عقیده دارند که این تعدد تغییران سبب افزایش هزینههای مدیریتی شده و درنتیجه باعث افزایش هزینههای آموزش، جذب نیرو و تطبیق با ساختار داخلی شهرداری میشود.
موضوعی که با توجه به سابقه و تجربه بالای قاسمی در مدیریت شهری سمنان خیلی جدی به نظر نمیرسد.
کاهش انگیزه کارکنان شهرداری به دلیل ناپایداری ایجاد شده در مدیریت و ایجاد ابهام در میان سرمایهگذاران شهریبه دلیل فقدان محیطی پایدار و قابل پیشبینی از دیگر انتقادهای منتقدان درباره این تغییرات در مدیریت شهری سمنان است.
نقش شورا در نظارت و انتخاب شهردار
شورای اسلامی شهر سمنان اما، به عنوان نهاد نظارتی، این تغییرات را نتیجه نظارت دقیق بر عملکرد مدیران شهری میداند.
این نهاد بر این باور است که در صورت عدم تحقق خدمات مطلوب و یا بروز مشکلات جدی در مدیریت شهری، وظیفه دارد با اتخاذ تصمیمات لازم، منافع عمومی شهروندان را در اولویت قرار دهد.
اما سؤالی که مطرح است این است که آیا این نظارتها به صورت نظاممند و بر اساس معیارهای شفاف و مستند صورت گرفته است؟
یا تنها واکنشهایی احساسی و بدون برنامهریزی قبلی بودهاند؟
چشماندازی به آینده مدیریت شهری سمنان
برای جلوگیری از تکرار این الگو در آینده، لزوم تدوین یک سند توسعه شهری با همکاری تمامی نهادهای ذیربط ضروری به نظر میرسد.
همچنین، شفافسازی در فرآیند انتخاب مدیران، ایجاد مکانیزمهای ارزیابی عملکرد مداوم و تقویت مدیریت منابع انسانی در شهرداری میتواند به کاهش وابستگی به فردیتها و افزایش پیوستگی در تصمیمگیریهای شهری کمک کند.
حمید قاسمی کیست؟
شهردار منتخب سمنان از بنده شهرداری این شهر بوده و سابقه مدیریت در سازمان آتش نشانی، مدیریت در شهرداری منطقه 2، و شهرداری منطقه 3 این شهر را در کارنامه خود دارد.
قاسمی همچنین معاون اداری مالی و سرپرست سازمان بافت تاریخی شهرداری سمنان بوده است.
وی فارغالتحصیل جغرافیا و برنامهریزی شهری در مقطع کارشناسی ارشد است.
بههروی، مدیریت شهری موثر و پایدار، همواره نیازمند تعادل بین نظارت قوی و ثبات مدیریتی است.
شورای شهر سمنان باید در آینده نه تنها نقش نظارتی خود را ایفا کند، بلکه مسئولیت ایجاد شرایط لازم برای ماندگاری مدیران کارآمد را نیز جدی بگیرد.
انتهای پیام/363/