از واسطهگری و فساد در شهرداری تا ورود استاندار به مسیرگشایی - تسنیم
دویست وشصت وهفتمین جلسه شورای اسلامی شهر تبریز با طرح مباحثی درخصوص مواردی ازجمله آمار عملکرد منابع و مصارف 12 ماهه برنامه و بودجه سال 1403 شهرداری تبریز برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از تبریز، غلامرضا احمدی.
رئیس شورای اسلامی شهر تبریز در دویست و شصت و هفتمین جلسه شورا، با اشاره به رمز عملیات فتح خرمشهر «یا علیبن ابیطالب (ع)» در سال 1361، این پیروزی را حاصل همت رزمندگان سپاه اسلام، پاسداران، ارتشیان و بسیجیان دانست.
وی با یادآوری 575 روز اشغال خرمشهر توسط رژیم بعثی و 25 روز نبرد سخت، ادامه داد: فتح خرمشهر در عملیات پیروزمند بیتالمقدس به لطف الهی رقم خورد.
رئیس شورای اسلامی شهر تبریز رمز پیروزی خرمشهر را اعتماد به خدا، اتحاد ارتش و سپاه و رهبری امام راحل (ره) عنوان کرد و افزود: این فتح، نقطه عطفی در تاریخ انقلاب جمهوری اسلامی بوده و حاصل اتحاد، مجاهدت و فداکاری ملت ایران اسلامی است.
احمدی تاکید کرد: دوران طلایی مقاومت و این پیروزی، خیرات و برکات بسیاری برای نظام جمهوری اسلامی و منطقه داشته و لازم است درسهایی چون ایثار، فداکاری، گذشت و غیره به نسل فعلی و آیندگان منتقل شود.
وی خاطرات خوش رزمندگان آذربایجان شرقی از مهمان نوازی و پشتیبانی اهالی دزفول را یادآور شد و گفت: امیدوارم که همواره شاهد توسعه شهرهایی چون دزفول و خرمشهر باشیم.
بررسی گزارش منابع و مصارف شهرداری تبریز
گزارش آمار عملکرد منابع و مصارف 12 ماهه برنامه و بودجه سال 1403 شهرداری تبریز بررسی شد.
روحالله رشیدی، عضو شورای اسلامی شهر تبریز، با تأکید بر لزوم شفافسازی در خصوص تاریخ ایجاد بدهیها و میزان تغییرات آن در طول دوره مدیریت شهری، گفت: تفکیک بدهیهای قدیمی از بدهیهای جدید باید مدنظر باشد؛ برای ارزیابی دقیق عملکرد مالی شهرداری، باید مشخص شود که بدهیها آیا از ابتدا باقی ماندهاند یا به اشخاص و نهادهای جدیدی منتقل شدهاند.
وی با تاکید بر ضرورت شفافیت مالی، گفت: ریز بدهیها به شکل عمومی در دسترس است و این شفافیت اقدام مثبتی است اما برای رسیدن به تفاهم درباره نحوه بررسی این بدهیها، باید به جمعبندی دقیقتری برسیم.
بدهیهای سالانه؛ بخش طبیعی از فرآیند مالی شهرداری
در ادامه، علی نوای باغبان، دیگر عضو شورای اسلامی شهر تبریز، با اشاره به روند بدهیهای شهرداری گفت: اگر روند چند ساله را بررسی کنیم، مشاهده میشود که حدود 11 درصد از عملکرد مالی شهرداری در هر سال تبدیل به بدهی میشود.
وی، گفت: این نشان میدهد که شکلگیری بدهی، جزئی طبیعی از فرآیند مالی شهرداری است.
عضو شورای اسلامی شهر تبریز با اشاره به افزایش رقم بودجه شهرداری در سالهای اخیر، افزود: نکته قابل توجه این است که علیرغم افزایش چشمگیر بودجه، میزان بدهیها در ابتدای دوره و پایان آن تقریباً ثابت باقی مانده است؛ این یعنی با وجود توسعه عملکرد، کنترل مناسبی بر افزایش بدهیها صورت گرفته و جای نگرانی در این خصوص وجود ندارد.
باغبان تأکید کرد: بخشی از بدهیها بهطور طبیعی از دل اجرای پروژهها و تعهدات عمرانی شکل میگیرد و جای نگرانی در این زمینه وجود ندارد.
عضو شورای اسلامی شهر تبریز، با دفاع از عملکرد شهرداری در حوزه مالی، تأکید کرد: شهرداری تبریز در مقایسه با سایر شهرداریها، از لحاظ اخذ و بازپرداخت وام مشکلی ندارد و اگر بخواهد بار دیگر برای دریافت تسهیلات اقدام کند، مورد استقبال خواهد بود.
باغبان با اشاره به مصوبه فاینانس شورای ششم و نقش آن در پیشبرد پروژه مترو، گفت: فاینانس مترو یک اقدام ماندگار است و اگر عملیاتی شود، میتواند حدود 40 میلیارد تومان درآمد مطمئن طی چهار سال برای مدیریت شهری فراهم کند.
این مبلغ از محل ردیفهای درآمدی قانونی است و شهرداری موظف است آن را جذب، عملیاتی و در مسیر توسعه خط دو متروی تبریز هزینه کند.
وی، خاطرنشان کرد: این فاینانس، که از سوی شورا مصوب و توسط شهرداری پیگیری شد، یکی از معدود فاینانسهایی است که به شهرداری تعلق گرفت و نشاندهنده بلوغ مدیریت مالی در مجموعه شهرداری تبریز است.
اینکه نهادی حاضر به پذیرش 420 هزار یورو بدهی برای پیشبرد پروژه شود، به معنای پذیرش مسئولیت و بلوغ اقتصادی است.
ضرورت شفافسازی درباره روند پرداخت بدهیها
محمدحسن اسوتچی، عضو شورای اسلامی شهر تبریز، یا تأکید بر ضرورت نظارت بر نحوه مدیریت بدهیها، گفت: مدیران مالی شهرداری تبریز بیان کنند که روند مدیریت مالی و پرداخت بدهیها چگونه پیش میرود چراکه بدهیهایی از سالهای گذشته وجود دارد.
کاهش بدهیها نسبت به دوره گذشته
غلامرضا احمدی، رئیس شورای اسلامی شهر تبریز، با اشاره به مناسب بودن کلیت گزارش ارائهشده از سوی شهرداری تبریز، گفت: گزارش ارائهشده، نسبتبه عملکرد گذشته و میزان بدهی، وضعیت بهتری را نشان میدهد و بدهیها نسبتبه دوره قبل کاهش یافته است؛ اما همچنان برخی پیمانکاران مدعی هستند که مطالباتشان از سال 1402 باقیمانده است.
هشدار درباره مشکلات زیرساختی خط BRT
داود امیرحقیان، خزانهدار شورای اسلامی شهر تبریز با تأکید بر ضرورت بررسی دقیق وضعیت زیرساختی خط BRT پیش از ورود به عملیات عمرانی، گفت: پیش از آغاز هرگونه عملیات اجرایی در مسیر خط BRT، باید اسکن زیرساختی انجام شود.
مشکل اساسی در زیرساختها وجود دارد و هر چه قدر از تکنولوژیهای جدید استفاده کنیم، بدون حل ریشهای این مشکلات، پاسخگو نخواهد بود.
پروژههای عمرانی و مشکلات آسفالت
حجتالاسلام رسول برگی، عضو شورای اسلامی شهر تبریز، اقدامات معاونت عمرانی را قابل تقدیر دانست و گفت: در برخی خیابانها شاهد مشکلاتی در حوزه آسفالت هستیم که پیگیریهای لازم را داشتهام.
شهردار منطقه نیز با تأیید ضرورت آسفالت مجدد، اعلام کرده که هنوز مناقصه برگزار نشده است.
اما جای سوال دارد که اجرای پروژهها در مناطق مختلف چه وضعیتی دارد؟
اعتبار عمرانی ناکافی برای نیاز واقعی شهر
روحالله رشیدی، عضو شورای اسلامی شهر تبریز با تأکید بر اینکه پایبندی به اولویتها بسیار مهم است، تصریح کرد: به طور میانگین از سال 1401، تنها پنج درصد از اعتبارات عمرانی به آسفالت اختصاص یافته است.
در سال 1403 شاهد اجرای پروژههایی با اعتبار 1100 میلیارد تومان بودهایم، در حالی که با احتساب نرخ تورم، نیاز واقعی دو تا دو و نیم برابر این میزان است.
سال گذشته نیز اعتبار عمرانی مناطق 8.5 هزار میلیارد ریال بود.
اما پرسش اینجاست که چه کسی بر عملکرد عمرانی سازمانها نظارت میکند؟
وی بیان کرد: در خیابان ثقةالاسلام، پیشنهاد سنگفرش مناسب نیست و این موضوع در فضای رسانهای نیز مطرح شده که باید به جای سنگفرش، آسفالت اجرا شود.
لزوم توجه به مناطق کمبرخوردار و اصلاح تعرفهها
در ادامه، اسماعیل چمنی، عضو شورای اسلامی شهر تبریز با تأکید بر لزوم نگاه منصفانه به عملکرد گذشتگان، گفت: نباید گذشته را زیر سؤال ببریم.
هر کس از گذشتگان که به شورا یا شهرداری آمده باید گزارش دهد که چرا در حوزه عمرانی اقدامی صورت نگرفته است.
وی عنوان کرد: کیفیت آسفالت پایین است و نظارت کافی وجود ندارد.
عضو شورای اسلامی شهر تبریز گفت: تا زمانی که طرح تفصیلی اجرا نشود، رضایتمندی حاصل نخواهد شد.
چمنی به ضرورت توجه به همه مناطق کمبرخوردار اشاره کرد و افزود: جز در مسیرگشایی شهید آلهاشم، به مناطق کمبرخوردار توجه کافی نشده است.
باید به پروژههای اساسی ترافیکی توجه بیشتری شود.
وی، خاطرنشان کرد: افزایش عوارض در مناطق 1، 2 و 3 بیرویه بوده و باعث کاهش ساختوساز و رکود در شهر شده است.
باید از سال 1404، صدور مجوزها بر اساس تعرفههای مصوب و به دور از اخذ مازاد انجام شود.
تحقق بودجه عمرانی در کنار رضایت عمومی
علی نوای باغبان با تأکید بر ضرورت کیفیت عملکرد عمرانی شهرداری، گفت: عملکرد عمرانی باید در کنار تحقق بودجه جاری بررسی شود.
سنجش رضایتمندی مردم معیار مهمی برای ارزیابی شهرداری و شورا است.
فساد، شفافیت و پاسخگویی در مدیریت شهری
علی راستی، سخنگوی شورای اسلامی شهر تبریز بیان کرد: ما دنبالهرو شهدایی هستیم که جان خود را فدای این کشور کردند و اگر غیر از این باشد، مدیون خواهیم بود.
وی گفت: شفافیت این نیست که صرفاً دریافتی من اعلام شود، بلکه باید مشخص شود چگونه هزینه شده که طرف عضو شورا شده و چه دلیلی برای حضور در شورا داشته است.
سخنگوی شورای اسلامی شهر تبریز عنوان کرد: باید سابقه اعضای شورا از دوره اول بررسی شود.
برخی اختلاسها نهتنها ناراحت کنندهاند، بلکه تأسفبارتر آنجا است که پولهای بهدست آمده در خارج از کشور هزینه شدهاند.
ایجاد ارزش افزوده برای منافع شخصی برخی اعضای شورا نگرانکننده است.
راستی گفت: فساد از جایی شروع میشود که واسطهها وارد روند کار میشوند و شهرداران باید واسطهها را حذف کنند.
وی با بیان حمایت قاطع از عملکرد شهرداری، گفت: خاستگاههای فساد باید شناسایی و به مدیران گوشزد شود.
ایجاد ذهنیت منفی نسبت به مدیران، آسیبزننده است و نباید موجب تزلزل در مدیریت شهری شود.
سخنگوی شورای اسلامی شهر تبریز، با اشاره به نامهای که امضای برخی اعضا منتشر شده بود، تصریح کرد: امضای نامهای که به نام رشیدی پخش شده، بدون هماهنگی بوده و این کار صحیح نیست.
ضرورت ورود استاندار به موضوع شهرک جوانان
احد صادقی، دبیر شورای اسلامی شهر تبریز طی تذکری به وضعیت کارگران شهرداری و تعطیلی پنجشنبههای اعلام شده تا پایان شهریور اشاره کرد و خواستار شفافسازی در خصوص وضعیت تعطیلی و پرداخت حقوق آنها شد.
وی مطرح کرد: آیا این تعطیلی شامل کارگران نیز میشود و پرداختی آنها چگونه خواهد بود؟
آیا تعطیلات آنها مشابه روزهای جمعه محاسبه خواهد شد؟
دبیر شورای اسلامی شهر تبریز افزود: موضوع دوم، پروژه شهید آیتالله آلهاشم است که قرار است به زودی توسط رئیس جمهور افتتاح شود.
صادقی با اشاره به وجود نواقصات در این پروژه و تماسهای مکرر اهالی، خواستار تعیین نمایندهای ویژه برای رسیدگی به دغدغههای مردم شد.
وی تاکید کرد: باید قبل از افتتاحیه، به این نواقص رسیدگی شود تا در زمان حضور رئیس جمهور، اهالی با گلایه، پروژه را زیر سوال نبرند.
دبیر شورای اسلامی شهر تبریز در خصوص بحث شهرک جوانان، عنوان کرد: این موضوع در کمیسیون عمران مطرح شده است، شهرک جوانان در دورههای قبلی نیز مطرح بوده، اما متاسفانه مورد بیتوجهی قرار گرفته است.
صادقی بیان کرد: این شهرک شامل سه هزار واحد مسکونی در محدودهای 48 هکتاری است که در محلی با خطرپذیری بالا قرار دارد و جابهجایی آنها ضرورت دارد و باید استاندار رسیدگی جدی به این موضوع داشته باشد.
هشدار درباره استمرار تغییر کاربریها در کمیسیون ماده 5
روحالله رشیدی، عضو شورای اسلامی شهر تبریز در تذکری بیان کرد: در منطقه 7 پروژهای با عنوان بانوی شهر در حال اجراست که توسط منطقه 2 عملیاتی شده است.
هنوز مشخص نیست دیواری که در آنجا در حال احداث است، دقیقاً با چه هدفی اجرا میشود.
ظاهراً قرار بوده این دیوار برای تأمین ایمنی بانوان باشد، اما به جای آن که منظرهای آرامبخش ایجاد کند، اکنون به سازهای بدقواره و شبیه دژ تبدیل شده است.
شکل و نمای این دیوار میتوانست بسیار بهتر و متناسبتر طراحی شود.
وی همچنین به وضعیت فرهنگسرای استاد شهاب اشاره کرد و گفت: در این فرهنگسرا همچنان بسته باقی مانده است.
این در حالی است که زیرساختهای فرهنگی از مسائل اساسی و بنیادین شهر هستند و نباید به آنها بیتوجهی شود.
عضو شورای اسلامی شهر تبریز با تأکید بر ضرورت رسیدگی ویژه به منطقه آناخاتون خاطرنشان کرد: ما مکلف هستیم برای منطقه آناخاتون اقدامات مؤثر و فوری انجام دهیم.
زبالهگاه موجود در این محدوده تأثیر منفی و مستقیمی بر زندگی مردم داشته و باید به معنای واقعی کلمه، توجه ویژهای به آن مبذول شود.
رشیدی با اشاره به رویههای تکراری در کمیسیون ماده 5، گفت: چرا موضوعات مربوط به تغییر کاربری، به ویژه در ابعاد بزرگ مانند تغییر کاربری 10 هزار مترمربع، بهطور مستمر در دستور کار کمیسیون ماده 5 قرار میگیرد؟
این تکرار سوالبرانگیز است و باید علت آن به روشنی مشخص شود.
وی با اشاره به تذکرات قبلی خود، افزود: در خصوص برخی مسائل پیشتر تذکر دادهام، اما پاسخی دریافت نکردهام.
حتی اگر با موضوعی موافق یا مخالف باشم، اصل ماجرا این است که بیاعتنایی به این مسائل از سوی شهرداری نگرانکننده است.
عضو شورای اسلامی شهر تبریز اظهار کرد: لایحهای که اخیراً از سوی شهرداری ارائه شده نشان میدهد که اعتقادی به موضوع مورد بحث وجود نداشته است.
این در حالی است که مرجع تصویب شورا است.
لازم بود پیش از طرح لایحه، آسیبشناسی لازم انجام شده و اصلاحات لازم ارائه شود، نه اینکه بنده به دلیل طرح تذکر، مورد اتهام قرار گیرم.
تأکید بر در اولویت بودن بررسی برنامه پنج ساله
علی نوای باغبان، عضو شورای اسلامی شهر تبریز با تأکید بر ضرورت تجلیل از بازنشستگان و اهمیت تکریم سرمایههای انسانی بازنشسته، گفت: مراسمهایی برای تجلیل از بازنشستگان برگزار شود؛ برپایی چنین نشستهایی احترام به سالها خدمت صادقانه کسانی است که عمر خود را در مسیر خدمت به شهر صرف کردهاند.
وی با تأکید بر شأن شورایی در تصویب لایحهها، گفت: طبق قانون، تصمیماتی که تنها در کمیسیونهای شورا اتخاذ میشوند، بدون تصویب در صحن علنی نافذ نیستند.
هرگونه اجرای برنامهای بدون پشتوانه قانونی، فاقد اعتبار بوده و الزامآور نخواهد بود.
عضو شورای اسلامی شهر تبریز با تأکید بر لزوم طی شدن فرآیندهای قانونی برای بررسی و تصویب برنامه پنج ساله، اظهار کرد: نحوه بررسی برنامه پنج ساله باید بهطور رسمی در اولویت و دستور کار صحن شورا قرار گیرد.
در همین راستا، یعقوب احمدی، رئیس شورای اسلامی شهر تبریز، درخصوص روند بررسی برنامه پنج ساله، بیان کرد: برنامه پنج ساله از سوی شهرداری به کمیسیونهای تخصصی شورا ارجاع شده و لازم است این کمیسیونها آن را بهطور دقیق بررسی کنند.
وی، گفت: وقتی دستور جلسه 12 ماهه شورا بسته میشود و در زمان اعلام جلسات فوقالعاده، شورا مخالفت میکند، دیگر امکان رسیدگی بیشتر وجود نخواهد داشت.
انتخاب داود امیر حقیان بهعنوان نماینده شورا در جلسات کمیته فنی ماده 5
با رای اعضای شورای اسلامی شهر تبریز داود امیر حقیان به عنوان نماینده شورا در جلسات کمیته فنی ماده 5 انتخاب شد.
در ادامه این جلسه نامه مدیر کل راه و شهرسازی استان در خصوص معرفی نماینده جهت شرکت در جلسات کمیته فنی ماده 5 قانون تاسیس شورای عالی شهرسازی و معماری ایران مطرح و داود امیر حقیان به عنوان نماینده شورا در این کمیته انتخاب شد.
انتهای پیام/