۵ باشگاهی که در بالا بردن قیمت بازیکنان نقش دارند
تفاوت فاحش بین قیمت گذاری بازیکنان و کیفیت واقعی شان وجود دارد که این موضوع را مورد بررسی قرار دادیم.

باشگاه خبرنگاران جوان؛ مریم طایفه - در حالی که فصل نقل و انتقالات هنوز به طور رسمی شروع نشده است، اما بازیکنانی با رقم های نجومی جابه جا می شوند که سنخیتی با کارایی شان ندارند و بالاتر از توان و ظرفیت خود قرارداد می بندند.
در روزهای گذشته هم برخی از مربیان اذعان داشتند که مبلغ قرارداد بعضی از بازیکنان بالای ۱۰۰ میلیارد تومان است، اما اگر نگاهی به آمار و ارقام لیگ بیاندازیم همین بازیکنان آن قدر شاخص نبودند که با رقم های نجومی جابه جا می شوند.
البته گفته می شود همه این مبالغ نجومی در جیب بازیکن نمی رود و بیشتر این ارقام را دلالان و واسطه ها به جیب می زنند و نهادهای نظارتی هم کاری به کار دلالان ندارند و آنها در بازار نقل و انتقالات جولان می دهند.
شاید اگر به جای اینکه تیم ها برای جذب بازیکنان آن قدر ولخرجی کنند روی آکادمی و تیم های پایه خود سرمایه گذاری کنند و بازیکن پرورش بدهند شاید در سال های آینده بتوانند از همین بازیکنان در رده بزرگسال استفاده کنند و دیگر نیازی به بستن قراردادهای نجومی نداشته باشند.
انتخاب بازیکن نباید قبل از برگزیدن سرمربی باشد
سیامک رحیم پور کارشناس فوتبال درباره وضعیت آشفته بازار نقل و انتقالات در گفت و گو با خبرنگار ما اظهار کرد: همیشه باید در ابتدا وضعیت مدیریت باشگاه و بعد از آن کمیته فنی مشخص شود و پس ازآن کادر فنی انتخاب کرده و بعد شروع به انتخاب بازیکن کنند.
اگر ما این قاعده و قانون را عمل نکنیم همین اتفاقات برای ما رخ میدهد.
مثلا بازیکنی که اسم دار هست میگیریم و سالهای سال میبینیم که تیم در چند پست بازیکن میگیرد و در پست دیگری بازیکن نداریم.
این بازیکنی که گرفته میشود بازیکن خوبی است، اما به تفکرات تاکنیکی که بعد از جذب سرمربی که میگیرند، نمیخورد.
ما باید قواعد دنیا را اجرا کنیم.
اگر این اجرا شود در آن صورت فوتبالمان خوب پیش میرود.
برخی از تیم ها برای عدم موفقیت مسیر سرخابی ها را پیش گرفتند
او افزود: از آن طرف تغییرات زیاد در کادر فنی و مدیریتی را به صفر برسانیم و تغییرات بازیکنان را به حداقل و تعداد انگشتان دست برسانیم حتما به موفقیت میرسیم.
اما اگر مثل سالهای قبل باشد، عدم هماهنگیها شرایط خوبی را ایجاد نمیکند.
از طرفی اگر قرار است فوتبال را در زمین اجرا کنیم باید به باشگاهها بگویند که این مسائل را اجرا کنند.
وقتی یک باشگاه نمیخواهد موفق شود مسیرهایی میرود که سرخابیها و برخی از تیمها رفتند.
اگر تیمی میخواهد نتیجه بگیرد باید همان مسیری را برود که امسال تیم تراکتور رفته است.
باید اجازه بدهیم همه یکسان و یک شکل عمل کنند و در زمین رقابت، قهرمان مشخص شود.
۵ باشگاه در قیمت بازیکنان تاثیرگذار هستند
رحیم پور درباره اینکه جابه جایی بازیکنان با رقمهای نجومی در بازار نقل و انتقالات صورت میگیرد، اما همین بازیکنان در دادن چند پاس درست هم ناکام هستند، گفت: ایرادی از گذشته در ساختار ما وجود داشته است و این هست که ما در مورد قیمت گذاری بازیکنان شرایط خاصی نداشتیم.
آنچه که قیمت را در بازار نقل و انتقالات مشخص میکند، عرضه و تقاضا است، اما در فوتبال ما این عرضه و تقاضا به گونهای نیست که باعث حفظ قیمت شود و قیمتها واقعی نیستند.
اگر بخواهیم به سالهای گذشته رجوع کنیم به این نتیجه میرسیم که یکی، ۲ باشگاه هستند که قیمتها را تعیین میکنند.
آنها میآیند با مبالغ نجومی که بازیکنان را جذب کنیم باعث میشوند که قیمتها بالا برود.
اگر دقت کنید اکثر باشگاههای ما صبر میکنند تا باشگاههایی مثل استقلال، پرسپولیس، سپاهان و تراکتور و قبلتر هم فولاد که در کورس رقابت برای جذب بازیکن هستند، بازیکن بگیرند و بعد بازیکنانی با قیمت پایینتر را به خدمت بگیرند.
روالی هست که سالها در فوتبال ما اتفاق افتاده است و من بعد از این هم اتفاق خواهد افتاد.
این ۵ باشگاه هستند که در قیمت بازیکنان تاثیر خاص خود را میگذارند و رقمهایی که میبینیم از سوی این باشگاهها به فوتبال ما تحمیل شده است.
رقم قرارداد برخی از بازیکنان بالاتر از سطح کیفی شان است
کارشناس فوتبال درباره اینکه بعضی از بازیکنان با قیمت ۱۰۰ میلیارد تومان جابه جا میشوند و نقش دلالان را در این باره چقدر میدانید، اظهار کرد: فکر میکنم حوالی سال ۸۷ بود که مهدی رحمتی، خسرو حیدری، جلال حسینی و محسن بنگر و یکی، ۲ بازیکن دیگر جذب سپاهان شدند و هر کدام از آنها حدود یک میلیارد تومان با دلار ۱۰۰۰ تومانی معادل ۱۰۰ میلیون دلار میشد.
اما الان قیمت ارز متفاوت است و تا چند وقت پیش رقمی که این ۴ نفر گرفتند با رقم الان حدود یک میلیون دلار میشد.
اگر با شرایط اقتصادی و سطح کیفی و تخصص برابر نگاه کنیم، این اعدادها متفاوت است.
به طور مثال بازیکن ملی پوش ما را در نظر بگیرید که با تخصص پزشکی که در طول ماه و سال در حال جراحی هست، اعداد و ارقامی که آنها در طور سال به دست میآورند چندین برابر آن چیزی هست که بازیکنان نخبه که حقشان هست میگیرند، اما از لحاظ سال و عدد اینها با هم متفاوت هستند.
به دلیل اینکه آن پزشک متخصص میتواند سالهای سال از تخصص خود استفاده کند، اما فوتبالیست فقط یک دوره معدود دارد و تمام میشود.
تفاوت است بین بازیکن نخبه و سطح یک با آن بازیکنی که رقمهای بالا به او میدهند که به سطح کیفی اش نمیخورد.
خیلیها هستند که رقمهایی که میگیرند با مبالغی که دریافت میکنند متفاوت است.
مدیرعامل، سرمربی و مدیر برنامه مبالغ قرارداد را بالا می برند
رحیم پور افزود: صددرصد دلالان در افزایش قیمت بازیکنان نقش دارند.
متاسفانه جاهایی که فساد اتفاق افتاده است یک مربع وجود داشته است، که شامل مدیرعامل، سرمربی، بازیکن و مدیربرنامه بوده است.
البته در این شرایط اختیار بازیکن در دست مدیربرنامه اش است و مربع تبدیل به مثلث شده و به مدیرعامل، سرمربی و مدیر برنامه تغییر یافته است.
البته هر چه به جلو آمدیم این تعداد کمتر شد و امیدوارم که به صفر برسد.
اما همیشه این افراد توانستند اعداد و ارقام بازیکنان را براساس آنچه دوست دارند، بالا ببرند.
در گذشته این تاثیرگذاری و نفوذ خیلی بیشتر بود، اما الان خوشبختانه با حضور نیروهای نظارتی و امنیتی کمتر شده است.
مبلغ قرارداد بازیکنان براساس قیمت ارز محاسبه می شود
کارشناس فوتبال درباره اینکه رقمهای قراردادی که به بازیکنان داده میشود منصفانه است، گفت: در بخش فوتبال، مبلغ قرارداد بازیکنان براساس قیمت ارز محاسبه میشود و براساس ریال واحد پول کشورمان نیست و قیمت ارز خارجی هست که ما این اعداد و ارقام را مشاهده میکنیم و همه چیز را براساس آن در نظر میگیرند.
به طور مثال یک میلیون دلار معادل ۸۲ میلیارد تومان میشود.
اینکه بازیکن توانایی اش آن قدر هست که این قدر پول میگیرد این موضوع برمی گردد به کمیتهای که این ارزیابی را باید انجام بدهد.
با وضع قوانین و مقررات میشود جلوی خیلی از فسادها را گرفت
او درباره اینکه مهدی تارتار بیان کرده که ما بازیکن پرورش میدهیم، اما تیمهای بزرگ این بازیکنان را خیلی راحت جذب میکنند، گفت: قوانین و مقررات ما یک مقدار به روز نیست که باید به روز شود.
موسوی و همکارانش که در کمیته تدوین مقرارت حقوقی هستند، به مسائل آگاهی دارند و قواعد و مقررات را به روز انجام میدهند بهتر است هیئت رئیسه فدراسیون فوتبال قوانین خود را مطابق مقررات کمیته تدوین و مقررات به روز کنند و جلوی بخشهایی که وظیفه قانونگذاری ندارند، اما دارند این کار را انجام میدهند، بگیرند.
به نظرم با وضع قوانین و مقررات میشود جلوی خیلی از فسادها را گرفت.
همچنین باشگاهها را تشویق کنند تا بازیکنان بیشتری پرورش بدهند که بتوانند از لحاظ بازیکن تامین شوند که ما الان این را نداریم.
متاسفانه قوانین ما در مورد نقل و انتقالات و مسائل دیگر به سال ۹۶ برمی گردد که این قوانین نیاز به بازنگری دارد تااز قانونگذاری بخشهای دیگرجلوگیری کنند.
موسوی و همکارانش باید به روز رسانی قوانین و مقررات اهتمام ببخشند و این را از طریق هیئت رئیسه فدراسیون فوتبال مصوب کنند و به باشگاهها و بخشهای مختلف برای اجرا ابلاغ کنند.