گلخانه تابع اقلیم؛ محیط کنترل شدهای که بهرهوری بالای آب - تسنیم
در سال های اخیر روش های نوینی برای دستیابی به تولید محصولات کشاورزی سالم در دستور قرار گرفته است که گلخانه تابع اقلیم از جمله آنها است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از شیراز، هزینه بالای راهاندازی گلخانههای صنعتی، فعالان کشاورزی را به سمت احداث گلخانههای تابع اقلیم سوق داد.
استان فارس که بخش قابل توجهی از تولید محصولات کشاورزی رت به خود اختصاص داده، پایلوت اجرای این گلخانه شد؛ طرحی موفق که اکنون به سایر نقاط کشور تسری یافته است.
کشت در این نوع گلخانه با هدف ایجاد شرایط دمایی بهینه انجام میشود؛ در واقع بابا اجرایی شدن این مهم مبتنی بر ملاحظات بومی به میزان قابل توجهی در مدیریت هزینهها و بکارگیری منابع مانند آب نیز صرفهجویی میشود.
به گفته صاحبنظران، در این الگوی تولید هیچگونه تجهیزات سرمایشی و گرمایشی استفاده نمیشود بلکه با اجرای سازههای سبک و پوشش گلخانهای مقاوم تلاش میشود تا شرایط مناسب آب و هوایی را با هزینهای به مراتب کمتر و سریعتر از گلخانههای صنعتی تامین کرد؛ بنابراین توسعه کشت در فضاهای کنترل شده از مهمترین راهکاری است که برای بهبود شرایط کشاورزی در فارس اجرایی شده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی فارس در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در شیراز، با اشاره به سیاست کلی این سازمان برای بهبود شرایط کشاورزی در استان، تصریح کرد: از آنجا که با پدیده تغییر اقلیم و ناهنجاری اقلیمی در فارس مواجه هستیم، نیازمندیم که متناسب با این دو پدیده اقداماتی را اجرایی کنیم.
مجتبی دهقانپور، یکی از اقداماتی که دنبال شده را توسعه کشت گلخانهها عنوان کرد و گفت: این مهم با توجه به هزینه بالا، نیازمند تسهیلات و حمایتهای مالی است، از طرفی با محدودیت منابع اعتباری هم مواجه هستیم.
به گونهای که در سال 1400، پرداختی ما بابت تسهیلات بند الف تبصره 18، 923 میلیارد تومان بوده که در سال 1403 برای تمام استانها به 209 میلیارد تومان تومان تنزل یافته است.
وی خاطرنشان کرد: استان فارس با توجه به منابع تسهیلاتی که در اختیار داشت، توانست در دو سال گذشته بیشترین سطح توسعه گلخانهها را در کشور به خود اختصاص دهد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی فارس ادامه داد: همچنین در سه سال گذشته به این نتیجه رسیدیم با توجه به هزینه بالای تمام شده گلخانهها و منابع محدود تسهیلاتی، باید به سمت گلخانههایی برویم که هزینه کمتری دارند و به بهبود بهرهوری تولید، کاهش مصرف آب و نهایتا ایجاد درآمد مناسب نسبت به کشت در فضای آزاد کمک کند، برویم.
به گفته دهقانپور برای نخستین بار گلخانه تابع اقلیم کشور در یکی از شهرستانهای فارس به صورت پایلوت عملیاتی و نقاط ضعف و قوت آن احصاء شد و به عنوان الگویی موفق برای توسعه کشت در گلخانههای تابع اقلیم مورد تسری قرار گرفت.
وی اضافه کرد: در گام نخست سه هکتار گلخانه تابع اقلیم در فارس ایجاد شد و اکنون به 46 هکتار رسیده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی فارس همچنین خاطرنشان کرد: با پیگیری وزارت جهاد کشاورزی، مقرر شده که یکهزار میلیارد تومان به توسعه گلخانه تابع اقلیم در کشور اختصاص داده شود.
دهقانپور بیان کرد: با توجه به اینکه استان فارس یکی از پنج استانی است که مزیت نسبی برای توسعه این گلخانهها را دارد، مقرر شده که 40 درصد این اعتبار به فارس به دلیل اقلیم متنوع، تخصیص داده شود.
وی اضافه کرد: قیمت احداث این گلخانهها یک سوم تا یک چهارم قیمت عادی گلخانههای صنعتی است و به دلیل اینکه کشت در محیطی کنترل شده انجام میشود، محصولات از آفات و بیماریها مصون خواهند بود؛ از طرفی بهرهوری آب به میزان توجهی در نوع کشت بالا میبرد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی فارس ابراز امیدواری کرد که این نوع گلخانه به ویژه در جنوب فارس که دارای مزیت نسبی تولید است، افزایش یابد.
دهقانپور همچنین کشت گیاهان کمآبر و مقاوم به خشکسالی را از دیگر اولویتهایی عنوان کرد که در راستای بهبود شرایط کشاورزی در فارس در دستور کار قرار گرفته که خاکشیر و گیاهان دارویی از جمله این محصولات است.
به گفته وی، هماینک بالغ بر 50 درصد کشت زیر دیم گیاهان دارویی کشور مربوط به استان فارس است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی فارس تاکید کرد که سود تولید کننده از ارزش ناحیه این نوع محصولات بالاست که به سهم خود نوید بخش توسعه گیاهان دارویی و گیاهان مقاوم به خشکسالی است.
انتهای پیام/424/