یادداشت| ازدواج؛ از چالشها تا راهکارها - تسنیم
برخی افراد جامعه با دلایل منطقی ازدواج نمی کنند اما برخی دیگر با وجود شرایط از این سنت حسنه امتناع می کنند و با چالش هایی در این مسیر خود را مواجه می کنند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از کاشان، افرادی که در جامعه به عنوان افراد "مجرد" شناخته میشوند به طور کلی به دو دسته تقسیم میشوند و دسته اول کسانی هستند که به خاطر دلایل درست، خود را آماده ازدواج نمیبینند و وارد وادی ازدواج نمیشوند.
خداوند متعال در قرآن دستور "استعفاف" یا همان "خویشتنداری" را برای آنها تجویز میکند تا زمانی که موانع پیش روی آنها بر طرف شود و دسته دیگر افرادی که بنابر دلایل نادرست خود را آماده ازدواج و تشکیل خانواده نمیبینند و جالب اینجا است که این دلایل را در ذهنشان به مشکلاتی حل نشدنی تبدیل میکنند.
یکی از دلایل پر تکرار و چالشهای پیش روی گروه دوم ترس از اشتباه و شکست است؛ اگر چه مسئولیت ازدواج و انتخاب فردی که در تمام بخشها و لحظات زندگی در کنار ما است، کاری دشوار و پرتنش بوده اما ترسهای افراطی و بیدلیل در این زمینه میتواند ما را از نعمت همنشینی با فردی که مایه آرامش و رشد است برای یک عمر محروم کند.
این گروه از افراد ترسها و نگرانیهای خود را باید در یک رویکرد منطقی مورد بررسی قرار دهند و بدانند که ازدواج موفق تا حد زیادی پیشبینی پذیر بوده و با حل مشکلات درونی، انتخاب صحیح و یادگیری برخی مهارتها به آن دست مییابند.
ترس از دست دادن آزادیهای دوران مجردی یکی دیگر از چالشهای پیشروی گروه دوم است؛ اگر چه ازدواج میتواند برخی از آزادیهای ما را محدود کند اما بدانیم چشمپوشی از برخی آزادیهای ظاهری ما را به سمت ارضاء نیازهایی میبَرد که نتیجهاش آرامش و رشد یافتگی خواهد بود.
وابستگی افراطی در رابطه والد – فرزندی از دیگر چالشهای پیش روی گروه دوم است؛ به طور طبیعی همه انسانها بـه دریافت حمایت و محبت از جانب خانـواده وابستهاند اما شکل افراط گونه آن یعنی وابستگی بیش از حد فرزندان به والدین و بالعکس میتواند مشکلات زیادی را هم در اقدام به موقعِ ازدواج و هم در ادامه زندگی همسران به وجود بیاورد بنابراین باید وظایف والدینی و فرزندی تعریف درست و منصفانهایی ارائه شود.
تصویر به هم ریخته و ترسناک ازدواج دیگران از دیگر عوامل است و اگر چه برخی از اطرافیان متاهل در زندگی خود دچار کشمکشها و چالشهایی هستند که خود موجب بدبینی و تنفر از اصل ازدواج شده است.
این موضوع مهم است و نباید فراموش کنیم که برای دستیابی بـه واقعیت و اصلاح نگرش خود در امر مقدس ازدواج، با افراد متأهلی کـه از ازدواج خـود راضی هستند گفتوگو کنیم و دیدگاه آنها را در زندگی مشـترک بررسی کنیم.
کمالگرایی از دیگر چالشهای پیشروی افرادی است که با وجود شرایط اما ازدواج نمیکنند؛ اگرچه داشتن سطحی از ملاکها برای ازدواج، منطقی و مطلوب است اما سختگیریهای بیش از حد، این ملاکها را به غولهایی تبدیل ساخته که هیچکس نمیتواند شکستشان دهد.
افرادی که دارای این نگرش نادرست بوده، معتقد هستند تا زمانی که به لحاظ شغلی، تحصیلی، مالی، شخصیتی یا ظاهری به بهترین شرایط نرسیدهاند، نباید ازدواج کنند در حالی که چنین هدفی دستیافتنی نیست.
حتی به فرض دست یافتنی بودن، ممکن است تا آن زمان بعضی موقعیتهای مناسب ازدواج و همچنین شور و اشتیاق لازم برای تشکیل زندگی مشترک از دست برود و این موضوع به نوعی فرصتسوزی محسوب میشود.
اگر آمادگی اولیه طرف مقابل برای ازدواج در سطح مناسبی قرار دارد و درکی مشترک از رشد و پیشرفت دارند، طی کردن این راه در کنار یک همراه خوب میتواند به فتح قلههای پیشرفت هردو شما کمک کند.
یادداشت از: مصیب عنایتی مشاور و استاد دانشگاه کاشان
انتهای پیام/801