سومین اثر دفاع مقدس همدان در فهرست آثار ملی ثبت شد
یادمان شهدای بمباران استادیوم قدس همدان، که یکی از تلخ ترین وقایع دوران دفاع مقدس را در خود جای داده، پس از بررسی های کارشناسی، در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از همدان، محسن معصومعلیزاده، مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان همدان، با اعلام این خبر گفت: این اثر با تمرکز بر محل بمباران استادیوم قدس همدان، با شماره ثبت ملی در حال تکمیل است و مربوط به واقعه بمباران روز جمعه 25 تیرماه 1361 میشود.
وی افزود: استادیوم قدس همدان، سومین اثر ثبتشده استان در حوزه دفاع مقدس و یکی از 140 اثر ملی مرتبط با این دوران در کشور است.
در جریان این حمله هوایی رژیم بعث عراق، در حین برگزاری نماز جمعه به امامت آیتالله نوری همدانی، بیش از 100 نمازگزار روزهدار به شهادت رسیدند.
این استادیوم که پیش از آن «آزادی» نام داشت، پس از این حادثه به «شهدای قدس» تغییر نام یافت.
معصومعلیزاده به دو نکته کلیدی این رویداد اشاره کرد: 1.
علت حمله: پیروزی رزمندگان همدانی در عملیات رمضان (جبهه جنوب) و حضور پرشور مردم در راهپیمایی روز قدس، علت اصلی این حمله بود.
رژیم بعث پیشتر تهدید کرده بود در صورت مشارکت مردم در راهپیمایی، همدان را بمباران خواهد کرد، اما مردم این تهدیدها را نادیده گرفتند.
دوم استقامت مردم: پس از بمباران، آیتالله نوری همدانی نماز جمعه را به مسجد جامع منتقل کردند و مردم با حضور گسترده، نمازی باشکوهتر برگزار کردند.
پرونده ثبتی این یادمان با عنوان «استادیوم قدس» و با تأکید بر ارزش تاریخی و فرهنگی آن در شورای ثبت آثار غیرمنقول دفاع مقدس تصویب شد.
یادمان شهدا در محل ورودی استادیوم طراحی شده تا خاطره شهیدان را زنده نگه دارد و روایتی مستند برای نسلهای آینده ارائه کند.
استادیوم شهدای قدس با قدمتی حدود 60 سال، در دهه 80 و همزمان با انتقال تیم پاس به همدان بازسازی شد و سالها میزبان مسابقات این تیم و شهرداری همدان بود.
امروزه بیشتر برای رقابتهای استانی و ردههای پایه استفاده میشود.
مدیرکل میراثفرهنگی همدان با اشاره به کمتوجهی به این حوزه گفت: از میان 42 هزار اثر ثبتشده ملی، تنها 119 اثر مربوط به دفاع مقدس است.
استادیوم قدس، نماد مقاومت و مظلومیت مردم در جنگ تحمیلی است.
رونمایی از دو اثر دیگر دفاع مقدس
همزمان، از لوح ثبت ملی دو اثر دیگر همدان شامل: باغ موزه دفاع مقدس (ثبتشده با شماره 34343 در 7 مهر 1403) در زمینی به وسعت 7500 مترمربع، شامل آثار نمادین، مستند و تجهیزات جنگی.
ایستگاه ماهوارهای شهید قندی اسدآباد (ثبتشده با شماره 34337) که در 22 آذر 1367 مورد حمله هوایی قرار گرفت و شهیدانی همچون علیحیدر جمشیدی خسروی را تقدیم کرد.
ثبت این آثار، گامی مهم در حفظ میراث دفاع مقدس و انتقال ارزشهای ایثار و مقاومت به نسلهای آینده است.
انتهای پیام/