خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

یکشنبه، 04 خرداد 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

منشأ ریزگردهای سیستان در خاک افغانستان است

تسنیم | استان‌ها | یکشنبه، 04 خرداد 1404 - 09:31
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سیستان و بلوچستان گفت: کانون گرد و غبار در منطقه سیستان، ناشی از بستر خشکیده هامون پوزک و منطقه برینگک در خاک افغانستان است.
هامون،تالاب،حفاظت،ايران،محيط،غبار،سيستان،گرد،خاك،افغانستان،زيست

محمدرضا علیمرادی، ، با اشاره به وقوع طوفان شدید گرد و غبار در منطقه سیستان در روزهای دوم و سوم خردادماه، اظهار داشت: بررسی‌های انجام شده بر اساس تصاویر ماهواره‌ای نشان می‌دهد منشأ اصلی این پدیده، بستر خشکیده تالاب هامون پوزک و منطقه شمالی برینگک در خاک افغانستان بوده است؛ مناطقی که به دلیل قرار داشتن در خاک کشور همسایه، خارج از دسترس اقدامات حفاظتی ایران هستند و طی سال‌های اخیر نیز هیچ‌گونه آبگیری در آن‌ها صورت نگرفته است.
مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان سیستان و بلوچستان افزود: الگوی خیزش گرد و غبار اخیر به خوبی نشان می‌دهد که مرطوب شدن بستر تالاب هامون سابوری به دنبال ورود سیلاب فراه‌رود، در کنار عملیات حفاظت و قرق مناطق در خاک ایران، تأثیر زیادی در تثبیت کانون‌های گرد و غبار داشته و از شدت بحران در بخش‌های غربی تالاب کاسته است.
در مقابل، مناطقی چون شرق شهرستان زهک و شهرستان هیرمند که در نزدیکی هامون پوزک و برینگک قرار دارند، شرایط بسیار سخت‌تری را نسبت به شهرستان‌های هامون و نیمروز تجربه کرده‌اند.
وی با انتقاد از نبود سازمان حفاظت محیط زیست در کمیساریای آب ایران و افغانستان، اظهار داشت: این سازمان خود یکی از قربانیان اصلی انحراف رود هیرمند و عدم آبگیری تالاب هامون است.
در شرایط کنونی، ضرورت حضور فعال سازمان حفاظت محیط زیست در این کمیساریا برای هم‌افزایی در رایزنی‌ها با نهادهای بین‌المللی محیط زیستی و حقوق بشری بیش از هر زمان دیگری احساس می‌شود.
علیمرادی تأکید کرد: وزارت امور خارجه و وزارت نیرو باید دریافت حق‌آبه ایران را با تمرکز ویژه بر جداسازی حق‌آبه تالاب هامون از حق‌آبه شرب و کشاورزی دنبال کنند.
نباید فراموش کرد که هوای پاک برای تنفس، به اندازه آب آشامیدنی اهمیت دارد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سیستان و بلوچستان ادامه داد: مقامات افغانستان نیز باید درک کنند که همکاری برای تأمین آب مورد نیاز تالاب هامون، نه تنها به سود ساکنان ایران، بلکه برای مردم آن سوی مرز نیز حیاتی است و می‌تواند امکان زندگی پایدار در مناطق اطراف تالاب را فراهم کند.
انتهای پیام/