جزئیات تازه از پیشنهاد ویژه وزیر خارجه عمان به ایران و آمریکا
تهدید نظامی ایران در حالی این روزها همچنان در دستورکار محور واشنگتن – تلآویو قرار دارد که کارشناسان معتقدند ترامپ بیش از اینکه اراده حمله به ایران را داشته باشد، میکوشد از این حربه به مثابه ابزاری برای تحت فشار قرار دادن ایران در جریان مذاکرات استفاده کند.

به گزارش مشرق، یک عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاستخارجی مجلس با تاکید بر اینکه فکر نمیکنم که آمریکا به ایران حمله کند و حتی باور ندارم که اسرائیل به ایران حمله کند، گفت: دلیل آن، این است که ما فناوری هستهای را بومی کردهایم و غنیسازی، با تفکر ایرانی انجام میشود و وارداتی نیست که با حمله بتوان آن را از میان برداشت و نابود کرد.
احمد بخشایش اردستانی با تاکید بر اینکه حتی توانمندی ساخت بمب اتم با ایده و توانمندی ایرانی هم وجود دارد، افزود: معتقدم چنانچه فتوای مقام معظم رهبری دربابه حرام بودن سلاح هستهای نبود، ایران میتوانست بمب اتم بسازد و از تواناییهای لازم در این زمینه برخوردار بوده است.
وی با تاکید بر اینکه با وجود چنین فتوایی ایران نمیخواهد به سمت ساخت بمب اتم برود و تنها قصد دارد از انرژی هستهای بهصورت صلحآمیز در حوزههایی مثل پزشکی، ایزوتوپها، کشاورزی و ژنتیک استفاده کند، عنوان کرد: برای تحقق این منظور، غنیسازی باید ادامه پیدا کند.
تحولات دور پنجم مذاکرات ایران و آمریکا
این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاستخارجی مجلس در گفتوگو با همشهری آنلاین با بیان اینکه در حال حاضر، الگوی فکری مذاکرات در چارچوب برجام است، ادامه داد: در آن توافق، ایران غنیسازی با سطح ۳.۶۷ درصد را پذیرفته بود، اما ترامپ با پاره کردن برجام خواست به اوباما نشان دهد رئیسجمهور قویتری است و بهتر میتواند مذاکره کند.
بخشایش اردستانی اظهارکرد: رئیسجمهور آمریکا از ابتدا پیشنهاد داد غنیسازی ایران متوقف یا مختل شود.
البته تا پیش از جلسه سوم، این موضوع را مطرح نمیکرد.
معتقدم ذهن نتانیاهو در زبان ترامپ میچرخد.
به عبارتی، آمریکا و اسرائیل را باید با هم درنظر گرفت که اهداف مشترکی را دنبال میکنند و باید حواسمان به بازی آنها باشد.
وی با بیان اینکه در دور پنجم مذاکرات، آمریکا بر موضع خود درباره منع غنیسازی ایران پافشاری کرده و جمهوریاسلامی نیز بر ادامه غنیسازی محکم ایستاده و تاکید کرده است که این فرایند را حتماً ادامه خواهد داد، افزود: در این میان، بدر البوسعیدی، وزیر امورخارجه عمان، بهعنوان میانجی، ابتکاری را پیشنهاد و بحث ایجاد مجتمع غنیسازی توسط کشورهای عربی در ایران را مطرح کرده است.
بخشایش اردستانی با اشاره به اینکه به نظرم ایران از این موضوع استقبال میکند، ادامه داد: در شرایط کنونی ممکن است طرف آمریکایی چندان از این پیشنهاد استقبال نکند.
چند نکته راهبردی
این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاستخارجی مجلس همچنین با بیان اینکه در شرایط کنونی باید حواسمان به چند نکته راهبردی باشد، تصریح کرد: یک نکته مهم این است که در حوزه دیپلماسی از ظرفیتهای طرف عمانی و همچنین قطریها به خوبی استفاده کنیم.
این کشورها در حال ایفای نقش ریشسفیدی هستند.
بخشایش اردستانی افزود: دومین نکته مهم این است که به نظرم وقت آن رسیده مذاکرات «غیرمستقیم» را به مذاکرات «مستقیم» تبدیل کنیم.
در مذاکره غیرمستقیم، ممکن است حرفهای ما آنطور که باید به طرف مقابل منتقل نشود.
واسطه گاهی تندیها را میگیرد، اما در مذاکره مستقیم، رو در رویی وجود دارد و مباحث بهتر پیش میرود.
وی به تاثیر تحولات یمن به موضوع مذاکرات ایران و آمریکا نیز اشاره کرد و ادامه داد: آمریکا میخواست حمله به یمن، درس عبرتی برای ما باشد، اما موفق نشد.
به همین دلیل، احتمال اقدام نظامی علیه ایران را کنار گذاشته است.
بر همین اساس هم اخیرا شاهد بودیم ترامپ گفت بهجای جنگ، فشار حداکثری را دنبال میکند.
بخشایش اردستانی با تاکید بر اینکه در جریان مذاکرات تا آخرین لحظه باید فشار خود را حفظ کنیم، عنوان کرد: با توجه به اینکه ترامپ و ویتکاف به رویکردهای اقتصادی توجه ویژهای دارند، ممکن است در لحظات آخر از موضع خود کوتاه بیایند و نظرات ایران را بپذیرند.
پیشنهاد عمان چه بود؟
این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاستخارجی مجلس همچنین با اشاره به گمانهزنیها درباره پیشنهاد وزیر امورخارجه عمان در دور اخیر مذاکرات، اظهارکرد: یکی از محورهای پیشنهادی البوسعیدی، توقف ۶ ماهه غنیسازی ازسوی ایران بوده است.
پذیرش چنین پیشنهادی این خطر را به دنبال دارد که طرفهای مقابل انتظار استمرار آن را داشته باشند.
بخشایش اردستانی با تاکید بر اینکه چنین گزینهای برای ایران مطلوب نیست، افزود: وجه دیگر این پیشنهاد، همان بحث کنسرسیوم با مشارکت کشورهای عربی است.
کشورهای عربی مانند عربستان، مصر و امارات میگویند که میخواهند غنیسازی داشته باشند.
وی با تاکید بر اینکه ما مشکلی نداریم آنها نیز این فناوری را داشته باشند، تصریح کرد: نکته اینجاست که حتی میتوانیم با آنها همکاری کنیم، اما باید درنظر داشته باشیم که آنها باید غنیسازی را از آمریکا بگیرند، اما این فناوری در ایران بومیسازی شده است.
جنگ می شود؟
این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاستخارجی مجلس با اشاره به برخی تحلیلها درباره احتمال بروز جنگ درصورت به توافق نرسیدن ایران و آمریکا، گفت: فکر نمیکنم جنگی رخ دهد.
شاید درصورت عدم توافق ایران و آمریکا، این موضوع بر قیمتها در بازار دلار و طلا تاثیر منفی برجا بگذارد.
بخشایش اردستانی با بیان اینکه سبک مذاکراتی آمریکاییها باید مردم ایران را به این باور برساند که آنها شاید ارادهای برای تفاهم ندارند، ادامه داد: نکته مهم این است که در شرایط کنونی، ابتدا باید به تفاهمهای سیاسی دست پیدا کنیم تا به دنبال آن، به توافق دست پیدا کنیم.
وی با بیان اینکه معتقدم چنانچه توافق محقق شود، بازگشایی سفارتخانههای دوطرف نیز چندان دور از انتظار نیست، اظهارکرد: تحقق این سناریو بیش از هر چیز بستگی به این دارد که در توافق اولیه روی موضوع هستهای به نتیجه برسیم و غنیسازیمان را داشته باشیم.
بخشایش اردستانی همچنین ادامه داد: هرچه مذاکرات طولانیتر شود، راهحلهای موجود بهتر نمایان میشود و احتمال به نتیجه رسیدن گفتوگوها بیشتر میشود، چراکه دوطرف از اراده لازم برای دستیابی به راهحل برخوردارند.
بخشایش اردستانی درباره نقش طرفهای اروپایی در مذاکرات هستهای نیز عنوان کرد: از ابتدا مخالف مذاکره هستهای با اروپاییها بودم، چراکه از یک سو در این حوزه تاثیرگذاری چندانی ندارند و ازسوی دیگر، در ماجرای برجام منافع خود را کسب کردند و این موضوع سبب شد ترامپ پس از رویکار آمدن در دور نخست، با مشاهده اینکه منفعتی در این توافق ندارد، از برجام خارج شود.
وی با تاکید بر اینکه در شرایط کنونی نیازی به حضور اروپاییها در مذاکرات نداریم و آمریکاییها نیز دوست ندارند آنها در مذاکرات نقشآفرین باشند، اضافه کرد: اکنون طرفهای اروپایی در حال فشار وارد آوردن برای مشارکت در این روند هستند و ایران را تهدید میکنند که درصورت عدم تحقق این موضوع «مکانیسم ماشه» را فعال خواهند کرد، اما پاسخ ما این است که چنانچه مکانیسم ماشه فعال شود، ایران هم از معاهده «ان.
پی.
تی» خارج خواهد شد.