خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

یکشنبه، 04 خرداد 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

کمبود روغن خوراکی در استان کرمان؛ مسئولان پاسخگو باشند

مهر | استان‌ها | یکشنبه، 04 خرداد 1404 - 14:06
کرمان – این روزها مردم کرمان برای تهیه روغن با مشکل مواجه شده اند و اکثر مغازه‌های سطح شهر روغن خوراکی برای تأمین مایحتاج مردم ندارند.
روغن،كرمان،كمبود،عرضه،مشكل،بازار،مهر،افزايش،رفع،توزيع،مسئولا ...

خبرگزاری مهر – گروه استان‌ها: در حالی که استان کرمان همیشه یکی از قطب‌های مهم کشاورزی و صنعتی کشور بوده است، طی چند ماه گذشته شاهد کمبود شدید روغن خوراکی در بازار این استان هستیم.
این در حالی است کرمان یکی از قطب‌های تولید کلزا است و یک کارخانه بزرگ تهیه روغن خوراکی نیز در شهر کرمان وجود دارد.
این موضوع سبب دغدغه زیادی در بین خانواده‌ها شده است.
فروشگاه‌ها و مراکز عرضه مواد غذایی در شهرهای مختلف کرمان حتی مرکز استان نیز با پدیده «کمبود روغن» مواجه شده‌اند به طوری که مردم برای تهیه روغن مورد نیاز باید ساعت‌ها در سطح شهر جستجو کردند و در نهایت در فروشگاه‌های بزرگ در صف‌های طولانی منتظر باشند.
یکی از مسائلی که مطرح است انتظار کارخانه‌های تهیه روغن برای گرانی محصول است و فروشندگان، عمده فروشان و مردم اعتقاد دارند کمبود عرضه فقط به این دلیل انجام می‌شود که کارخانه‌ها انتظار دارند با کمبود مصنوعی روغن در بازار بتوانند قیمت این محصول را افزایش دهند.
نظارت دستگاه‌های نظارتی بر روند توزیع روغن از سوی کارخانه‌ها افزایش یابد
این در حالی است که طبق برنامه ریزی های صورت گرفته دولت سعی کرده است ظرفیت تولید روغن را در کشور افزایش دهد، با این حال، به نظر می‌رسد این برنامه‌ها با چالش‌های متعددی مواجه شده‌اند.
از جمله این چالش‌ها می‌توان به کاهش محصولات دانه‌های روغنی (مانند سویا و کلزا) در مناطق کشاورزی کشور، افزایش تقاضای داخلی به دلیل رشد جمعیتی، بالا رفتن سطح مصرف، افزایش قیمت جهانی روغن و کاهش توان وارداتی اشاره کرد.
یکی از عمده فروشان بازار در کرمان در گفتگو با مهر می‌گوید: از مدت‌ها قبل با کاهش عرضه ۳۰ تا ۴۰ درصدی روغن مواجه هستیم و متأسفانه این مساله طی روزهای اخیر تشدید شده است.
حسن محمدی می‌افزاید: در انبارهای کارخانه‌ها روغن به میزان کافی وجود دارد، اما به نظر می‌رسد در توزیع روغن در استان‌ها مشکلاتی وجود دارد و روغن را قطره چکانی به بازار عرضه می‌کنند و همین مساله هم موجب کمبود این کالا شده است.
وی می‌افزاید: مسئولان در سطوح بالای کشور باید با نظارت بیشتر بر کار توزیع کارخانه‌ها جلوی هر گونه کمبود عرضه مصنوعی برای افزایش قیمت را بگیرند و اجازه ندهند عده‌ای با ایجاد کمبود مصنوعی یک کالا زمینه گرانی را مهیا کنند.
عرضه روغن در خرده فروشی‌ها بسیار محدود شده است
با این وجود خانواده‌ها در حالی درگیر یافتن یک عدد روغن در مغازه‌ها هستند که روغن مایع خوراکی در کرمان بسیار کاهش یافته، برندهای غیر معتبر نیز در مغازه‌ها عرضه می‌شود و خبری از برندهای مشهور روغن در مغازه‌ها نیست.
همچنین روغن جامد و نیمه جامد ۵ کیلویی نیز در بازار بسیار کمیاب است.
خبرنگار مهر برای بررسی این وضعیت به مغازه‌های سطح شهر مراجعه کرد، طبق مشاهدات و گفته‌های خرده فروشان هر هفته تعداد بسیار محدود و سهمیه بندی شده روغن در مغازه‌ها عرضه می‌شود که طی روزهای اخیر این میزان هم تحقق نیافته است.
یکی از مغازه داران در شهرک ارتش کرمان به خبرنگار مهر می‌گوید: روغن در شبکه توزیع وجود ندارد و تنها در برخی از فروشگاه‌های زنجیره‌ای روغن توزیع می‌شود که اگر شانس بیاورید می‌توانید تهیه کنید.
یکی دیگر از مغازه داران در خیابان جهاد کرمان نیز به خبرنگار مهر می‌گوید: تعداد محدودی روغن در دسترس ما قرار دارد که آنها را فقط به مشتری‌های خودمان می‌دهیم که بتوانیم جنسش خودمان را جور کنیم.
وی می‌افزاید: برندهای مشهور روغن اصلاً در بازار نیست و بعضاً فقط روغن ذرت از برندهای غیر معتبر در بازار وجود دارد که مورد توجه سلیقه مردم کرمان نیز نیست.
صف‌های خرید روغن در فروشگاه‌های زنجیره‌ای
در بازدیدی که از یک فروشگاه زنجیره‌ای در مرکز شهر کرمان داشتیم، شاهد صف‌های طولانی برای تهیه روغن خوراکی بودیم.
مردم در صف‌ها منتظر بودند تا اگر روغن موجود شد، یک یا دو عدد از آن را تهیه کنند.
مریم ایرانمنش، شهروند کرمانی در این باره می‌گوید: روز گذشته با هزار زحمت یک روغن یک لیتری در یکی از مغازه‌های شهر تهیه کردم و اصولاً شما در خیابان خورشید کرمان مغازه‌ای پیدا نمی‌کنید که روغن مایع خوراکی داشته باشد، این در حالیست که از قبل از سال جدید این مشکل در کرمان وجود داشت اما الان تشدید شده است.
وی می‌افزاید: انتظار می‌رود مسئولان برای حل مشکلاتی از این دست برنامه ریزی کنند، دو ماه زمان برای رفع مشکل کمبود روغن کافی نیست؟
اگر کارخانه‌ای روغن را احتکار و از عرضه خودداری می‌کند چرا سازمان بازرسی برخورد نمی‌کند؟
محمدعلی رمضانی، کارگر ساختمانی نیز در گفتگو با خبرنگار مهر بیان می‌کند: من مثل همه کارگران، خانواده‌ام را با دستمزد روزانه اداره می‌کنم، چرا باید برای تأمین کالای اساسی با مشکل مواجه شویم اگر واقعاً کمبود است چرا سازمان‌های مربوطه از سیستم‌هایی مثل کالا برگ برای رفع مشکل استفاده نمی‌کنند.
وی می‌افزاید: بالاخره بعد از این مدت یک نفر باید تصمیمی برای رفع مشکل می‌گرفت.
سعیده علیزاده، زن جوان کرمانی نیز می‌گوید: ما از مسئولان می‌خواهیم به هر فردی که به نوعی اقدام به احتکار می‌کند برخورد جدی انجام شود، این درست نیست که مردم برای تهیه یک قوطی روغن در به در خیابان‌های شهر شوند و در نهایت در صف‌های طولانی در انتظار باشند.
مسئولان برای کمبود روغن برنامه ریزی کنند
محمد اقدامی، عمده فروش مواد غذایی در گفتگو با مهر می‌گوید: مسلماً مسئولان باید پاسخگو باشند و اعلام کنند چرا بعد از چند ماه هنوز مشکل رفع نشده است.
وی می‌افزاید: اگر هم در تهیه مواد اولیه مشکل وجود دارد وزارت جهاد کشاورزی باید توضیح دهد چرا تولید کلزا و دانه‌های روغنی با مشکل مواجه شده است، مگر آنها نیاز بازار را نمی‌دانند.
وی با بیان اینکه نیاز است کشاورزان با تسهیلات ویژه و هدایت درست تشویق به کشت محصولاتی مانند کلزا و سویا شوند تصریح می‌کند: افزایش نظارت بر توزیع کنندگان و جلوگیری از انحصار، قاچاق و واردات مواد اولیه تهیه روغن می‌تواند بخشی از مشکل را رفع کند.
اکنون باید منتظر بود و دید اصولاً مسئولان استان کرمان چه راهکاری برای رفع کمبود این محصول دارند و چه اقدامی باید در این زمینه انجام شود.